Ο ΙΑΝΟS, σε συνέχεια των περσινών διαγωνισμών «Η Αθήνα και το Βιβλίο», πραγματοποίησε με ιδιαίτερη επιτυχία για δεύτερη συνεχή χρονιά Διαγωνισμούς Φωτογραφίας και Διηγήματος με θέμα: «Αντιθέσεις».

 

Το καλοκαίρι πέρασε και όπως σας είχαμε υποσχεθεί η ημέρα ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων... σχεδόν έφτασε!

 

Σας προσκαλούμε λοιπόν με ιδιαίτερη χαρά και ανυπομονησία να παρευρεθείτε στην ανακοίνωση των νικητών του Διαγωνισμού Φωτογραφίας, την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου στις 20:30 στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, Σταδίου 24.

 

Η κριτική επιτροπή αποτελείται από τους Δημήτρη Ταλιάνη (φωτογράφος-εκδότης), Μάριο Σπηλιόπουλο (καθηγητής ΑΣΚΤ-ζωγράφος) και Σωτήρη Χατζάκη (σκηνοθέτης).

 

Θέλοντας να μεταφέρουμε λίγη από τη μαγεία της διαδικασίας που βιώσαμε καθώς και «κλίμα» από την βραδιά που επίκειται, ζητήσαμε από τα μέλη της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού να μας πουν λίγα λόγια για τη φετινή τους εμπειρία:

 

«Οι διαγωνιζόμενοι εφέτος μας εξέπληξαν ευχάριστα. Κατάφεραν με ποικίλους τρόπους και αρκετή φαντασία και ευρηματικότητα να φθάσουν στο θέμα και να μας δώσουν δείγματα, άξια προσοχής τόσο στις έγχρωμες όσο και στις ασπρόμαυρες φωτογραφίες. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε στο ραντεβού του Σεπτέμβρη…»

Δημήτρης Ταλιάνης, φωτογράφος-εκδότης

 

«Ο διαγωνισμός Φωτογραφίας του ΙΑΝΟΥ έγινε για δεύτερη συνεχή χρονιά, άρα αρχίζει να γίνεται θεσμός. Οι φετινές συμμετοχές ήταν περισσότερες και ποιοτικά ανώτερες.

Κάθε φέτος και καλύτερα!

Κάθε είδος τέχνης είναι το μόνο ανάχωμα στην κατήφεια των αβέβαιων καιρών.

Σας περιμένουμε στην παρουσίαση.»

Μάριος Σπηλιόπουλος, καθηγητής ΑΣΚΤ-ζωγράφος

 

«ΑΛΑΖΙΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ

Τι παράξενος άνθρωπος!

Απροσδόκητα ήρθε, φωτογράφος είναι – μας συστήθηκε.

Βρήκε κάποιο κατάλυμα.

Και την άλλη μέρα, σιγά-σιγά, ένας ένας οι άνθρωποι της πόλης ξύπνησαν με μία έντονη επιθυμία. Να φωτογραφηθούν!

Τον βρήκαν δίπλα στο άγαλμα της Κοιμωμένης στο νεκροταφείο. Σχηματίστηκε μία ατέλειωτη ουρά και τότε άρχισε η μεταμόρφωση. Όποιον φωτογράφιζε, δεν ήταν πια ο ίδιος. Οι γέροι έβλεπαν τον εαυτό τους παιδιά, τα παιδιά ήταν πια χάρτινοι γέροι. Οι άσχημοι έφεγγαν πανέμορφοι και οι όμορφοι δεν ήταν ο εαυτός τους και σκεπτόντουσαν άλλα. Πήγε και ο δήμαρχος και έγινε αλαβάστρινη καρυάτις και ο πρόεδρος έγινε τελάλης πανηγυριτής. Γενικά διασαλεύτηκε η τάξη και τίποτα πια δεν ήταν σταθερό και τακτοποιημένο. Όλα υπέκυπταν στην αταξία, στον γέλωτα και στο αναπάντεχο. Και τότε, στην κορύφωση αυτής της γιορτινής ασθένειας, ο φωτογράφος εξαφανίστηκε. Άφησε όμως κάτι στα χέρια της κοιμωμένης. Ο πανηγυριτής πρόεδρος πλησίασε και είδε μια φωτογραφία. Την πήρε στα χέρια του κι άρχισε να γελά, να γελά!

-Τι είδες; Του φώναξαν οι άλλοι.

-΄Ένα γαλάζιο τράγο να πετά στον ουρανό και μια λεζάντα που λέει: Ποτέ δεν υπήρξα! Ήμουν απλά ο πόθος σας να πεθάνετε ως δεδομένα και να ξαναγεννηθείτε ως εκδοχές! Διαφορετικοί και άγνωστοι στον εαυτό σας. Καλή εκδρομή..!

Έπεσα μια σιωπή και μετά άρχισαν όλοι να γελούν και να γελούν. Και ο γαλάζιος τράγος πετούσε ανάμεσά τους πιο άτακτος και πιο ανίδεος απ’ όλους. »

Σωτήρης Χατζάκης, σκηνοθέτης

 

Σας περιμένουμε!

 

Περισσότερες πληροφορίες για την παρουσίαση: εδώ

 
: Elli Paspala - Enos leptou fili