Την Παρασκευή 18 Μαΐου, το ελληνικό κοινό θα έχει την ξεχωριστή ευκαιρία να έρθει πιο κοντά στα μουσεία. Ο σημαίνων θεσμός της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, ιδρυόμενος το 1977, χάρη στην πρωτοβουλία του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM), ανοίγει τις πόρτες όλων των μουσείων του κόσμου στο κοινό, δίχως εισιτήριο.

Σκοπός της ξεχωριστής αυτής ημέρας, αποτέλεσε από την πρώτη στιγμή η ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των πολιτών και του μουσείου ως θεσμού και η ισχυροποίηση του ρόλου που παίζουν τα μουσεία μέσα στο κοινωνικό σύνολο, με γνώμονα πάντα την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, την διάδοσή της μα και την επαγρύπνηση και μόρφωση του κοινού σε θέματα καίρια για την κοινωνία και τον πολιτισμό.

Σε αυτήν την σπουδαία πολιτιστική δράση συμμετέχει και η Ελλάδα, υπό την αιγίδα του ελληνικού τμήματος του ICOM.

Αυτή την Παρασκευή λοιπόν, κάθε ένας θα μπορεί να περιηγηθεί ελεύθερα στα μουσεία της χώρας ενώ καθ’ όλη την διάρκεια του Μαΐου μπορεί να λαμβάνει μέρος σε ποικίλες πολιτιστικές δράσεις και εκδηλώσεις που καλύπτουν όλη την Ελλάδα.

Σημειωτέον πως για την χρονιά 2018 το θέμα προς συζήτηση και εορτασμό θα αποτελέσει το φαινόμενο της σύζευξης της νέας τεχνολογίας με τον θεσμό του μουσείου. Έχοντας ως τίτλο της θεματικής «Μουσεία και (δια)δίκτυα. Νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό», το τιμώμενο ελληνικό μουσείο της ημέρας αυτής δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ.

Επιπρόσθετα, το Αθηναϊκό κοινό εκείνη την εβδομάδα θα έχει την δυνατότητα να επισκεφτεί τον Μουσειακό Χώρο Περαντινού (Ευφορίωνος 14, Μετς) στις 20 Μαΐου την Κυριακή, όπου θα εορτασθεί η μεγάλη αυτή ημέρα των μουσείων παράλληλα με τον εορτασμό των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, τα οποία προσφέρει το μουσείο. Στον χώρο του μουσείου, θα υπάρχει και έκθεση με έργα των μαθητών των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Εργαστηρίου Περαντινού. Η εμπειρία των επισκεπτών θα εμπλουτιστεί με επίδειξη μαρμαροτεχνίας και ψηφιδωτού στον ίδιο χώρο της έκθεσης. Ο εορτασμός στον Μουσειακό Χώρο Περαντινού θα λάβει χώρα στις 10:00 – 15:00.

Συμμετέχοντες Μαθητές-Καλλιτέχνες:

Αρβανίτη Σοφία, Αργυρακοπούλου Μαρία, Βλαχογιάννης Βίκτορας, Γαλάνης Άγγελος, Γιαταγαντζίδης Παναγιώτης, Γκιώνη-Ζησιμοπούλου Βάσω, Κορομηλά Ιωάννα, Λύχνου Λίνα, Ξύδης Τάσος, Ρέμπελος Χρήστος, Τσαντάνη Άννα-Μαρία, Χόρτη Καίτη, Χριστόφιλος Γιώργος

Δάσκαλος, ο γλύπτης Χρήστος Λαζαράκης

 Διοικητικό Συμβούλιο Μουσείου Γλυπτικής "Νικος Περατινός"

Χρήστος Ρηγανάς, Πρόεδρος

Βάσω Ζησιμοπούλου, αντιπρόεδρος

Καίτη Χόρτη, γραμματέας

Μαρία Σιφναίου, ταμίας

Παναγιώτης Γιαταγαντζίδης, μέλος

Μάνος Δημητρόπουλος, αν. μέλος

 

 
: Silje Nergaard - Theres Trouble Brewing