Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης σε συνεργασία με την ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, διοργανώνουν την έκθεση «Τα Ωραία του Πέραν».

 

Η ιδέα της έκθεσης γεννήθηκε από την επιθυμία των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης να αποπειραθούν να εκφράσουν τα αισθήματα όλων όσων έζησαν και αφουγκράστηκαν σε χρόνο μονάκριβο αλλά δανεικό, για διαστήματα μεγαλύτερα ή μικρότερα αλλά πάντοτε φορτισμένα με ανεξίτηλες εικόνες και ανεξίτηλες εμπειρίες, το μοναδικό αυτό κυριολεκτικό και μεταφορικό σταυροδρόμι της Κωνσταντινούπολης, το κοσμοπολίτικο Πέραν. Εκεί όπου στις αρχές του 20ου αιώνα δρούσαν τα εμπορικά δίκτυα και άκμαζε η ελληνική κοινότητα και ο πολιτισμός.

 

Η έκθεση παρουσιάστηκε αρχικά στην Κωνσταντινούπολη με την αμέριστη συμπαράσταση του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος και τώρα μεταφέρεται στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης γιορτάζοντας έτσι και τα 20 χρόνια από την ίδρυσή του.

 

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου, τα εγκαίνια της οποίας θα διεξαχθούν στις 5 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 20:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Καπναποθήκης Π.

 

Τα έργα των 14 εικαστικών που συμμετέχουν στην έκθεση, γεννήθηκαν σε μεγάλο βαθμό υπό το στιγμιαίο κλίμα μιας εντατικής πρωτοειδωμένης και καθηλωτικής εικόνας και είναι των: Όλγας Αλεξοπούλου, Νίκου Βατόπουλου, Τάσου Βενετσανόπουλου, Ειρήνης Βογιατζή, Ανδρέα Γεωργιάδη, Κατερίνας Ζαχαροπούλου, Μηνά Καμπιτάκη, Λήδας Κοντογιαννοπούλου, Ένης Κούκουλα, Αλέξανδρου Μασσαβέτα, Γεύσως Παπαδάκη, Κωνσταντίνου Πίττα, Βαγγέλη Πουλή και Βιργινίας Φιλιππούση.

 

Διάρκεια έκθεσης: 5 Σεπτεμβρίου έως 14 Οκτωβρίου.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 17:00-21:00 & 9:00-14:00 (κατόπιν συνεννοήσεως)

 

Στο πλαίσιο της έκθεσης «Τα Ωραία του Πέραν», κυκλοφορεί ομότιτλος αναλυτικός κατάλογος από τις εκδόσεις «Katrakis Creative Printing», σε σχεδιασμό της «έλιξ», για λογαριασμό της «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ».

 

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Ιστορικός Τέχνης κα. Ίρις Κρητικού.