*του Αχιλλέα Καραδημητρίου

 

Το «φιλί» που κάνει τη διαφορά έδωσε η Χαρούλα Αλεξίου στη συναυλία αλληλεγγύης που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 28 Ιουλίου, στο Σύνταγμα για τις απολυμένες καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών. Η μεγάλη ερμηνεύτρια του ελληνικού τραγουδιού με τη συμβολική αυτή κίνησή της απέδειξε ότι η μουσική και ο πολιτισμός είναι ένα ισχυρό «όπλο» μέσω του οποίου μπορούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να βάλουμε το δικό μας λιθαράκι στο μέλλον που ονειρευόμαστε.  

Η Χαρούλα Αλεξίου μέσα από μια μεγάλη και ιδιαίτερη μουσική διαδρομή έχει αναμφισβήτητα αφήσει το δικό της στίγμα στην ελληνική μουσική πραγματικότητα. Πέρα από το αστείρευτο ταλέντο της, που είναι εδώ και χρόνια γνωστό σε όλους, αυτό που την χαρακτηρίζει καλλιτεχνικά είναι μια αστείρευτη διάθεση για ανίχνευση νέων μουσικών διαδρομών.

Χαρακτηριστικό δείγμα αυτής της διάθεσης είναι το συγκρότημα Nouveaux Sextet που δημιούργησε η ίδια με έξι ταλαντούχους σολίστες, οι οποίοι με μια αγκαλιά από ξεχωριστά τραγούδια επιχειρούν να δώσουν ιδιαίτερο χρώμα στα καλοκαιρινά βράδια του φετινού καλοκαιριού. Μπαλάντες, δημοτικά, ανατολίτικα αλλά και έντεχνα τραγούδια συνδυάζονται αρμονικά μέσα από τη βελούδινη φωνή της Χαρούλας Αλεξίου, αποδεικνύοντας ότι η μουσική «διακειμενικότητα» δεν έχει όρια όταν υλοποιείται  από ταλαντούχους ανθρώπους που αγαπούν τη μουσική.   

Μέχρι σήμερα έχουν δοθεί τέσσερις συναυλίες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και αναμένεται να πραγματοποιηθούν άλλες τρεις, στη Σαλαμίνα (1 Αυγούστου), στη Σύρο (3 Αυγούστου) και στην Πάργα (7 Αυγούστου).     

Η νέα μουσική συνάντηση του κοινού με την απρόσμενη καλλιτεχνικά Χαρούλα αναμένεται να γίνει στις αρχές του φθινοπώρου με την κυκλοφορία μιας νέας δισκογραφικής δουλειάς από τη Heaven. Η πρώτη γεύση από τη μουσική αυτή διαδρομή έχει ήδη δοθεί μέσα από το «Ένα φιλί» (σε σύνθεση Rous και στίχους Νίκου Μωραΐτη) και είναι αναμφισβήτητα γλυκιά. Η συμβολική αναζήτηση ενός φιλιού που κάνει τη διαφορά αποτελεί το πιο αισιόδοξο μήνυμα σε μια εποχή που οι δεσμοί αλληλεγγύης αρχίζουν να γίνονται και πάλι ορατοί. Η Χαρούλα Αλεξίου μας δίνει το πιο ζωντανό παράδειγμα (τόσο σε καλλιτεχνικό όσο και σε έμπρακτο επίπεδο), αποδεικνύοντας ότι ο πολιτισμός στις μικρές και μεγάλες στιγμές της ζωής είναι η κινητήρια δύναμη προς τα εμπρός.