Τα τελευταία χρόνια το Black Friday αποτελεί ακόμα μια προσδοκώμενη ημέρα, για αγορές σε προνομιακές τιμές πριν από την περίοδο των Χριστουγέννων.

 

Όμως γιατί να περιμένουμε κάποιες μέρες του χρόνου για να κάνουμε τις αγορές μας όταν... Everyday is like Black Friday@IANOS Bazaar!

 

Στα Bazaar του ΙΑΝΟΥ θα βρείτε σημαντικούς εκδότες, επιλεγμένα μυθιστορήματα, σπάνιες μελέτες, σημαντικά δοκίμια ,λευκώματα, μεγάλη ποικιλία από εξαιρετικά παιδικά και εκπαιδευτικά βιβλία, μουσικά CD και DVD.

 

Ανακαλύψτε βιβλία-θησαυρούς από 1€!

ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ στο IANOS Bazaar!

Αθήνα | Αιόλου 67

Θεσσαλονίκη | Βογατσικού 14

 

...ιστορία του Black Friday

Η πρώτη καταγεγραμμένη χρήση του όρου Black Friday (Μαύρη Παρασκευή) δεν εφαρμόστηκε στις αγορές των διακοπών αλλά στη χρηματοπιστωτική κρίση: συγκεκριμένα, η συντριβή της αμερικανικής αγοράς χρυσού στις 24 Σεπτεμβρίου 1869. Δύο φημισμένοι χρηματοδότες της Wall Street, Jay Gould και Jim Fisk, συνεργάστηκαν για να αγοράσουν όσο μπορούσαν το χρυσό του έθνους, ελπίζοντας να οδηγήσουν την τιμή του στα ύψη και να το πουλήσουν για να βγάλουν απίστευτα κέρδη.

 

Την Παρασκευή του Σεπτεμβρίου, η συνωμοσία τελικά ξεδιπλώθηκε, στέλνοντας τη χρηματιστηριακή αγορά σε ελεύθερη πτώση και οδηγώντας σε χρεοκοπία τους πάντες, από τους βαρόνους της Wall Street έως τους αγρότες. Η πιο συνηθισμένη ιστορία πίσω από την παράδοση της μετά των Ευχαριστιών-άρρηκτα συνδεδεμένης με ψώνια-Black Friday,συνδέεται με τους λιανοπωλητές. Καθώς η ιστορία πηγαίνει, μετά από ένα ολόκληρο έτος λειτουργίας με απώλειες ("in the red"), τα καταστήματα υποτίθεται ότι θα έχουν κέρδος("went into black") την ημέρα μετά την ημέρα των Eυχαριστιών, επειδή οι «αγοραστές των διακοπών» ξόδεψαν τόσα χρήματα σε εκπτωτικά εμπορεύματα.

 

Αν και είναι αλήθεια ότι οι εταιρείες λιανικής πώλησης χρησιμοποιούσαν για να καταγράφουν τις απώλειες με κόκκινο χρώμα και τα κέρδη με μαύρο χρώμα όταν πραγματοποιούσαν τη λογιστική τους, αυτή η εκδοχή της προέλευσης της Μαύρης Παρασκευής είναι η επισήμως επικυρωμένη αλλά ανακριβής ιστορία πίσω από την παράδοση.

 

Τα τελευταία χρόνια, ένας άλλος μύθος έχει εμφανιστεί και δίνει μια ιδιαίτερα άσχημη συστροφή στην παράδοση, υποστηρίζοντας ότι πίσω στο 1800 οι ιδιοκτήτες νότιων φυτειών μπορούσαν να αγοράσουν σκλάβους με έκπτωση την ημέρα μετά την ημέρα των Ευχαριστιών. Αν και αυτή η έκδοση των ριζών της Black Friday έχει οδηγήσει κάποιους να ζητήσουν μποϋκοτάρισμα των λιανικών διακοπών, δεν έχει στην πραγματικότητα καμία βάση.

 

Η αληθινή ιστορία πίσω από τη Black Friday, ωστόσο, δεν είναι τόσο ηλιόλουστη όσο οι έμποροι λιανικής πώλησης μπορεί να έχετε πιστεύετε. Πίσω στη δεκαετία του 1950, η αστυνομία στην πόλη της Φιλαδέλφειας χρησιμοποίησε τον όρο για να περιγράψει το χάος που ακολούθησε την ημέρα μετά την ημέρα των Eυχαριστιών, όταν ορδές προαστιακών αγοραστών και τουριστών πλημμύρισαν στην πόλη πριν από το μεγάλο ποδοσφαιρικό παιχνίδι Στρατού-Πολεμικού Ναυτικού, που πραγματοποιούνταν κάθε χρόνου. Όχι μόνο οι αστυνομικοί της Philly δεν θα μπορούσαν να ελέγξουν την ημέρα, αλλά θα έπρεπε να εργάζονται πολύ μεγάλες βάρδιες εκείνοι που ασχολούνταν με τα επιπλέον πλήθη και την κυκλοφορία. Οι επίδοξοι κλέφτες καταστημάτων θα επωφελούνταν επίσης από την σύγχυση στα καταστήματα για να απομακρυνθούν με τα εμπορεύματα, δημιουργώντας προβλήματα επιβολής του νόμου.

 

Μέχρι το 1961, η Black Friday είχε «πιάσει» στη Φιλαδέλφεια, στο βαθμό που οι έμποροι και οι ενισχυτές της πόλης προσπαθούσαν ανεπιτυχώς να την αλλάξουν στην Big Friday για να αφαιρέσουν τις αρνητικές σημασίες.Ο όρος δεν εξαπλώθηκε στην υπόλοιπη χώρα μέχρι πολύ αργότερα, ωστόσο, και μόλις το 1985 δεν ήταν σε κοινή χρήση σε εθνικό επίπεδο. Ωστόσο, στα τέλη της δεκαετίας του 1980, οι έμποροι λιανικής πώλησης βρήκαν έναν τρόπο να ανακαλύψουν την Black Friday και να την μετατρέψουν σε κάτι που θα είχε θετικό και όχι αρνητικό αντίκτυπο στις επιχειρήσεις και τους πελάτες τους. Το αποτέλεσμα ήταν η «κόκκινη έως μαύρη» έννοια των διακοπών που αναφέρθηκαν νωρίτερα και η ιδέα ότι η ημέρα μετά την ημέρα των Ευχαριστιών σηματοδότησε την ευκαιρία όταν τα καταστήματα της Αμερικής τελικά κέρδισαν. (Στην πραγματικότητα, τα καταστήματα παραδοσιακά βλέπουν μεγαλύτερες πωλήσεις το Σάββατο πριν από τα Χριστούγεννα.)

 

Η ιστορία της Black Friday επικράτησε και πολύ σύντομα οι σκοτεινότερες ρίζες της λέξης στη Φιλαδέλφεια είχαν ξεχαστεί σε μεγάλο βαθμό. Από τότε, η μονοήμερη αγορά έχει μετατραπεί σε τετραήμερη εκδήλωση και δημιούργησε άλλες "λιανικές διακοπές" όπως το Small Business Saturday/Sunday and Cyber Monday. Τα καταστήματα άρχισαν να ανοίγουν νωρίτερα και νωρίτερα εκείνη την Παρασκευή και τώρα οι πλέον αφοσιωμένοι αγοραστές μπορούν να ξεκινήσουν αμέσως μετά το γεύμα των Ευχαριστιών.

 

Πηγή: εδώ