Ο Φοίβος μένει με τους γονείς του στον Βορρά. Αναγκάστηκαν να φύγουν από την πατρίδα τους και ν’ αφήσουν τους αγαπημένους τους για ένα καλύτερο αύριο γι΄ αυτούς και το παιδί τους.

Έχουν μείνει τέσσερις μέρες μέχρι ο Φοίβος να μπει στο αεροπλάνο και να πάει για λίγες μέρες στους παππούδες του, τους θείους και τα ξαδέλφια του. Οι γονείς του, του αγοράζουν τ’ απαραίτητα και σιγά σιγά ξεκινάει να φτιάξει τις βαλίτσες του. Φτιάχνει σε όλους μια κάρτα μαζί με το δώρο που θα τους πάει και περιμένει με ανυπομονησία εκείνη τη στιγμή που θα τον σφίξουν στην αγκαλιά τους.

Ο παππούς προσπαθεί να βρει το τέλειο δώρο. Ο θείος του θέλει να του μάθει κάτι που θα τον συντροφεύει όλη του τη ζωή. Να του μάθει ποδήλατο ή σκέιτ ή καλύτερα ν’ ακολουθήσει την συμβουλή του παππού και να του μάθει να δένει τα κορδόνια του ώστε κάθε πρωί που θα κάνει αυτή την κίνηση θα είναι η σκέψη του σ’ αυτόν; Τα ξαδέλφια του ετοιμάζουν το τρενάκι που του έχουν αγοράσει ώστε το πρώτο παιχνίδι να είναι μ’ αυτούς.. Η γιαγιά.. αχ αυτή η γιαγιά που έχει και το όνομα της..

Και φτάνει η στιγμή που ο Φοίβος φτάνει στην πατρίδα και τους βλέπει όλους μαζεμένους με ένα τεράστιο πανό στα χέρια που πάνω του έχει γράψει η γιαγιά « ΚΑΛΩΣ ΟΡΙΣΕΣ, ΦΟΙΒΟ »..

Όταν τελειώσετε αυτό το βιβλίο το οποίο θα σας αφήσει μια γλυκιά μελαγχολία, είμαι σίγουρη ότι θα τρέχουν δάκρυα στα μάτια σας γιατί όλοι μας έχουμε αγαπημένους ανθρώπους που αναγκάστηκαν να φύγουν στο εξωτερικό για ένα καλύτερο μέλλον.  Είναι μια απλή ιστορία για την μετανάστευση που την ζούμε κάθε μέρα.

Φέτος το καλοκαίρι θα ήταν μια καταπληκτική ιδέα να τους το πάρετε δώρο για να καταλάβουν με πόσο αγάπη τους σκέφτεστε και πόσο πολύ περιμένετε τη στιγμή του ερχομού τους. Η καρδιά μας είναι πάντα μαζί τους όπου και να πάνε..

 
: Lars Gulin Quartet And Quintet - The Things We Did Last Summer