*της Μαρίνας Ψιλούτσικου

 

Οι άνθρωποι γοητευόμασταν πάντα από το εύκολο και το γρήγορο. Απλές λύσεις κι εύκολες στην εφαρμογή τους, ακόμα κι αν πρόκειται για το πιο σύνθετο και πολυδιάστατο πρόβλημα στον κόσμο. Αν οι λύσεις αυτές έχουν και την «κάλυψη» της επιστήμης, τόσο το καλύτερο. Νιώθουμε πιο σίγουροι.

Σοφό και θεμιτό είναι ως στόχος. Αλλά στην εποχή των social media είναι πιο επικίνδυνο από ποτέ. Ο καθένας αναρτά  την προσωπική του εμπειρία ή την προσωπική του αντίληψη και η δημοσιότητα του δίνει μια επίφαση εγκυρότητας. Ο καθένας διαφημίζει το προϊόν του που υπόσχεται θαύματα γρήγορα κι εύκολα και το συνοδεύει με «επιστημονικό υπόβαθρο». Στο απαίδευτο και ανυποψίαστο μάτι, η επιστημονική άποψη και η ψευδοεπιστημονική άποψη μοιάζουν ίδιες. Αλλά είναι τόσο διαφορετικές όσο μια τυχαία μαχαιριά και μια χειρουργική τομή.

Είναι καλό που υπάρχει πλουραλισμός. Απλώς πρέπει να αντιμετωπίζεται κριτικά και έχοντας πάντα στο μυαλό μας ότι η Επιστήμη δεν δίνει εύκολες απαντήσεις ούτε απόλυτες. Απλές  και απόλυτες απαντήσεις δίνουν οι ημιμαθείς και οι τσαρλατάνοι. Η επιστήμη είναι σχετική και οι Αρχές της ισχύουν κάτω από εξαιρετικά αυστηρές προϋποθέσεις.

Παραδείγματα:

Το νερό δεν είναι γενικώς υγρό. Είναι υγρό αυστηρά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος μεταξύ 0ο C και 100ο C. Σε θερμοκρασίες ίσες η χαμηλότερες από 0ο C είναι στερεό και σε θερμοκρασίες ίσες ή υψηλότερες των 100ο C είναι αέριο.

Το αποτέλεσμα της πράξης 1+1 δεν είναι πάντα 2. Είναι τόσο αν και μόνο αν τα δύο «1» αναφέρονται στο ίδιο χαρακτηριστικό και μάλιστα μετρημένο στην ίδια μονάδα μέτρησης.

Αν, λοιπόν, είναι τόσο σχετική η Φυσική και τα Μαθηματικά, φανταστείτε τι συμβαίνει με τις «απόλυτες» συμβουλές για τις αποφάσεις της καθημερινότητάς μας. Ωραία θα ήταν να λειτουργούσε σε όλους μας το ίδιο πράγμα, αλλά δυστυχώς δεν συμβαίνει. Κάτι που μπορεί να βοηθήσει εμένα, μπορεί να είναι άχρηστο ή κι επιζήμιο για το παιδί μου. Κάτι που ήταν θαυμάσια επιλογή δέκα χρόνια πριν, σήμερα μπορεί να είναι κάκιστη.

Ας εκμεταλλευτούμε όλον τον πλούτο πληροφόρησης που μας δίνει η σύγχρονη εποχή, διατηρώντας ανοιχτό πνεύμα και έχοντας ως στόχο τη σφαιρική προσέγγιση ενός θέματος. Ο Θεός και ο Διάβολος βρίσκονται πάντα στις λεπτομέρειες…

Απαιτήστε αντίστοιχη προσέγγιση και από τους ειδικούς και από τα βιβλία των ειδικών που επιλέγετε.  Μην εμπιστεύεστε ανθρώπους που σας δίνουν μαγικές λύσεις, κατάλληλες για όλους. Είναι σαν να εμπιστεύεστε ότι το ΧS φόρεμα που δείχνει υπέροχο πάνω στη Gisele, θα δείχνει το ίδιο υπέροχο και σε όλες τις γυναίκες του πλανήτη. Ή σαν να εμπιστεύεστε ότι μια Ferrari θα φρενάρει, θα επιταχύνει και θα στρίβει στα χέρια οποιουδήποτε με τον ίδιο τρόπο που το κάνει στα χέρια ενός οδηγού αγώνων.

 

*Το νέο βιβλίο της Μαρίνας Ψιλούτσικου «Πώς θα κάνω το παιδί μου ν’ αγαπήσει το σχολείο;» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Η Μαρίνα Ψιλούτσικου έχει διδακτορικό στη Στρατηγική των Επιχειρήσεων και διδάσκει στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Άρθρα της έχουν παρουσιαστεί σε διεθνή συνέδρια και περιοδικά, καθώς και στον Τύπο. Ασχολείται με το life coaching σε θέματα εκπαίδευσης και καριέρας. Όραμά της είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους να διαχειριστούν την πολυπλοκότητα της σύγχρονης καθημερινότητας, αξιοποιώντας τις επιστημονικές αρχές της Στρατηγικής και της Λήψης Αποφάσεων. Γράφει στο CoolSchool (https://psiloutsikou.wordpress.com/) και στο Lifestrategy (https://lifestrategyblog.wordpress.com/). Μέσα από το edx και το Coursera, συνεχίζει τις σπουδές της στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου – παραμένοντας μαθήτρια για πάντα. Τη συναντάτε: • στο Facebook ως Marina Psiloutsikou • στο Twitter ως mpsilout • στο LinkedIn ως Marina Psiloutsikou. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της στην ηλεκτρονική διεύθυνση mpsiloutsikou@gmail.com.

 

 
: The National - About Today