Πολιτισμός δεν είναι μόνο οι Τέχνες, τα Βιβλία, το Θέατρο, η Μουσική...
Πολιτισμός είναι και η ενσυναίσθηση, η κοινωνική ευαισθησία...

 

Αναφερόμαστε στην κινητή μονάδα ατομικής υγιεινής για αστέγους (Mobile Day Center), που αποτελεί την 1η στην Ευρώπη και 3η σε παγκόσμιο επίπεδο, και η οποία βρίσκεται σε λειτουργία ήδη δύο χρόνια.

 

Το λεωφορείο ξεκίνησε το ταξίδι του με σκοπό την ανακούφιση των άστεγων συνανθρώπων μας μέσα από την παροχή υπηρεσιών ατομικής υγιεινής (ντουζιέρα, χημική τουαλέτα ) και πρώτων βοηθειών με χώρο ιατρείου σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, καθώς και με την καταγραφή των άστεγων από κοινωνιολόγους και την ψυχολογική υποστήριξη τους.

 

Οι ωφελούμενοι άστεγοι έχουν την δυνατότητα να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες της καινοτόμου αυτής δράσης καθημερινά, αφού το λεωφορείο διέρχεται από το κέντρο της Αθήνας σταματώντας σε προκαθορισμένα σημεία.

 

Τα δρομολόγια, οι ώρες αναχώρησης και άφιξης ανά σημείο και ανά ημέρα, καθώς και οι ώρες παραμονής σε κάθε σημείο προγραμματίζονται έτσι ώστε να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες των αστέγων.

 

Στόχος της πρωτοβουλίας «Φροντίδα εν Κινήσει», στην έναρξη της, ήταν να ωφεληθούν όσοι περισσότεροι από 1.250 άστεγοι μηνιαίως.

 

Το λεωφορείο του ΟΑΣΑ που μετατράπηκε στην κινητή μονάδα ατομικής υγιεινής είναι αποτέλεσμα συνεργασίας ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, καθώς στην κατασκευή, στην κυκλοφορία και στη λειτουργία του συνέπραξαν η ΜΚΟ Praksis, το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης, η εταιρεία Παπαστράτος, οι Συγκοινωνίες Αθηνών (ΟΑΣΑ) και οι Οδικές Συγκοινωνίες (ΟΣΥ).

Πηγή εδώ

 

Video από όλη τη διαδικασία εργασιών κατασκευής του λεωφορείου.