Αθήνα - Σταδίου 24
 

Το Κέντρο Ψυχοθεραπείας και Εκπαίδευσης «Gestalt Foundation» παρουσιάζει στον ΙΑΝΟ τη διάλεξη με τίτλο «Η Οικουμενικότητα του Έρωτα» με εισηγητές τους Γιώργο Δίπλα και Ιωάννα Αλεξιά.

Λίγα λόγια για τη διάλεξη:

Η επέτειος της 14ης Φεβρουαρίου εστιάζει στο ανθρώπινο ερωτικό συναίσθημα, περιορίζοντάς το έτσι σε μια ανθρωποκεντρική αποκλειστικά προοπτική. Αυτό δεν είναι εκτός πραγματικότητας και έχει νόημα στη ζωή των ανθρώπων, η ιδιαιτερότητα του οποίου είναι φανερή, αλλά μια ευρύτερη ματιά αποκαλύπτει πως όλες οι πτυχές της ζωής, όχι μόνο των ανθρώπων, είναι στην ουσία μια διαδικασία έρωτα προς την ύπαρξη, προς την αλληλεπίδραση και την εξέλιξη.

Αυτό το σχετίζεσθαι αφορά εν τέλει έμβιους και μη οργανισμούς σε μια αδιάκοπη ροή «συνάντησης» και «συνομιλίας». Και αν ο έρωτας βιώνεται ως απολαυστική μέχρι και υπερβατική εμπειρία, αυτό δεν σημαίνει πως σηματοδοτεί ένα έσχατο ή αναλλοίωτο σημείο. Όπως λέμε στην Gestalt, συνεχώς αναδύονται μορφές από το εκάστοτε φόντο που υποχωρούν, αφού ολοκληρωθούν, δίνοντας τη θέση τους σε νέες. Παραφράζοντας το γεμάτο νόημα απόφθεγμα του Gabriel Marcel, «Η ελπίδα μου για μας βασίζεται στην επιτυχία της συνάντησής μας», χρειάζεται να προσθέσουμε ότι η επιτυχία αυτή προϋποθέτει τη διαρκή φροντίδα της συνάντησης.

Λίγα λόγια για τους εισηγητές:

Γιώργος Δίπλας, P.g.D. in PCA Counseling, Εκπαιδευτής, Θεραπευτής, Eπόπτης Gestalt, μέλος της EAGT και της Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής (ΕΕΣ), κάτοχος ECP. Mέλος Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt (H.A.G.T.).

Ιωάννα Αλεξιά, είναι απόφοιτος του τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και ψυχοθεραπεύτρια Gestalt, μέλος της EAGT και της Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt (H.A.G.T.). Στο παρελθόν έχει εργαστεί με διάφορες πληθυσμιακές ομάδες παρέχοντας ψυχολογική στήριξη σε ηλικιωμένους, παιδιά και εφήβους, ανήλικους αλλοδαπούς σε κέντρα κράτησης, άτομα με επιληψία, θύματα βασανιστηρίων, πρόσφυγες και μετανάστες. Σήμερα, εργάζεται ιδιωτικά στο γραφείο της στο Χολαργό και σε ομάδες στήριξης επαγγελματιών και εθελοντών που δουλεύουν με πρόσφυγες και μετανάστες.

 

Επόμενη συνάντηση:

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019, 18:00-20:00

«Ενοχές, μια ανθρώπινη διαδικασία» με εισηγήτρια την Γιάννα Γιαμαρέλου.

Λίγα λόγια για τη διάλεξη:

(Ενοχές – ενέχω – είμαι υπεύθυνος/η για

Τύψεις – τύπτω– πλήττομαι, τραυματίζομαι)

Η παρουσίαση αυτή θα εστιασθεί κυρίως στην κατανόηση αυτής της ανθρώπινης διαδικασίας και συγκεκριμένα για το πότε και πώς οι ενοχές μας βοηθούν να εξελιχθούμε σε σχέση με τον εαυτό μας και τους άλλους καθώς και για το πότε και πώς αυτή η λειτουργία γίνεται ένας φαύλος κύκλος που καταβροχθίζει την ικανοποίηση και καλοδέχεται την ταλαιπωρία.

Συγκεκριμένα θα γίνει αναφορά:

-Στις ενοχές που μας κάνουν καλύτερο άνθρωπο και μας κινητοποιούν προς την απόδοση δικαίου στο περιβάλλον.

-Στις νευρωτικές ενοχές που ενεργοποιούν την άσκοπη και παράλογη ταλαιπωρία του ατόμου.

-Στις υπαρξιακές ενοχές που μας κινητοποιούν προς την αλλαγή και την εξέλιξη.

Λίγα λόγια για την εισηγήτρια:

Γιάννα Γιαμαρέλου, M.Α. Κλινικής Ψυχολογίας, Ψυχοθεραπεύτρια, Εκπαιδεύτρια & Επόπτρια Gestalt, μέλος της EAGT. Κάτοχος ECP (European Certificate of Psychotherapy). Ιδρυτικό μέλος Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt. Ιδρυτικό μέλος Gestalt Foundation.

 

Η είσοδος στις συναντήσεις είναι ελεύθερη.

IANOS | Σταδίου 24, Τ. 210 3217810, www.ianos.gr