8 Μαρτίου και η Διεθνής ημέρα Γυναικών έρχεται να μας θυμίσει τη σημασία της γυναίκας αλλά και τους αγώνες που έδωσε μέσα στην ιστορία των ετών για να κατακτήσει υλικά αλλά και ηθικά αγαθά.

Η γυναίκα πάλεψε για την κατάκτηση συγκεκριμένων ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, ξεκινώντας από το δικαίωμα στην εκπαίδευση αφού η παι­δεία ήταν απρόσιτη σε αυτή. Μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα οι γυναίκες ήταν σχεδόν αποκλεισμένες από τη μι­σθωτή εργασία. Θεωρούνταν άεργες, αφού ούτε αυτή η οικιακή εργασία τους δεν αναγνωρίζονταν, αμόρφωτες και «οπισθοδρομικές», μέσα σε μια κοινωνία που άρχιζε να προ­βάλλει τις αντίθετες ακριβώς αξίες.

Αποτέλεσμα εικόνας για γυναικεια φιγουρα

Ακόμη και όταν η εργασία τους θεωρήθηκε απαραίτητη για την ανάπτυξη της οικονομίας, τα επαγγέλματα που κοινωνικά τους επιτρέπονταν ήταν τα λεγόμενα «γυναικεία επαγγέλματα», αυτά δηλαδή που αποτε­λούσαν μια προέκταση του παραδοσιακού ρόλου των γυναικών μέσα στην οικογέ­νεια.

Από το τέλος του 19ου αιώνα αρχίζει η γυναίκα σ' όλο τον κόσμο να εισβάλει στα «αντρικά» επαγγέλματα και στις επιστήμες, να αποκτάει το δικαίωμα της ψήφου και να προωθείται στα δημόσια αξιώματα, ακόμα και στα κυβερνητικά. Η βιομηχανική επανάσταση άλλαξε τις μεθόδους της παραγωγής και τη θέση της γυναίκας μέσα σ' αυτήν.

Η γυναίκα όμως δεν σταμάτησε μόνο σε αυτά της τα δικαιώματα! Κατάφερε να γίνει σπουδαίο αέρινο πλάσμα παρά τις δυσκολίες της εργασίας, σωστή μητέρα για την ανατροφή των παιδιών της και ας μην βρίσκεται συνεχώς μέσα στο σπίτι αλλα να εκπέμπει ασφάλεια για την ίδια και όλη την οικογένειά της.

Αποτέλεσμα εικόνας για γυναικα

 

Ας ευχηθούμε σήμερα Χρόνια καλά και γεμάτα ομορφιά η μία στην άλλη για θυμόμαστε και να εκτιμούμε τη σημασία του να είσαι γυναικα!