Με λένε Μαλάλα από τις εκδόσεις Πατάκη.

Το πρωί της 9ης Οκτωβρίου 2012, ένας άντρας πυροβολεί εν ψυχρώ στο κεφάλι την 15χρονη Μαλάλα Γιουσαφζάι, ενώ βρισκόταν στο σχολικό λεωφορείο, τραυματίζοντάς την σοβαρά. Η είδηση αυτή διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο προκαλώντας φρίκη. Ο λόγος δεν ήταν μόνο ότι πυροβολήθηκε μια τόσο νεαρή κοπέλα αλλά οι λόγοι που τη στοχοποίησαν.

Όταν οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία στην κοιλάδα Σουάτ του Πακιστάν, η τρομοκρατία και οι απαγορεύσεις έπνιξαν κάθε μορφή ελευθερίας. Το κορίτσι που τους εναντιώθηκε, η Μαλάλα ή αλλιώς Μαλαλάι έγινε λαϊκό σύμβολο, μιας και με την απόλυτη στήριξη της οικογένειας της, πράγμα σπάνιο για τα συντηριτικά δεδομένα του Πακιστάν, αγωνίστηκε για το δικαίωμά της στην εκπαίδευση. Η δίψα της για ζωή, για ελευθερία, για μόρφωση λειτούργησαν σαν ασπίδα, ακόμα και από τη σφαίρα, η οποία δεν κατάφερε να τη σκοτώσει. Η ανάνηψη της την οδήγησε σε ένα εκπληκτικό ταξίδι από τη μακρινή κοιλάδα του βόρειου Πακιστάν στις αίθουσες του κτιρίου των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Στα δεκαέξι της, έγινε παγκόσμιο σύμβολο ειρηνικής διαμαρτυρίας και η νεότερη υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης στην ιστορία του θεσμού.

Το βιβλίο Με λένε Μαλάλα, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη και περιγράφει τη συγκλονιστική ιστορία μιας οικογένειας που ξεριζώθηκε εξαιτίας της τροµοκρατίας, την ιστορία της µάχης για την εκπαίδευση των κοριτσιών, την ιστορία ενός πατέρα ο οποίος –ιδιοκτήτης σχολείου ο ίδιος– αγωνίστηκε κι ενθάρρυνε την κόρη του να γράφει και να φοιτά· είναι, τέλος, η ιστορία ενός γενναίου κοριτσιού µε δυο γονείς που αγαπούν µε πάθος την κόρη τους σε µια κοινωνία που δείχνει σαφή προτίµηση στους γιους. Το βιβλίο που θα µας κάνει όλους να πιστέψουµε πραγµατικά ότι µπορεί σήµερα η φωνή ενός και µόνο ανθρώπου να εµπνεύσει και να αλλάξει ολόκληρο τον κόσµο.

 
: Thelonious Monk - Skippy