Από τις εκδόσεις Άγρα επανεκδίδεται το βιβλίο, «Ο νεκρός» του Ζωρζ Μπατάιγ, που πρωτοκυκλοφόρησε στην Ελλάδα το 1981, λίγο μετά την «Ιστορία του ματιού» και λίγο πριν τη «Μαντάμ Εντουαρντά».

Η νέα έκδοση συνοδεύεται από τη σειρά 14 σχεδίων The Dead Man της διεθνούς καταξιωμένης εικαστικού Χριστιάννας Σούλου, που εκτέθηκε το 2012 στην γκαλερί Capitain Petzel στο Βερολίνο.

Ο νεκρός είναι ο Έντουαρ, εραστής της Μαρίας, που έχει μόλις πεθάνει. Ο θάνατός του προξενεί στη Μαρία μια κατάσταση αποχαλίνωσης και έκστασης. Αυτό ίσως να υπονοεί μια προηγούμενη κατάσταση περιορισμού και δέσμευσης από τον εραστή. Ωστόσο, ο Μπατάιγ μας αποκαλύπτει ότι, καθώς ο Εντουάρ πέθαινε, της ζήτησε να γδυθεί τελείως. Επομένως, η απελευθέρωσή της δεν οφείλεται στο θάνατό του. Μάλλον εκείνος είναι αυτός που προκαλεί και καθοδηγεί τη σεξουαλική της έκσταση ενώ πεθαίνει.

Η Μαρία παραβιάζει και αποσυναρμολογεί τους κοινωνικούς κανονιστικούς κώδικες - με τη γύμνια, το ακόρεστο μεθύσι και τον αχόρταστο ζωώδη πόθο της. Πραγματικά πίνει και συνουσιάζεται σαν να μην υπάρχει αύριο: εξάλλου επιβεβαιώνει επανειλημμένα ότι θα πεθάνει το πρωί.