7 Φεβρουαρίου 2018
Εκτύπωση
 

Ένα παιδί, ένα αναμμένο κερί και η ανάγκη για αναζήτηση γαλήνης. Τρία ξεχωριστά κουβάρια που αποφάσισαν να ενώσουν τις κλωστές τους. Κλωστές πολύχρωμες, στα χρώματα της αγάπης, της πίστης και της υπομονής, έγιναν ένα σώμα μεταξύ τους, μια φωνή,  που ακούει στο όνομα « μαγική φλόγα».

Πρωταγωνιστής του βιβλίου είναι ένα μικρό αγόρι, ο Κίμπο. Ένα όμορφο πρωινό, ο Κίμπο, αποφασίζει να ψάξει και να βρει ένα βιβλίο που του χάρισε κάποτε ο  παππούς του. Ο τίτλος του;  « Πώς να προσελκύσετε τη γαλήνη στη ζωή σας». Μέσα στις σελίδες του βιβλίου λέει ότι για να είναι κανείς ήρεμος και να μην κουβαλάει άγχος θα πρέπει να εστιάσει την προσοχή του στη φλόγα ενός αναμμένου κεριού. Όταν η φλόγα μετά από ώρα γίνει σταθερή και ήρεμη, ηρεμία θα πλημμυρίσει και την καρδιά του. Έτσι ο πρωταγωνιστής μας ξεκινάει ένα ταξίδι αναζήτησης της σταθερής φλόγας. Θα ταξιδέψει μέχρι την Ανταρκτική, σε ένα μέρος που θεωρείται το πιο ήρεμο στον κόσμο, για να μπορέσει να σταθεροποιήσει τη φλόγα του κεριού, αλλά μάταιος κόπος. Σε όποιο μέρος της γης κι αν πήγε, η φλόγα του κεριού του συνέχιζε να τρεμοπαίζει. Και κάπως έτσι ξεκινάει η ιστορία μας, αλλά  το πώς τελειώνει είναι κάτι που θα σας αφήσω να ανακαλύψετε μόνοι σας.

Ένα βιβλίο για μικρούς και μεγάλους που μας υπενθυμίζει ότι η φλόγα της ύπαρξης μας βρίσκεται μέσα μας. Αν την φροντίσουμε και την τροφοδοτήσουμε με αγάπη και ευγνωμοσύνη θα καίει σταθερά και για πάντα. Όσο ψάχνουμε το φως έξω από εμάς η φλόγα της ψυχής μας θα τρεμοπαίζει ή ακόμη μπορεί και να σβήσει.

Λατρεύω τα παιδικά βιβλία. Και ξέρετε γιατί; Γιατί κάποια από αυτά μέσα στις λιγοστές σελίδες τους περικλείουν τη σοφία όλου του κόσμου. Διαβάζοντας την ιστορία του μικρού μας Κίμπο έρχεσαι σε επαφή με τις ανησυχίες του κάθε ανθρώπου και την ανάγκη του για αναζήτηση ψυχικής γαλήνης. Ο Κίμπο μας μαθαίνει ότι όσο αφήνουμε τις εξωτερικές συνθήκες να επηρεάζουν την μαγική μας φλόγα δεν πρόκειται ποτέ να βρούμε γαλήνη και ευτυχία.  Μόνο το φως της δικής μας φλόγας μπορεί να μας κρατήσει για πάντα ζωντανούς.

 Έχουμε μάθει να είμαστε αστέρια. Να αναζητάμε αλλού το φως για να λάμψουμε. Νομίζουμε ότι είμαστε η Σελήνη και όχι ο Ήλιος. Μόνο που ο καθένας από εμάς είναι ένας ξεχωριστός Ήλιος. Ένα σώμα αυτόφωτο που στηρίζεται στις δικές του δυνάμεις, που εκπέμπει τις δικές του ακτίνες φωτός. Πίστεψε στη φλόγα της ύπαρξης σου και άσε τη θέρμη της να αγκαλιάσει ολάκερη τη πλάση.

Κάποια μέρα, αφού θα έχουμε κυριαρχήσει στους ανέμους, στα κύματα, στις παλίρροιες και στη βαρύτητα, θα τιθασεύσουμε την ενέργεια της αγάπης. Τότε, για δεύτερη φορά στην ιστορία του κόσμου, ο άνθρωπος θα έχει ανακαλύψει τη φωτιά.” Pierre Teilhard De Chardin