Μπροστά σε μια αληθινή ιστορία ζωής, όπως αυτή που εκτυλίσσεται μέσα στο μυθιστόρημά μου, «Μην πιστεύεις στην αλήθεια», συχνά αναρωτήθηκα τι ακριβώς είναι το κακό. Κι αν είναι στ’ αλήθεια τόσο μοχθηροί ορισμένοι άνθρωποι. Μήπως άραγε συμπεριφέρονται σκληρά μόνο και μόνο για να διατηρήσουν αλώβητα τα συμφέροντά τους;

Πιστεύω πως το δίκιο και το συμφέρον δεν είναι δυνατόν να συνυπάρχουν. Η ζωή όμως με έχει διδάξει να μην τολμώ να κρίνω τις πράξεις των άλλων και ποτέ να μη λέω ποτέ.

Κάθε μέρα, κάθε ώρα, αντιμετωπίζουμε αλήθειες που μας κάνουν να γελάμε. Ή να κλαίμε. Συμβαίνουν άπειρες καταστάσεις δίπλα μας, που είναι σχεδόν αδύνατον να τις πιστέψουμε. Συμβαίνουν γεγονότα που είναι αδύνατον να τα παραδεχτούμε για πολλούς και διαφορετικούς λόγους.

Το πώς θα αντιδράσει ο καθένας μας, άγνωστο.

Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου…

Το βιβλίο αντιμετωπίζει την αλήθεια κατάματα «παίζει» με τον ορισμό της, με τα ίδια τα συναισθήματα της ηρωίδας. Μιας ηρωίδας που ολόκληρη η ζωή της βασίστηκε πάνω σε ένα ψέμα.

Ποια είναι όμως η αληθινή σημασία της αλήθειας;

Αλήθεια σύμφωνα με το λεξικό είναι η πραγματικότητα ενός γεγονότος. Ως αλήθεια δεχόμαστε αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι αντιλαμβάνονται ως πραγματικότητα. Η έννοια και η αξία της αλήθειας αποτελεί ένα από τα δυσκολότερα προβλήματα της φιλοσοφίας, με πολλές και διαφορετικές θεωρίες.

Το ψέμα είναι η έκφραση τη μη αλήθειας. Και πολλές φορές ένα μονάχα μικρούλι μη, είναι αυτό που μας σώζει. Ένα μονάχα μικρούλι μη, θα μπορούσε να γλυτώσει την ηρωίδα μου, τη Δανάη στο μυθιστόρημα «Μην πιστεύεις στην αλήθεια».

Πολλές φορές παραποιούμε την αλήθεια, παραποιούμε όμως και το ψέμα. Όπως μας συμφέρει.

Δυστυχώς πολλοί άνθρωποι όπως ακριβώς και η ηρωίδα μου, αναγκάζονται να φτιάξουν ένα ψέμα. Για να σωθούν. Μέσα στην ίδια τη ρότα της ζωής τους, μέσα στις ίδιες τις διαπροσωπικές τους σχέσεις. Δημιουργούν το ψέμα γιατί δεν αντέχουν να κοιτάξουν κατάματα την αλήθεια. Μια αλήθεια που μπορεί να τους καταστρέψει. Κι αυτή η μη αλήθεια, είναι το δικό τους δεκανίκι ζωής.

Δεν αναφέρομαι φυσικά σε  όλους όσοι παραμυθιάζουν τους συνανθρώπους τους για το δικό τους συμφέρον.

Το ψέμα «φοριέται» πολύ. Και δεν είναι φυγοπονία αν εξυπηρετεί τα προσωπικά μας συναισθήματα, αν είναι ο μόνος τρόπος για να ζήσουμε, για να μπορέσουμε να αντέξουμε την πραγματικότητα.

Κάποιοι από μας παραμένουμε «τυφλοί», ενώ ξέρουμε την αλήθεια. Βλέπουμε μόνο όσα θέλουμε να δούμε. Γιατί γνωρίζουμε πως η ωμή αλήθεια θα μας συνταράξει, θα καταστρέψει τις ισορροπίες μας.

Τελικά η αλήθεια μας γεννιέται μέσα από τις προσωπικές μας εμπειρίες, τις αντιλήψεις μας, τα λάθη και τα πάθη μας.

Άρα; Άρα τις αλήθειες της ζωής μας τις φτιάχνουμε μόνοι μας, τα ψέματά μας τα φτιάχνουμε μόνοι μας.  Όπως ακριβώς λέει ο Οδυσσέας Ελύτης.

 

Ρένα Ρώσση - Ζαΐρη 

 

 
: ianosradio spot composed by Anemos Group 2