Ένα απαραίτητο καλοκαιρινό ραντεβού!

* της Φωτεινής Καψή.

 

Δεν ξέρω γιατί αλλά όταν ακούω τη λέξη καλοκαίρι έχω κατευθείαν την αίσθηση του δροσερού αέρα από βράδια συναυλιών και θεατρικών παραστάσεων.

Αίσθηση από κοντινά ταξίδια στην Επίδαυρο, με καλή παρέα και όρεξη διαφυγής.

Μια κοντινή απόδραση κυριολεκτικά και μεταφορικά;  Ίσως..

Γιατί δεν φεύγεις μόνο μακριά από το άγχος της πόλης σου, αλλά παρακολουθώντας τις παραστάσεις, που είναι η αλήθεια ότι κάθε χρόνο μας εκπλήσσουν ευχάριστα, απομακρύνεσαι από τις σκέψεις σου! Μαγεύεσαι από την αύρα της Αρχαίας Επιδαύρου και για λίγο, ξεχνάς αυτό που σε στεναχώρησε προχθές. 

Ιστορικό Φεστιβάλ και όχι τυχαία. Μια ευκαιρία να γίνεις λίγο πιο πλούσιος μέσα σου, να σκεφτείς, να χαλαρώσεις, να προβληματιστείς για θέματα που ίσως θεωρούσες δεδομένα, να νιώσεις λίγο από την αυθεντικότητα της Αρχαίας Ελλάδας.

Καλοκαίρι έξω το ξέρεις!  Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου έχει ξεκινήσει ήδη.

Διάλεξε τι θες να παρακολουθήσεις...


Αν αποφασίσεις να πας αυτή την εβδομάδα, έχεις δύο καλές επιλογές!

Αν  θέλεις να δεις Θέατρο,  ο Φιλοκτήτης του ΣΟΦΟΚΛΗ προτείνεται για την Παρασκευή 18/7 και το Σάββατο 19/7!

Μια ιδιαίτερη συνάντηση ξεχωριστών προσωπικοτήτων του ελληνικού θεάτρου: o Kώστας Φιλίππογλου −σκηνοθέτης με έντονη παρουσία τελευταία στις αθηναϊκές σκηνές και ηθοποιός παλαιότερα στο φημισμένο Τhéâtre de Complicité− ανεβάζει τον Φιλοκτήτη (409 π.Χ.), με πρωταγωνιστές τον Μιχαήλ Μαρμαρινό στο ρόλο του Φιλοκτήτη, τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη στο ρόλο του Οδυσσέα, τον Αιμίλιο Χειλάκη στο ρόλο του Νεοπτόλεμου και άλλους σημαντικούς συντελεστές.

Εγκαταλελειμμένος από τους συντρόφους του στη Λήμνο, ο Φιλοκτήτης έρχεται αντιμέτωπος μαζί τους δέκα χρόνια μετά, όταν επιχειρούν με δόλο να του αποσπάσουν το ανίκητο τόξο του Ηρακλή για να κατακτήσουν την Τροία. Μια τραγωδία για τον ανθρώπινο πόνο και την εγκατάλειψη, τη σχέση ατομικής συνείδησης και πολιτικής, την προσωπική τιμή και το καθήκον.

Μια συμπαραγωγή των: Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου-ΔΗΠΕΘΕ ΠΑΤΡΑΣ- Aρτivities

 

Αν πάλι θέλεις να ακούεις μουσική,  στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, τις ίδιες ημέρες παρουσιάζεται η μουσική παράσταση "Το τραγούδι του μετανάστη", με τον Δημήτρη Μπάση και την Γιώτα Νέγκα.

Eίναι αφιερωμένη στο τεράστιο κεφάλαιο στην ιστορία της ελληνικής τραγουδοποιίας, τη μετανάστευση και την ξενιτιά. Καταστάσεις που ενέπνευσαν τoυς δημιουργούς όχι μόνο του δημοτικού τραγουδιού, αλλά και του ρεμπέτικου, του λαϊκού, του έντεχνου. Από αυτή την πλούσια και πικρή παρακαταθήκη αντλούν το υλικό τους οι δύο καταξιωμένοι και πολύ σπουδαίοι τραγουδιστές, ο Δημήτρης Μπάσης και η Γιώτα Νέγκα, σε ενορχηστρώσεις Γιάννη Παπαζαχαριάκη. 

Σε μια εποχή που η έννοια του «ξένου» και της μετανάστευσης επαναπροσδιορίζονται, η μουσική τους παράσταση ανατρέχει μέσα από μεγάλα τραγούδια Ελλήνων δημιουργών στoν ήχο και τον στίχο του ξεριζωμού, τα τελευταία εκατό χρόνια.

Μαζί τους θα είναι οι μουσικοί: Γιάννης Παπαζαχαριάκης κιθάρα, Γιάννης Σινάνης μπουζούκι, Ανδρέας Τράπαλης βιολί, Μίμης Ντούτσουλης μπάσο, Γρηγόρης Συντρίδης ντραμς, Ντίνος Χατζηιορδάνου ακορντεόν. Επιμέλεια ήχου: Κώστα Βακάλογλου.

Να πας στην Επίδαυρο! Το σίγουρο είναι πως θα έχεις κάτι όμορφο να σκέφτεσαι για καιρό μετά από αυτό το ταξίδι αναψυχής.

Μια αύρα από ιστορία, αυθεντικότητα και νοσταλγία.

Θα τα πούμε εκεί!

 

*Μπορείτε να φτάσετε ως την Επίδαυρό με ΚΤΕΛ ή οδικώς, είναι περίπου 2 ώρες μακριά από το κέντρο της Αθήνας.