Η εξαντλημένη νουβέλα του Αύγουστου Κορτώ με τίτλο Η λύσσα, από τις εκδόσεις Μίνωας,επανακυκλοφόρησε πρόσφατα από τις ίδιες εκδόσεις με διαφορετικό εξώφυλλο· κατά τα άλλα όμως το κείμενο διατηρείται ατόφιο, όπως και το κλειστοφοβικό κλίμα του βιβλίου. Η νουβέλα χωρίζεται σε τρεις ενότητες: «Η μόλυνση», «Η επώαση», «Η ερήμωση».

Η Λύσσα διαδραματίζεται στο Μαυρόδασο, ένα φανταστικό ορεινό χωριό της Πίνδου. Πάνω από τις σειρές των σπιτιών ξεκινά το πυκνό δάσος των κωνοφόρων, που το φύλλωμά τους είναι τόσο σκούρο που μοιάζει μαύρο δίνοντας με αυτόν τον τρόπο το όνομα στο χωριό. Πρωταγωνιστής της ιστορίας του Κορτώ είναι ο νεαρός Δημήτρης, ο γραφικός και εξωτικός απόβλητος του χωριού που διαφέρει από τους βλοσυρούς κατοίκους που ζουν μία σχεδόν πρωτόγονη ζωή. Μεγαλώνει μόνος παρέα με τις γάτες του, αφού η εξαφάνιση της μητέρας του ήταν το ίδιο απότομη με την εμφάνισή της. Παίζει μαντολίνο σκαρφαλωμένος στο βουνό και επιβιώνει με τα ελάχιστα μέσα που του προσφέρει το χωριό διδάσκοντας σε αντάλλαγμα γραφή στα παιδιά – είναι ένας από τους ελάχιστους στο χωριό που γνωρίζουν γραφή και ανάγνωση. Οι κάτοικοι του Μαυρόδασου μοιάζουν ηθελημένα αποκλεισμένοι από τα πάντα: ενδιαφέρονται μόνο για τη δουλειά και την κάλυψη των πρακτικών αναγκών της καθημερινότητάς τους.

Μαζί με τον Δημήτρη γνωρίζουμε και μερικούς ακόμη λογοτεχνικούς χαρακτήρες: την Μπέλλα, μητέρα του Δημήτρη με καταγωγή από τη Σικελία, που για το υπόλοιπο χωριό θεωρούνταν μάγισσα· η έγκυος Πετρούλα, η αγαθή ορφανή που βιώνει τον κοινωνικό αποκλεισμό του Μαυρόδασου· ο ιερέας του χωριού που προσπαθεί να βγάλει τον δαίμονα από τον μικρό Μάρκο, με τα γουρλωμένα μάτια και το στόμα γεμάτο αφρούς· ο γέρος γιατρός, που με την έναρξη της επιδημίας, ζει με την ελπίδα να γίνει θρύλος, κομμάτι της ζωντανής ιστορίας στα στερνά του χρόνια, αφού σκοπεύει να θεραπεύσει το χωριό από την επιδημία δημιουργώντας τον δικό του αντιλυσσικό ορό.

Όλα θα ξεκινήσουν από την αγαπημένη γάτα του Δημήτρη· με μία νυχιά θα μεταδώσει τον ιό με ραγδαία ταχύτητα στην κοινότητα: το αποκλεισμένο από το χιόνι χωριό οδηγείται σταδιακά στην καταστροφή· η κλειστοφοβική ατμόσφαιρα του μυθιστορήματος γιγαντώνεται κάθε φορά που λιγοστεύουν οι ελπίδες για τους κατοίκους του Μαυρόδασου. Ακόμη κι όταν όλα δείχνουν να φτάνουν σε ένα τέλος, ο επίλογος της νουβέλας κρύβει ένα ακόμη μυστήριο, που θα οδηγήσει σε μία μελλοντική έξαρση.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα το βιβλίο αποτελεί “προϊόν θεματολογικής κλοπής του μυθιστορήματος του Αλμπέρ Καμύ Η Πανούκλα”, ωστόσο η Λύσσα δεν είναι μία απλή αναδιήγηση, αλλά συνιστά έναν ολόκληρο μυθιστορηματικό κόσμο. Έναν κόσμο, στον οποίον μοιάζει να θριαμβεύει το κακό, ωστόσο αυτό φαίνεται από την αρχή να βρίσκεται φωλιασμένο στον πυρήνα της μικρής – και όχι τόσο ειδυλλιακής – κοινότητας του Μαυρόδασου.