Στις 14 Ιουνίου τελούνται τα εγκαίνια της έκθεσης “Unpacking My Library” στο ΕΜΣΤ.

Στην έκθεση, η οποία δανείζεται τον τίτλο της από το σύγγραμμα του Walter Benjamin Unpacking My Library. Α talk about bookcollecting (Αποσυσκευάζω τη βιβλιοθήκη μου. Λόγος για την συλλεκτική δραστηριότητα), η βιβλιοθήκη λειτουργεί ως ένας πραγματικός και αφηρημένος παράλληλα τόπος στον οποίον διασώζεται, συσσωρεύεται, ταξινομείται και οργανώνεται η γνώση και η πληροφορία. Τα έργα που παρουσιάζονται πραγματεύονται πραγματικές ή φανταστικές βιβλιοθήκες, του μέλλοντος ή του παρελθόντος, με κυριολεκτική ή φασματική παρουσία που βρίσκονται στον φυσικό χώρο ή στην ψηφιακή πραγματικότητα. Χάρη στην έκθεση θα διερευνηθούν καλλιτεχνικές πρακτικές γύρω από τα ζητήματα του συλλέγειν, της διαχείρισης συστημάτων γνώσης και του διαμοιρασμού πληροφορίας.

Παράλληλα με την έκθεση, στις 21 Ιουνίου θαλάβει χώρα και η performance-διάλεξη της καλλιτεχνικής κολλεκτίβας Fehras Publishing Practices όπου θα εστιάσει στην εγκατάσταση DISSAPEARANCES, APPEARANCES, PUBLISHING. Το έργο διερευνά την ιδιωτική βιβλιοθήκη ενός από τους γνωστότερους μοντέρνους συγγραφείς του αραβικού κόσμου, του Abd Al-Rahman Munif. Ένας συγγραφέας ο  οποίος, έχοντας περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του ως εξόριστος, αφιέρωσε τον χρόνο του στην συλλογή βιβλίων και στην ίδρυση βιβλιοθηκών σε διαφορετικές πόλεις, που εξαφανίζονται, συρρικνώνονται, μετακινούνται. Βιβλιοθήκες σαν σύμβολο της αποδημίας του αραβικού πολιτισμού και της διαδικασίας της μεταφοράς της γνώσης αλλά και σαν χώρος εξαφάνισης και επανεμφάνισης εκδόσεων.

Η έκθεση λαμβάνει χώρα στην βιβλιοθήκη του ΕΜΣΤ, όπου ανοίγεται στο κοινό για πρώτη φορά, πριν την έναρξη της κανονικής λειτουργίας της και συγκεντρώνει συμμετοχές από δώδεκα καλλιτέχνες από την συλλογή, το αρχείο και την βιβλιοθήκη του ΕΜΣΤ, έργα ιστορικά και πρόσφατα, αλλά και νέες παραγωγές.

Η έκθεση διαρκεί από τις 14 Ιουνίου μέχρι τις 15 Ιουλίου και γίνεται στο πλαίσιο της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του Δήμου Αθηνών .

 

Για περισσότερες πληροφορίες εδώ: http://www.emst.gr/exhibitions/unpacking-my-library