x
NEW IANOS E-SHOP
Δείτε το νέο site του ΙΑΝΟΥ
 
 

Φοιτητική ζωή: Δύο λέξεις τόσες εικόνες… Θεωρίες απανωτές, εμβόλιμα εργαστήρια, σωρηδόν οι εργασίες, βόλτες, διάβασμα, ξενύχτια στις εξεταστικές. Η Βιβλιοθήκη και το Κέντρο Πληροφόρηση του ΑΠΘ, που αποτελεί τη μεγαλύτερη ακαδημαϊκή βιβλιοθήκη της χώρας και τη δεύτερη μεγαλύτερη πανελλαδικά με ένα αναγνωστήριο 1.300 ατόμων, καταγράφει μια ακόμη πρωτιά και βρίσκεται δίπλα στα «ξενύχτια» των φοιτητών.

 

Ολόκληρο τον Σεπτέμβριο και στη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου, όπως και στις προηγούμενες εξεταστικές, το αναγνωστήριο λειτουργεί σε 24ωρη βάση. Όμως και την υπόλοιπη περίοδο του χρόνου λειτουργεί καθημερινά μέχρι τις 2 τα ξημερώματα και τα Σαββατοκύριακα μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα. Η ασυνήθιστη αυτή πρωτοβουλία για φορείς του Δημοσίου υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία της σημερινής Πρυτανείας του ΑΠΘ, η οποία ανταποκρίθηκε σε ένα αίτημα των ίδιων των φοιτητών, καλύπτοντας σημαντικές ανάγκες, ιδιαίτερα την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

 

Κι αυτό όχι με κάποιο σημαντικό επιπλέον κόστος, καθώς η επιπλέον λειτουργία του αναγνωστηρίου κατά τις νυχτερινές ώρες γίνεται με τη βοήθεια των φυλακών που βοηθούν στη φύλαξη χώρου. Επίσης, το πρόβλημα του διευρυμένου ωραρίου λύνεται με την εκ περιτροπής εργασία των υπαλλήλων, έτσι ώστε όλοι να δουλεύουν για ένα απόγευμα μία φορά τον μήνα.

 

Ήσυχο περιβάλλον

Ιδιαίτερα στις εξεταστικές περιόδους του Φεβρουαρίου και του Ιουνίου στο αναγνωστήριο επικρατεί το αδιαχώρητο. «Οι θέσεις του αναγνωστηρίου, οι οποίες είναι 1.300, κατά την περίοδο της εξεταστικής είναι γεμάτες σχεδόν μέχρι τις 4 το πρωί. Τα παιδιά και λόγω οικονομικής κρίσης, φεύγουν από τα σπίτια τους. Παρότι το αναγνωστήριο είναι γεμάτο, υπάρχει ησυχία. Το περιβάλλον του αρέσει στους φοιτητές οι οποίοι το σέβονται πάρα πολύ» σημειώνει στο «Έθνος» η προϊστάμενη διεύθυνσης της Κεντρικής Βιβλιοθήκης, Κατερίνα Νάστα.

 

Η φοιτήτρια του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών Ευγενία Μπεζίρη μας λέει ότι βρίσκεται στο αναγνωστήριο από τις 6 το απόγευμα μέχρι και τις 8 το πρωί, αφού υπάρχει ησυχία και κατάλληλη ατμόσφαιρα. «Τις ημέρες της εξεταστικής περιόδου δεν βρίσκεις θέση για να καθίσεις» θα μας πει.

 

Κατά την χειμερινή περίοδο υπάρχει στο αναγνωστήριο ζέστη, ενώ τώρα, τον Σεπτέμβριο, η απαραίτητη δροσιά, ιδιαίτερα κατά τις νυχτερινής ώρες, όπως αναφέρουν οι φοιτητές του Μαθηματικού, Αντώνης Παπαστεργίου και Ευάγγελος Σαρμαντάς, προσθέτοντας ότι δέλεαρ για τους ίδιους αποτελεί και η συγκέντρωση που προσφέρει ο χώρος στους φοιτητές. Για να γίνει η διεύρυνση του ωραρίου σε 24ωρη βάση στις εξεταστικές και να διευρυνθεί  το επόμενο διάστημα έπρεπε να ξεπεραστούν πολλές δυσκολίες και προβλήματα. Όπως τονίζει η Κ. Νάστα, βοήθησε πολύ το γεγονός ότι το αναγνωστήριο βρίσκεται σε ανεξάρτητο από την υπόλοιπη βιβλιοθήκη χώρο, μέσα στο κτιριακό συγκρότημα της. Έτσι, δεν είναι απαραίτητοι οι υπάλληλοι της βιβλιοθήκης και η λειτουργία του μεγάλου αναγνωστηρίου γίνεται με τη βοήθεια της φύλαξης του ΑΠΘ.

 

Η δεύτερη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη πανελλαδικά, η οποία μετράει 91 χρόνια λειτουργίας, αποτελείται από την Κεντρική και 45 ακόμα περιφερειακές βιβλιοθήκες. Η συλλογή της περιλαμβάνει 1,3 εκατ. Βιβλία και συνεχίζει να αυξάνεται κατά κύριο λόγο από δωρεές και αγορές ηλεκτρονικών περιοδικών και βιβλίων από βάσεις δεδομένων. Σύμφωνα με την Κ. Νάστα «από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (ΣΕΑΒ) έχουμε 16.000 ηλεκτρονικά περιοδικά, τα οποία μπορεί να δει όποιος επιθυμεί από το σπίτι του». Τη μεγαλύτερη δωρεά των τελευταίων ετών έκαναν ο συλλέκτης Γιάννης Μέγας και ο λογοτέχνης Ντίνος Χριστιανόπουλο, το 2016, αποτελούμενη από 90.000 τεκμήρια, που περιλαμβάνουν βιβλία, αδημοσίευτα ποιήματα, χειρόγραφα έργων, φωτογραφίες, καρτ-ποστάλ, πίνακες, λογοτεχνικά κείμενα, αλληλογραφίες, επιστολόχαρτα και προσωπικά στοιχεία.

 

Σπάνιες Συλλογές

Ένα ακόμη επίτευγμα, κατά την Κ. Νάστα, είναι το γεγονός ότι συλλέγονται όλες οι σπάνιες συλλογές από τις περιφερειακές βιβλιοθήκες στο νέο κτίριο της Κεντρικής, όπου έχει διαμορφωθεί χώρος στο υπόγειο με περιορισμένη πρόσβαση, ειδικά φυλασσόμενος για τα σπάνια βιβλία, με σταθερή θερμοκρασία, μέσα σε αντιόξινο περιβάλλον και με ειδικό σύστημα ψύξης.

 

Εκτός από τις απλές ψηφιοποιήσεις των σπάνιων συλλογών και άλλων βιβλίων που πραγματοποιούνται στην Κεντρική Βιβλιοθήκη, η κ. Νάστα μιλάει και για μια διαφορετική ψηφιοποίηση, που αφορά τους «εντυποανάπηρους». Πρόκειται για ένα ψηφιακό σύστημα Μπραιγ, το οποίο αφορά όχι μόνο στα άτομα με προβλήματα όρασης, αλλά και σε περιπτώσεις όπου τα άτομα αντιμετωπίζουν κινητικές δυσκολίες, διάσπαση προσοχής κ άλλα.

 

Πηγή: Εφημερίδα «Έθνος», Μυρτώ Τσιρογιάννη