x
NEW IANOS E-SHOP
Δείτε το νέο site του ΙΑΝΟΥ
 
 

To IANOS Magazine υποδέχεται στη νέα του ενότητα, με καταξιωμένους συγγραφείς και φίλους της Αλυσίδας Πολιτισμού IANOS και το αγαπημένο τους βιβλίο, τον Γιάννη Καλπούζο.

 

Ο δημοφιλής συγγραφέας που έχει αποκαλέσει δημόσια τον ΙΑΝΟ «Δεύτερο σπίτι του», Γιάννης Καλπούζος, μας γράφει για το αγαπημένο του βιβλίο που είναι το «Του έρωτα και της σκιάς» της Ιζαμπέλ Αλιέντε, από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

 

Ακολουθεί το κείμενο του Γιάννη Καλπούζου:

 

Διάβασα τελευταίως και σας προτείνω το μυθιστόρημα της Ιζαμπέλ Αλιέντε με τίτλο:  «Του έρωτα και της σκιάς», σε μετάφραση Βασιλικής Κνήτου. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.

Πρόκειται για ένα βιβλίο ύμνο στην αγάπη και συγχρόνως έναν καθρέφτη ιστορικής πραγματικότητας, ασχέτως εάν παραμένει ανώνυμη η χώρα η οποία μαστίζεται από στυγνή δικτατορία (Χιλή, Αργεντινή, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία). Δικτατορία που εξαφανίζει τους ανεπιθύμητους, ενώ πίσω τους εκτυλίσσεται το δράμα των οικείων τους χωρίς κανείς να τους δίνει οποιαδήποτε πληροφορία για την τύχη τους. Παράλληλα ο λαός βιώνει τον φόβο και την εν γένει τρομοκρατία.

Η αθωότητα χάνεται σταδιακά για την κεντρική ηρωίδα, η οποία αρχικώς κινείται στον δικό της ανέμελο κόσμο. Οι φρικτές αποκαλύψεις και όσα οι βολεμένοι δε θέλουν να παραδεχτούν ότι συμβαίνουν τη φέρνουν αντιμέτωπη με τη σκοτεινή όψη της χώρας της. Ένας μαζικός τάφος, που παραπέμπει στις πρακτικές κάθε δικτατορίας και στην καταπίεση οποιουδήποτε λαού, την αφυπνίζει και μεταλλάσσεται. Κοντολογίς, η αντίσταση και το ηρωικό στοιχείο μπορούν να αναδυθούν μέσα από τον καθένα μας.

Ο έρωτας ανθίζει στη σκιά του θανάτου, τον υπερβαίνει, και οι ήρωες, καθημερινοί άνθρωποι, δίνονται σε ό,τι θέτουν ως χρέος τους διακινδυνεύοντας την ίδια τη ζωή τους. Με μαεστρία μεταδίδεται η φρίκη στον αναγνώστη και συνάμα η σαγήνη των συναισθημάτων.

Το φανταστικό γίνεται ενίοτε μέρος της καθημερινής ζωής, ωστόσο είναι λίγες οι πινελιές του μαγικού ρεαλισμού. Εμποτίζει τη μυθοπλασία με το παράξενο, ως μέρος της παράδοσης των κοινωνιών της Λατινικής Αμερικής αλλά και ως ανάγκη να ονειρευόμαστε, χωρίς να χάνεται η αληθοφάνεια και το γερό πάτημα στη γη.

Στάθηκα σε πολλά μηνύματα και σοφές ρήσεις της Αλιέντε. Καταγράφω μόνο μία που αφορά τους πολιτικούς πρόσφυγες και τους μετανάστες, όμως και πολλών λογιών προσωπικές απώλειες: «Θα έχετε μόνο το παρόν. Μην ξοδεύετε ενέργεια κλαίγοντας για το χθες ή κάνοντας όνειρα για το αύριο. Η νοσταλγία σε φθείρει και σε εξουθενώνει, είναι αρρώστια των ξεριζωμένων».

Νίκες και ήττες, το καλό και το κακό, η ιδιοτέλεια και ο ευγενής σκοπός, η συμμετοχή και η αδιαφορία προς τα κοινά, η δύναμη της αγάπης και η δύναμη του μίσους, οι αγαθές και οι σκοτεινές ψυχές, η αγνότητα και η ραδιουργία, η χαρά και ο πόνος, οι μικρές και οι μεγάλες στιγμές, η καλοσύνη και η εκδικητικότητα, η μεγαλοψυχία και οι μικροπρεπείς συμπεριφορές, όλα μένουν πιστά στα της ανθρώπινης ύπαρξης και αναψηλαφούνται ποικιλοτρόπως στο μυθιστόρημα.

Με γοήτευσε η αφήγηση, η πλοκή, τα ξαφνιάσματα των ανατροπών, οι καλοχτισμένοι χαρακτήρες, ο ρυθμός και η ατμόσφαιρα, γνώρισα νοοτροπίες, συμπεριφορές και παροιμίες ενός άλλου λαού, ένιωσα ότι το μυθιστόρημα αποτελεί μινιατούρα του κόσμου μας.

Γιάννης Καλπούζος

 
: Nikos Xydakis - Metaxoti agapi