Οι περιπέτειες του Κλουζ είναι η πασίγνωστη αστυνομική σειρά για μικρούς αναγνώστες από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, με ήρωα ένα εννιάχρονο αγόρι που το χόμπι του είναι να λύνει μυστήρια και δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τους ήρωες των κλασικών αστυνομικών μυθιστορημάτων. Έχει πουλήσει περισσότερα από 850.000 αντίτυπα παγκοσμίως, ενώ έχει τιμηθεί με το Hansjorg-Martin-Preis, το σημαντικότερο γερμανικό βραβείο για συγγραφείς παιδικών και νεανικών αστυνομικών βιβλίων. Έχει μεταφραστεί σε 14 γλώσσες και έχει πουλήσει πάνω από 850.000 αντίτυπα. Ο συγγραφέας της σειράς απαντάει στις ερωτήσεις της Δήμητρας Βελισσαρίου και του παιδικού τμήματος του ΙΑΝΟΥ.

Της Ιωάννας Βλαχογιώργου

        

Ποιο ήταν το αγαπημένο σας παραμύθι όταν ήσασταν μικρός;

Όλα του Karl May! Λάτρευα τα παραμύθια του γιατί με ταξίδευαν σε εξωτικά και γεμάτα μυστήριο μέρη.

Ποιος συγγραφέας σας ενέπνευσε ή σας επηρέασε στο να δημιουργήσετε τον Ντετέκτιβ;

Ο διάσημος Αμερικάνος συγγραφέας Raymond Chandler. Για μένα ακόμα και σήμερα οι ιστορίες του είναι ό,τι ανώτερο υπάρχει  στην κατηγορία του αστυνομικού. Στα βιβλία του δεν υπάρχει ούτε λέξη που να μην έχει νόημα. Υπάρχουν μυστήρια που οι αναγνώστες παλεύουν πολύ για να εξιχνιάσουν και δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να μιμηθεί το ύφος του. Είναι απλά φανταστικός!

Θεωρείτε ότι υπάρχει κάποια μυστική συνταγή ώστε να γίνει ένα παιδικό βιβλίο best seller;

Θεωρώ ότι υπάρχει αλλά δεν το έχω εντοπίσει ακόμα. Σκεφτείτε ότι και εγώ και ο εκδοτικός μου οίκος δεν πιστέψαμε ποτέ ότι ο Κλουζ θα γίνει best seller.

Πόσο δύσκολο είναι για εσάς να διεισδύετε στον κόσμο των παιδιών και να γράφετε βιβλία για αυτά;

Είναι πολύ δύσκολο. Ξέρετε είμαι 65 χρονών. Δηλαδή οι αναγνώστες μου είναι 55 χρόνια μικρότεροι, μεγάλη διαφορά δε νομίζετε; Ευτυχώς όμως περνάω αρκετές ώρες με παιδιά και παρακολουθώ πολύ το πώς συμπεριφέρονται και το πώς σκέφτονται.

Γιατί ο Κλουζ τρώει τσίχλες; Γιατί πίνει γάλα;

Το αστείο είναι ότι μισώ και τις τσίχλες και το γάλα. Σοβαρά τώρα. Ο βασικός λόγος είναι η αντίθεση με τον άλλο χαρακτήρα της σειράς, τον Φίλιπ Μάρλοου, ο οποίος πίνει bourbon και καπνίζει lucky strike.

Κρύβονται εκπαιδευτικά μηνύματα πίσω από τον Κλουζ;

Όταν ξεκίνησα να γράφω τη σειρά δεν είχα στο μυαλό μου να κρατήσω κάποιον ιδιαίτερο εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Παρατήρησα όμως ότι αυτό προέκυψε από μόνο του μέσα από τις ιστορίες. Ήταν υποδόριο.

Πόσο ακόμα βιβλία να περιμένουν οι μικροί μας φίλοι από εσάς;

Η μητέρα μου έφυγε από τη ζωή στα 99. Αν έχω κληρονομήσει κάτι από την ατσαλένια υγεία της, πιστεύω ότι θα γράφω μέχρι τα 80 μου. Άρα υποθέτω αρκετά ακόμα.

Έχετε σκεφτεί ποτέ να κάνετε τον Κλουζ ταινία;

Φυσικά! Ο ατζέντης μου είναι πολύ αισιόδοξος ότι θα βρούμε παραγωγό μέσα σους επόμενους μήνες. Οπότε να το αναμένετε!