Κλαίνει οι μέλισσες;

Επιστολή του συγγραφέα και γιατρού Περικλή Σφυρίδη, προς τον Γιάννη Βούρο για το νέο του βιβλίο.

 

Αγαπητέ μου Γιάννη

Σ’ ευχαριστώ για την αποστολή του νέου σου βιβλίου Κλαίνε οι μέλισσες; Το διάβασα, μπορώ να πω, μέσα σε μια μέρα. Συνεχίζεις την λογοτεχνική πορεία που άρχισες με το Περιθώριο. Παρά το ανακάτωμα και την ποικιλομορφία των μικρών πεζών σου κειμένων (μικρά πεζά, ποιητικές πρόζες, ταξιδιωτικές αναμνήσεις, απόψεις και κρίσεις για πρόσφατα ή παλαιότερα γεγονότα ή περιστατικά), το βιβλίο σου διαθέτει ενάργεια – μεγάλο προσόν – και χιούμορ. Μέσα από τα κείμενά σου εμφανίζεται ο συγγραφέας ως ένας αισθαντικός παρατηρητής, που με τη βοήθεια της μνήμης και χωρίς καμιά επιτήδευση μας παρουσιάζει τα «εσώψυχά» του. Οι θεματικές ενότητες των ζωοφιλικών σου κειμένων, καθώς κι εκείνων με την υποβόσκουσα ερωτική διάθεση μ’ άρεσαν ιδιαίτερα (ίσως γιατί κι εγώ τρέφω ανάλογα αισθήματα για τα ζώα και τις γυναίκες).

Αυτό όμως που με συγκλόνισε είναι το κείμενό σου για τον κοινό μας φίλο τον Πάνο Παπανάκο, τόσο για το έργο του όσο και για την «παλικαρίσια» εξομολόγησή σου για το πόσο επηρέασε τη δική σου ζωγραφική πορεία. Και κάτι ακόμα: παρόλη την αριστερή ιδεολογία σου δεν έκρυψες τη δυσφορία σου για την προσπάθεια κάποιων αριστερών να «εξευτελίσουν» (με ιδιοτέλεια) την τόσο σημαντική ποίηση τον Μανόλη Αναγνωστάκη, με την εκδήλωση που διοργάνωσαν σε μπαρ.

Είναι σημείο των καιρών η ευτέλεια σ’ όλους τους τομείς της πολιτικής, κοινωνικής και πολιτισμικής μας ζωής. Και τι νόημα έχουν πια οι ταμπέλες αριστερός ή δεξιός; Το ζήτημα πλέον είναι ηθικό∙ ζήτημα αξιοπρέπειας και σεβασμού στο πρόσωπο των άλλων που αντιφεγγίζει και την αξιοπρέπεια του δικού μας προσώπου.

Αυτά και με το χέρι στην καρδιά, όπως πάντα.

Περικλής Σφυρίδης

 

Ο Περικλής Σφυρίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1933, όπου και ζει. Απόφοιτος του Αμερικανικού Κολεγίου «Ανατόλια», της τάξης του 1952. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ως μαθητής της Στρατιωτικής Ιατρικής Σχολής) και εργάστηκε ως καρδιολόγος μέχρι το 1994. Διετέλεσε πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (1975-1981). Έχει εκδώσει δύο ποιητικές συλλογές, δώδεκα συλλογές διηγημάτων, δύο μυθιστορήματα και ένα αυτοσχόλιο πνευματικής πορείας. Κυκλοφόρησε μελέτες για λογοτέχνες, ζωγράφους και τρεις ανθολογίες για τους πεζογράφους της Θεσσαλονίκης, μια εκ των οποίων μεταφράστηκε στα γερμανικά και άλλη στα αγγλικά. Διηύθυνε τα περιοδικά της Θεσσαλονίκης Τραμ (1987-1991/1996) και Παραφυάδα (1985-1990). Διοργάνωσε τέσσερα συνέδρια για τη λογοτεχνία της Θεσσαλονίκης (πεζογραφία, ποίηση, λογοτεχνικά περιοδικά και κριτική) και επιμελήθηκε τα πρακτικά τους. Συνεργάστηκε με τα περισσότερα ελληνικά λογοτεχνικά περιοδικά. Δύο βιβλία του έχουν μεταφραστεί στα ολλανδικά και πολλά διηγήματά του στα γερμανικά, αγγλικά και ολλανδικά. Για το πεζογραφικό του έργο έχουν δημοσιευθεί πολλά κριτικά κείμενα και αυτοτελείς μελέτες. Από τις εκδόσεις της Εστίας κυκλοφορεί το βιβλίο της επίκουρης καθηγήτριας του Α.Π.Θ. Σωτηρίας Σταυρακοπούλου, Περικλής Σφυρίδης. Ο πεζογράφος και η κριτική για το έργο του (2011).