Πρόκειται για την κύρια δράση του OPEN HOUSE Athens, το σαββατοκύριακο των αρχιτεκτονικών ξεναγήσεων. Στο φετινό πρόγραμμα συμμετέχουν 92 κτίρια και χώροι στην Αθήνα. Δημόσια κτίρια, ιδιωτικά διαμερίσματα, μονοκατοικίες, χώροι εκπαίδευσης, γραφεία, ξενοδοχεία, θέατρα, εκκλησίες, μουσεία,… συνιστούν το φετινό πρόγραμμα και 500 εθελοντές επιστρατεύονται για να σας ξεναγήσουν!

Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους και δεν γίνονται κρατήσεις. Δείτε τα κτίρια που συμμετέχουν στο πρόγραμμα εδώ

 

OPENBOX (28/03- 02/04)

Το OPEN BOX είναι το ενημερωτικό περίπτερο του OPEN HOUSE Athens 2018, στο οποίο ο κόσμος θα έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί για τη δράση και το φετινό πρόγραμμα και να προμηθευτεί τα αναμνηστικά προϊόντα (Bιβλιοπωλείο IANOS, Σταδίου 24).

 OPENSCHOOL 30/03

Τo εκπαιδευτικό πρόγραμμα του OHA περιλαμβάνει οργανωμένες επισκέψεις σε ορισμένα από τα κτίρια του προγράμματος την Παρασκευή 30 Μαρτίου, οι οποίες απευθύνονται σε τμήματα σχολείων και σχολών ή και άλλα οργανωμένα γκρουπ εκπαιδευτικού χαρακτήρα. Για συμμετοχή είναι απαραίτητος ο προγραμματισμός της επίσκεψης στην ιστοσελίδα του OPEN HOUSE Athens www.openhouseathens.gr

 OPEN JUNIOR 31/03

Μια πρωτότυπη δράση για παιδιά, ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που διοργανώνεται στην Σχολή Βακαλό Art & Design για τους μικρούς φίλους του OPEN HOUSE, σε συνεργασία με το Κid A workshop. Μέσα από ένα διαδραστικό παιχνίδι τα παιδιά καλούνται να ανακαλύψουν τον κόσμο της αρχιτεκτονικής: ΖΟΥΜΕ ΤΟ BAUHAUS ΞΑΝΑ! Περισσότερες πληροφορίες εδώ

 

Φωτογραφίες τους έχεις δει, κάποια μάλιστα ίσως να τα συναντάς στον δρόμο σου περπατώντας. Υπάρχουν κτίρια που σίγουρα έχουν τραβήξει την προσοχή σου και θα 'θελες να δεις και το εσωτερικό τους. Καταργώντας κάθε κλειδαρότυπα και με πλήρεις ξεναγήσεις, το Open House είναι η διοργάνωση που τα τελευταία χρόνια αναλαμβάνει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη να ικανοποιήσει κάθε σου περιέργεια, αρχιτεκτονικής φύσης. Η υπεύθυνη επικοινωνίας και ιδρυτικό μέλος της Open House Greece Ρενάτα Δούμα μας εξήγησε τα πάντα για το επιτυχημένο αυτό concept που διανύει την έκτη του χρονιά και που φέτος πραγματοποιείται αυτό το σαββατοκύριακο.

 

Πότε και πώς ξεκίνησε το Open House Athens;
Tο 2012, θέλοντας να κάνουμε κάτι δημιουργικό για την πόλη ιδρύσαμε την μη κερδοσκοπική εταιρεία Open House Greece, η οποία πήρε τα δικαιώματα από το Open House Worldwide με έδρα το Λονδίνο από όπου και προέκυψε η ιδέα του Open House. Ύστερα, ξεκινήσαμε το Open House Thessaloniki, με σκέψη να το κάνουμε και στην Αθήνα, όπως και έγινε το 2014.

 


Διαμέρισμα Πετράλωνα - Διονύσης Γερόλυμπος

 

Ποιες παραμέτρους λαμβάνετε υπόψη για την επιλογή των κτιρίων;

 

Υπάρχουν κτίρια με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Κάθε κτίριο, ανάλογα με την αρχιτεκτονική στην οποία ανήκει έχει κάτι ιδιαίτερο να δώσει στον κόσμο. Δηλαδή ένα νεοκλασσικό έχει κάτι διαφορετικό να δείξει από ό,τι ένα μοντέρνο κτίριο που ενσωματώνει όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες. Θέλουμε μέσα από τα κτίρια που επιλέγουμε να κάνουμε μία αναδρομή στην ιστορία της πόλης μέσα από την αρχιτεκτονική. Έπίσης θέλουμε να είναι διαφορετικών ειδών και χρήσεων: ξενοδοχεία, διαμερίσματα, ιδιωτικοί χώροι, μουσεία, μνημεία, έτσι ώστε να υπάρχουν επιλογές για τον κόσμο, ανάλογες με το προσωπικό του ενδιαφέρον.

 

Άρα δεν πρόκειται μόνο για παλιά κτίρια.
Μπορεί κανείς να επισκεφθεί από σύγχρονα, μέχρι μνημεία. Αναφορικά με την Αθήνα, δεν καταπιανόμαστε με τα κλασσικά χρόνια για τα οποία είναι πιο γνωστή (π.χ Ακρόπολη). Έχουμε όμως νεοκλασσικά, από τα τέλη του 19ου ως τις αρχές του 20ου αιώνα.

 


Athenaeum Grand Hotel

 

Πόσα είναι περίπου τα κτίρια που «συμμετέχουν» στην κάθε διοργάνωση;
Φέτος είναι 95 κτίρια. Ο αριθμός δεν είναι σταθερός, εξαρτάται από το πόσα κτίρια καταφέρνουμε να κλείσουμε κάθε χρονιά. Τα τελευταία χρόνια, συνήθως κινούμαστε γύρω στα 90. Ξεκινήσαμε από 50 και τώρα έχουμε φτάσει τα 95 και μαζί με τους χώρους του ... και τις πρεσβείες που ανοίγουν, ξεπερνούν τα 100. Παράλληλα με το Open Tours που είναι ένα σαββατοκύριακο αρχιτεκτονικών ξεναγήσεων, υπάρχουν κάποιες παράλληλες δράσεις, καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, φέτος ξεκινούν στις 28 του μήνα. Μία από αυτές τις δράσεις που θα γίνει παρασκευοσαββατοκύριακο είναι και το Made in Athens, κατά το οποίο ανοίγουν χώροι παραγωγής και δημιουργίας της Αθήνας. Οι ίδιοι οι δημιουργοί μας ξεναγούν στους χώρους τους και παρουσιάζουν τον τρόπο με τον οποίο παράγουν τα αντικείμενα, αλλά και τις μεθόδους που χρησιμοποιούν.

 

Τι έχετε στο μυαλό σας όταν προτείνετε κτίρια στα meetings σας πριν την εκάστοτε διοργάνωση;
Πίσω από την επιλογή των κτιρίων υπάρχει η οργανωτική επιτροπή, η οποία συζητάει για διάφορα κτίρια είτε επειδή τα γνωρίζει προσωπικά κάποιος, είτε από περιοδικά αρχιτεκτονικής, είτε λόγω βραβεύσεων, δημοσιεύσεων... Ακόμη, διάφορες προτάσεις που μας έρχονται, αξιολογούνται και εντάσσονται στο πρόγραμμα. Δε σημαίνει ότι όλες οι προτάσεις που δεχόμαστε γίνονται δεκτές, αλλά επίσης αυτό δε σημαίνει ότι και οι προτάσεις οι δικές μας σε κτίρια να ανοίξουν παίρνουν πράσινο φως. Οπότε κάπως έτσι με θετικές και αρνητικές απαντήσεις διαμορφώνεται το πρόγραμμα.

 

Ο πιο μεγάλος ενδοιασμός που έχετε να αντιμετωπίσετε, ποιος είναι;
Από τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών ακινήτων πάντα υπάρχει το θέμα της ασφάλειας, αλλά θεωρούμε ότι πρόκειται για μία άρτια οργανωμένη εκδήλωση και δεν έχει υπάρξει ποτέ κάποιο θέμα. Από τα δημόσια κτίρια, αυτό που αντιμετωπίζουμε συνήθως είναι το θέμα της φύλαξης, που λόγω σαββατοκύριακου χρειάζεται ειδική προσαρμογή. 

 

Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη διαδικασία που τηρείται για την ασφάλεια των κτιρίων;
Έχουμε 500 εθελοντές που τρέχουν το πρόγραμμα, οπότε ουσιαστικά υποδέχονται τον κόσμο, τον ξεναγούν, αλλά και συνοδεύουν τα γκρουπ προσέχοντας να μη συμβεί τίποτα. Από κει και πέρα ο κόσμος μπαίνει οργανωμένα στους χώρους αυτούς, δηλαδή εξαρχής σχηματίζονται γκρουπ και δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί το οτιδήποτε, διότι δεν κινούνται ανεξέλεγκτα. Υπάρχει μία πορεία της ξενάγησης, μάλιστα έχουν προηγηθεί αρκετές πρόβες κάποιες εβδομάδες πριν ώστε να διασφαλισθεί εκ των προτέρων η ομαλή διεξαγωγή της ξενάγησης.

 


Γραφεία Αρχιτεκτονικής Εταιρείας Μαριάννα Μπίστη

 

Από πόσα άτομα αποτελούνται τα γκρουπς;
Εξαρτάται από το κτίριο. Σε ένα δημόσιο για παράδειγμα μπορεί να είναι και 25 άτομα, σε ένα διαμέρισμα μπορεί να είναι μόλις 5.

 

Ποια είναι συνήθως τα πιο «δημοφιλή» κτίρια;
Κάθε χρόνο διαφέρει, δηλαδή είναι φορές που μπορεί να ήταν ένας ιδιωτικός χώρος και φορές που ήταν ένα νεοκλασσικό κτίριο. Κάθε χρόνο είναι κάτι διαφορετικό.

 

Παίζει ρόλο ίσως σε αυτό και η ταυτότητα του ιδιοκτήτη;
Δεν δημοσιοποιούμε ποτέ τα στοιχεία των ιδιοκτητών. Ακόμα κι αν μας ρωτάει ο κόσμος δεν ενημερώνουμε ποτέ, ούτε δίνουμε τέτοιου είδους στοιχεία στην ξενάγηση.

 

Έχετε λάβει βοήθεια από φορείς; Πώς λειτουργεί αυτό;
Κάθε χρόνο η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, ο οποίος μας στηρίζει και με τη συμμετοχή πολλών κτιρίων του στο πρόγραμμα, των Υπουργείων Πολιτισμού & Αθλητισμού και Τουρισμού, του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων, της Ένωσης Ξενοδόχων Αττικής- Αθηνών & Αργοσαρωνικού...Είχαμε επίσης εξαρχής την υποστήριξη του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής, καθώς και όλων των χορηγών που μας στηρίζουν.

 


Γεννάδειο Πειραματικό Λύκειο - Χριστίνα Αυγουστίδου

 

Έχετε αντιμετωπίσει δυσκολίες και αν ναι, ποιες;
Κάποια συγκεκριμένη, όχι. Είναι ένα event για το οποίο πρέπει να λάβουμε πολλά πράγματα υπόψη μας, νομίζω ότι δεν αντιμετωπίζουμε κάποια ιδιαίτερη δυσκολία.

 

Ως διοργάνωση δεν είναι κοστοβόρα;
Προφανώς και έχει κόστος μία τόσο μεγάλη εκδήλωση που απευθύνεται σε τόσες χιλιάδες κόσμου, αλλά ούτως ή άλλως στηρίζεται στον εθελοντισμό και στις χορηγίες. Είμαστε τυχεροί που έχουμε χορηγούς που μας στηρίζουν και κάποιοι μάλιστα από την πρώτη κιόλας χρονιά που έγινε το Open House Athens, οπότε ως προς αυτό το κομμάτι πηγαίνει καλά.

 

Η επισκεψιμότητα σε ποιο επίπεδο βρισκόταν το 2014 στην παρθενική εμφάνιση του Open House στην Αθήνα και σε ποιο σήμερα;
Ξεκινήσαμε με 15.000 επισκέψεις στην Αθήνα το 2014 και πέρυσι έφτασαν τις 37.000.

 

Εντυπωσιακό νούμερο θα έλεγα.
...χωρίς βέβαια, να μπορούμε να υπολογίσουμε όλο τον κόσμο, ο οποίος περιμένει απ' έξω και δεν καταφέρνει να μπει στα κτίρια. Γιατί αυτό που συμβαίνει στο Open House δυστυχώς και καμιά φορά παραπονιέται ο κόσμος είναι ότι υπάρχει κάποια αναμονή για να μπει στο εκάστοτε κτίριο. Αλλά δε μπορούμε να κάνουμε κάτι γι΄αυτό. Είναι το concept έτσι, ότι θα περιμένεις στην ουρά μέχρι να έρθει η σειρά σου να μπεις. Και υπάρχει πολύς κόσμος που λόγω του ωραρίου (κλείνει το κτίριο) δεν προλαβαίνει να μπει.

 

Φέτος τι θα δούμε;
Έχουμε κτίρια που βρίσκονται από την Κηφισιά μέχρι τον Πειραιά, διάφορες επαύλεις στην Κηφισιά που είναι πολύ ωραίες, έχουμε το Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών στο Παλαιό Φάληρο, το οποίο και ανυπομονώ να δω διότι δεν έχω προλάβει, ιδιωτικές κατοικίες και διαμερίσματα στο κέντρο, πάρα πολλά ξενοδοχεία, design hotels και ένα σωρό ακόμη που μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα μας

 

Στόχοι για τις επόμενες διοργανώσεις;
Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι κάθε χρόνο να απευθυνόμαστε σε ένα μεγαλύτερο κοινό, ανοίγοντας περισσότερα κτίρια και διευρύνοντας τις δράσεις μας καθ'όλη τη διάρκεια του χρόνου.

 

*Περισσότερες πληροφορίες στο www.openhouseathens.gr

 

 
: Silje Nergaard - Theres Trouble Brewing