Το βιβλίο Πώς έρχονται οι λέξεις της Σοφίας Νικολαΐδου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο αποτελεί μία μελέτη χρήσιμη για όσους ασχολούνται με τη συγγραφή και τη γραφή γενικότερα. Πρόκειται για ένα εγχειρίδιο το οποίο περιλαμβάνει μεθόδους και τεχνικές της δημιουργικής γραφής για επίδοξους συγγραφείς, αλλά και ανθρώπους που επιθυμούν να βελτιώσουν τις συγγραφικές τους προσπάθειες. Η τέχνη της γραφής δεν είναι μία απλή διαδικασία. Ακόμη και για τους ειδήμονες και τους γνώστες της γραφής, δεν παύουν να υπάρχουν πάντα νέες μέθοδοι να ανακαλύψουν και τρόποι βελτίωσης του συγγραφικού τους στυλ. Η μελέτη της Σοφίας Νικολαΐδου αποτελεί ένα σύμμαχο τόσο για τον μυημένο στη συγγραφή αναγνώστη, ο οποίος θα έχει την ευκαιρία να δει σχηματοποιημένες και συγκεντρωμένες όλες τις τεχνικές που εκθέτει η συγγραφέας όσο και για τον λιγότερο μυημένο αναγνώστη ο οποίος επιχειρεί τα πρώτα του συγγραφικά βήματα.

 Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε 14 ενότητες, οι οποίες περιλαμβάνουν τεχνικές τις οποίες η συγγραφέας αναλύει με απλό και κατανοητό τρόπο χρησιμοποιώντας μία σχεδόν καθημερινή γλώσσα. Η συγγραφέας χρησιμοποιεί ως μέθοδο την πρακτική εφαρμογή των εργαλείων γραφής και των μεθόδων που παρουσιάζει σε καθεμία ενότητα που αναπτύσσει. Με τίτλο “και τώρα, δουλειά”, τοποθετεί τον αναγνώστη και φιλόδοξο συγγραφέα στη θέση του μαθητή, εκπαιδευόμενου. Ο αναγνώστης- μαθητής με αυτόν τον τρόπο είναι σε θέση να καταγράψει τις σκέψεις του με την καθοδήγηση της συγγραφέα και να επιχειρήσει μέσω ασκήσεων να γίνει έστω και για λίγο συγγραφέας αναπτύσσοντας τις συγγραφικές του ικανότητες.

 Το βιβλίο δεν αριθμεί οδηγίες, ούτε δίνει χρησμό. Προσπαθεί με έναν πιο ελευθεριακό τρόπο, να προσφέρει ιδέες και ερεθίσματα, να προτείνει ασκήσεις και να ανοίξει τη βεντάλια πολλών και διαφορετικών συγγραφικών λύσεων. Ο επίδοξος συγγραφέας κρατά ό,τι ταιριάζει στο ταμπεραμέντο του και πετά τα υπόλοιπα. Γιατί αυτό το καλό έχει η λογοτεχνία: εκεί μπορούμε να είμαστε ο εαυτός μας. Με προσωπεία, που αναδεικνύουν τα πρόσωπα. Χωρίς κακολογίες. Μόνο εμείς, οι λέξεις και τα πράγματα.