Η Συναυλία Μουσικής δωματίου που πραγματοποιήθηκε εδώ στον ΙΑΝΟ προ μερικών εβδομάδων με το τρίο Echo3s μάγεψε εκτός του κοινού και εμάς!

 

Μας οδήγησε σε νέα μουσικά μονοπάτια και για αυτό ακολουθήσαμε την μουσικό Ελένη Παπαδοπούλου στο επόμενο «βήμα» και της ζητήσαμε να μας πει λίγα λόγια για αυτό. Μαζί με τους Ισίδωρο Σιδέρη και Νίκο Κυριόσογλου θα παρουσιάσουν μια συναυλία μουσικής δωματίου με έργα για τρίο!

 

Πείτε μας λίγα λόγια για την συναυλία σας.

Η συναυλία μας με έργα μουσικής δωματίου για τρίο βιολί, βιολοντσέλο και πιάνο θα γίνει στον χώρο Τεχνών και Πολιτισμού An Art Artistry στις 8 Δεκεμβρίου και ώρα 20.30. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη και χορηγός της συναυλίας είναι ο IANOS.

 

Θα θέλαμε να ευχαριστούμε ολόψυχα την αλυσίδα πολιτισμού ΙΑΝΟS και προσωπικά τον κύριο Νίκο Καρατζά για την πολύτιμη στήριξη στο έργο μας.

 

Τι θα ακούσουμε στη συναυλία σας;

Felix Mendelssohn Bartholdy (1809-1847)

Piano trio n.1, in D minor, op. 49

Αποτελείται από τα μέρη:

MoltoAllegroagitato

Andante con moto tranquillo

Scherzo

Allegro assai appassionato

 

Anton Arensky (1861-1906)

Piano trio n.1, in D minor, op. 32

Αποτελείται από τα μέρη:

Allegromoderato

Scherzo

Elegia

Finale

 

Που θα πραγματοποιηθεί η συναυλία;

Στο AN ART ARTISTRY, που είναι χώρος Τεχνών & Πολιτισμού στην ιστορική περιοχή της Πλάκας, στην Οδό Μονής Αστερίου Τσαγκάρη 4. Στεγάζεται σε ένα αναπαλαιωμένο ιστορικό κτίριο που υπήρξε τόπος συνάντησης μεγάλων προσωπικοτήτων του Ελληνικού Πνεύματος και Τέχνης όπως ο ζωγράφος Ανδρέας Κρυστάλλης, ο ηθοποιός Αιμίλιος Βεάκης, η σοπράνο Αλεξάντρα Τριάντη, ο ποιητής Κώστας Βάρναλης κ.α.

 

Θα μας «συστήσετε» τους συνθέτες;

Ο Γερμανός συνθέτης Jakob Ludwig Felix Mendelssohn Bartholdy, το όνομα του οποίου τελικά έμεινε στην ιστορία της μουσικής ως Felix Mendelssohn, γεννήθηκε το 1809 στο Αμβούργο και απεβίωσε 38 ετών το 1847 στην Λειψία. Υπήρξε μαέστρος, πιανίστας και συνθέτης στην αρχή της ρομαντικής περιόδου. Ταξίδεψε σε όλη την Ευρώπη, και ιδιαίτερα συχνά στην Αγγλία όπου και συνέθεσε κάποια από τα σημαντικότερα έργα του. Παρά τη σύντομη ζωή του έγραψε πάρα πολλά μουσικά έργα όπως συμφωνίες, κοντσέρτα, ορατόρια έργα για πιάνο σόλο και έργα μουσικής δωματίου για διάφορα σύνολα οργάνων. Το τρίο που θα ερμηνεύσουμε ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 1839 στην Φρανκφούρτη, όμως μετά από κάποιες μετατροπές που έκανε ο ίδιος, το έργο ουσιαστικά ολοκληρώθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους. Το μουσικό ύφος του έργου είναι ρομαντικό και το πιάνο έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Λέγεται ότι όταν ο φημισμένος Γερμανός συνθέτης Robert Schumann άκουσε το συγκεκριμένο έργο χαρακτήρισε  τον Felix Mendelssohn ως τον Mozart του XIXe αιώνα, τον πιο λαμπερό των μουσικών.

 

Ο Ρώσος συνθέτης Anton Stepanovitch Arenski γεννήθηκε το 1861 στο Novgorod και απεβίωσε το 1906 στο Perkijarvi (Φιλανδία). Το 1879 η οικογένεια του μετακομίζει στην Αγία Πετρούπολη ώστε να μπορέσει να σπουδάσει σύνθεση στο Ωδείο με καθηγητή τον φημισμένο Ρώσο συνθέτη Nikolaï Rimski-Korsakov. Το 1882 παίρνει δίπλωμα του και άμεσα γίνεται καθηγητής σύνθεσης στο ωδείο της Μόσχας έχοντας ανάμεσα στους μαθητές του, τους μετέπειτα διάσημους συνθέτες Alexandre Scriabine και Serge Rachmaninov. Από το 1895 έως το 1901 διευθύνει την αυτοκρατορική χορωδία στην Αγία Πετρούπολη συνεχίζοντας παράλληλα την μουσική του διαδρομή ως πιανίστας, μαέστρος και συνθέτης. Το 1906 πεθαίνει από φυματίωση σε σανατόριο της Φιλανδίας. Στα μουσικά του έργα είναι έντονη η επιρροή του Ρώσου συνθέτη Piotr Ilitch Tchaïkovski.

 

Το τρίο opus 32 σε ρε ελάσσονα για βιολί βιολοντσέλο και πιάνο το αφιέρωσε στον διακεκριμένο Ρώσο βιολοντσελίστα Karl Davidov. Το μουσικό του ύφος ισορροπεί μεταξύ της ρομαντικής γερμανικής παράδοσης και της ρωσικής λυρικότητας.

 

Θα μας συστήσετε και τους μουσικούς;

Έχοντας αφιερώσει με πολύ αγάπη και σεβασμό πολλά χρόνια στην μουσική δωματίου είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που θα συνεργαστώ με δύο εξαιρετικούς μουσικούς τον κύριο Ισίδωρο Σιδέρη στο βιολοντσέλο και τον κύριο Νίκο Κυριόσογλου στο πιάνο. Και οι δύο τους με πλούσιο βιογραφικό και μουσική διαδρομή, χαρακτηρίζονται για τη μουσική τους ωριμότητα δεξιοτεχνία και ερμηνεία.

 

Οι τρεις μας μαζί θα ενωθούμε για να ερμηνεύσουμε τα δύο πανέμορφα αυτά έργα τα οποία χαρακτηρίζονται από ηχητική ένταση, πάθος, εσωτερικότητα και λαμπρότητα.

 

Ακολουθούν τα βιογραφικά των Μουσικών

Ελένη Παπαδοπούλου

Η Ελένη Παπαδοπούλου ζει στη Θεσσαλονίκη. Έχει διπλή υπηκοότητα Ελληνική-Ελβετική. Σπούδασε βιολί στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης από όπου πήρε και το δίπλωμά της με καθηγήτρια την Ντάνη Δοσίου. Το 1987 εισάχθηκε  στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το 1990 και το 1992 παρακολούθησε μεταπτυχιακά μαθήματα βιολιού στη Γενεύη με καθηγήτρια την Ruth Lanz. Από το 1992 έως το 2002 υπήρξε μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης. Το 1993 και 1994 υπήρξε μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, της Σύγχρονης Ορχήστρας της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης ΕΤ 3 και υπεύθυνη παρουσίασης πολιτιστικής εκπομπής της ΕΤ3. Από το 1990 έως σήμερα έκανε ηχογραφήσεις για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση της ΕΤ3,συμμετείχε σε μουσικές εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Θεσσαλονίκη 1997,έδωσε πολλές συναυλίες μουσικής δωματίου στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Ελλάδας, συμμετείχε σε φεστιβάλ νέων Ελλήνων συνθετών, δίδαξε βιολί σε παιδιά με προβλήματα όρασης σε συνεργασία με την Σχολή Τυφλών Θεσ/νίκης, στο Δημοτικό Ωδείο Θεσ/νίκης, στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσ/νίκης, στο Νέο Ωδείο Θεσ/νίκης. Από το 2013 μέχρι και σήμερα παρουσιάζει σε ρεσιτάλ έργα μουσικής δωματίου Ελλήνων συνθετών στη Γενεύη σε συνεργασία με Ελληνες και Ελβετούς μουσικούς.Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα και το εξωτερικό με έργα ξένων και Ελλήνων συνθετών για βιολί και πιάνο, για τρίο με σαξόφωνο και πιάνο, τρίο με βιολοντσέλο και πιάνο, τρίο με φλάουτο και πιάνο και ντούο για βιολί και βιολοντσέλο. Από τον Οκτώβριο 2016 διδάσκει εθελοντικά βιολί σε παιδιά ρομά σε υποβαθμισμένες περιοχές της Θεσσαλονίκης συμμετέχοντας σε προγράμματα για την πρόληψη της παραβατικότητας σε ανήλικα παιδιά.

 

Ισίδωρος Σιδέρης

Ο Ισίδωρος Σιδέρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Άρχισε τις μουσικές του σπουδές στο βιολοντσέλο με δάσκαλο τον Νίκο Κοτζιά. Συνέχισε στο Ωδείο Αθηνών κοντά στους καθηγητές Ελευθέριο Παπασταύρου και Βύρωνα Φιδετζή, από το οποίο αποφοίτησε με Δίπλωμα με Άριστα και Πρώτο Βραβείο παμψηφεί. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ανώτατη Ακαδημία Μουσικής του Detmold/Dortmund, στο μεταπτυχιακό τμήμα καλλιτεχνικής εκπαίδευσης (Künstlerische Ausbildung) κοντά στον καθηγητή Prof. Gotthard Popp, λαμβάνοντας το 2001 Δίπλωμα βιολοντσέλου. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή masterclasses βιολοντσέλου και μουσικής δωματίου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με τους David Geringas, Steven Isserlis, Wolfgang Boettcher, Maria Kliegel, Marcio Carneiro, Truls Svane καθώς και στην Internationale Ensemble Modern Akademie. Έχει συμπράξει ως σολίστ με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, έχει ηχογραφήσει για την Ελληνική Ραδιοφωνία, έχει εμφανιστεί σε σημαντικά φεστιβάλ (Διεθνή φεστιβάλ μουσικής Ναυπλίου, Κυκλάδων, Σαντορίνης, Ηρακλείου, Μυκόνου, Παξών, Armonie della Sera στην Ιταλία κ.α.) και σε συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα, Iταλία, Γαλλία, Αυστρία,  Γερμανία, Ελβετία και τις ΗΠΑ. O Ισίδωρος Σιδέρης είναι μέλος του Κουαρτέτου Εγχόρδων Αθηνών και από το 2001 μόνιμο μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, στην οποία είναι αναπληρωτής κορυφαίος βιολοντσελίστας.

 

Νίκος Κυριόσογλου

Ο Νίκος Κυριόσογλου σπούδασε Πιάνο ,στην Ελλάδα, με τους Φανή Καραγιάννη, Νίκο Τασόπουλο και Τατιάνα Παπαδοπούλου, αποκτώντας Δίπλωμα με Άριστα Παμψηφεί και Α' Βραβείο από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, ενώ είναι επίσης απόφοιτος με άριστα των ειδίκευσης Πιάνου του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Στο εξωτερικό μελέτησε πλάι στους  Lazar Berman ,Alan Weiss, Gilead Mishory και σε Ιταλία, Γερμανία και Βέλγιο και είναι αριστούχος απόφοιτος της Ανώτατης Μουσικής Ακαδημίας του Φράιμπουργκ. Παράλληλα έχει μελετήσει με κορυφαίους πιανίστες που επέδρασαν καταλυτικά στη μουσική του διαμόρφωση όπως οι Hans Leygraf, Bernard Ringeissen, Roberto Szidon, Pi-Hsien Chen, Δόμνα Ευνουχίδου. Το ρεπερτόριο που επιλέγει να παρουσιάζει αποτελείται από ένα εκτενές φάσμα μουσικής δημιουργίας με έμφαση το μπαρόκ, τη ρομαντική και όψιμη ρομαντική εποχή, τον 20ο και 21ο αιώνα. Εμφανίζεται τακτικά σε ατομικά ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα καθώς και σε Γερμανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Βουλγαρία, Αγγλία, Σκωτία, Κύπρο. Έχει συνεργαστεί ως σολίστ με την Ορχήστρα του Κ.Ω.Θ., τη Συμφωνική Ορχήστρα της Ακαδημίας του Φράιμπουργκ, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, ενώ είναι ιδρυτικό μέλος της Ορχήστρας Δωματίου “Contra Tempo”. Έχει βραβευθεί σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου και έχει συνεργαστεί με σημαντικούς καλλιτέχνες και μουσικά σύνολα, συμπεριλαμβανομένων των Rainer Moog, Rudolf Koelman, Geza Hosszu Legocky János Starker, Adriana Contino, Young-Chang Cho, Denis Bouriakov, Christoph Henkel, Δημήτρη Πάτρα, Δημήτρη Χανδράκη, Ανδρέα Παπανικολάου,  dissonArt ensemble. Έχει ηχογραφήσει για την ΕΡΤ, την EBU (European Broadcasting Union), το Radio France και το MEZZO, ενώ ζωντανές ηχογραφήσεις του μεταδίδονται συχνά από Ευρωπαικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς όπως Radio Polskie, NRK (Norsk Rikskringkasting), Sveriges Radio, MR3- Bartók Rádió, Radio Romania ενώ έχει επιλεγεί και από την εκπομπή “Young Talent of the Year” 2010 του BBC 3. Είναι Σύμβουλος Καλλιτεχνικού Προγραμματισμού του Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης. Εργάζεται ως καθηγητής πιανιστικής συνοδείας στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ενώ διδάσκει πιάνο στο Ωδείο “Μουσικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης”.

 

Link Εκδήλωσης: εδώ