Χαρτογραφώντας την Πόλη με μια έκθεση!

Μέχρι τις 26 Απριλίου το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να περιπλανηθεί στα σοκάκια της Κωνσταντινούπολης μέσα από μια μοναδική έκθεση με τίτλο "Πλίνθοι και λήθη: Χαρτογραφώντας την Πόλη"στην αίθουσα τέχνηςτου ΙΑΝΟΥ. Η ζωγράφος Όλγα Αλεξοπούλου ενώνει τις δυνάμεις της με τον συγγραφέα Αλέξανδρο Μασσαβέτα και πλημμυρίζουν με αρώματα και αισθήσεις το χώρο.

Η ζωγράφος Όλγα Αλεξοπούλου σχεδιάζει εικόνες από την καθημερινότητα της Πόλης και χάρτες των ιστορικών συνοικιών της. Με φόντο λεπτομέρειες του αστικού τοπίου και βίου, οι χάρτες της εστιάζουν στα μνημεία που σημαδεύουν τον όψη αλλά και την συσσωρευμένη μνήμη στις γειτονιές αυτές. Τα σχέδιά της συνθέτουν ένα καλειδοσκόπιο εικόνων τόσο οικείων στους κατοίκους της Πόλης. Εικόνων που την βομβαρδίζουν καθώς εξερευνά τα δαιδαλώδη ανηφορικά σοκάκια και που η Όλγα καταγράφει στο σημειωματάριό της πίνοντας τσάι σε κάποιο από τα αναρίθμητα παραδοσιακά καφενεία, υπό τα διερευνητικά βλέμματα της ανδρικής τους πελατείας. Η ζωγράφος προσπαθεί να απαθανατίσει ψιχία του χαρακτήρα της αχανούς και διαρκώς μεταλασσόμενης μητρόπολης.

Ο συγγραφέας της Πόλης των Απόντων από τις εκδόσεις Πατάκη και των Διαδρομών από τις εκδόσεις Ιστός Αλέξανδρος Μασσαβέτας χαρτογραφεί την Πόλη στα βιβλία και τις φωτογραφίες του. Αυτές αποτελούν μία αποτύπωση της Πόλης που χάνεται, μία μαρτυρία και έναν αγώνα ενάντια στην λήθη. Περιδιαβαίνει κι εκείνος τα σοκάκια καταγράφοντας μειονοτικά μνημεία, παραδοσιακά επαγγέλματα και αρχιτεκτονικούς θησαυρούς που χάνονται. Στο κέντρο του συγγραφικού και φωτογραφικού του έργου βρίσκεται η ίδια η Πόλη, η μνήμη και η ψυχή της, τα μνημεία και οι χώροι που γίνονται σημεία αναφοράς αλλά και μνήματα της συλλογικής ταυτότητας. Πρόκειται για έναν αγώνα να διασωθεί το παρελθόν όπως επιβιώνει στην καθημερινότητα, πριν την σαρωτική επέλαση της μπουλντόζας και του τσιμέντου.

Η καλλιτεχνική διεύθυνση της έκθεσης έχει γίνει από τη Μικρή Άρκτο και η επιμέλεια από την Ίριδα Κρητικού.