Ο καιρός έχει χαλάσει, η μέρα έχει μικρύνει σημαντικά επομένως οι δραστηριότητες σε πιο προστατευμένους χώρους έχουν την τιμητική τους. Τι καλύτερο λοιπόν, από μια θεατρική παράσταση στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης; Συγκεκριμένα μιλάμε για «Το Φαγητό», σε κείμενο της Μαρίας Λαϊνά και σκηνοθεσία του Δημήτρη Λιόλιου.

 

Μια παράσταση για την οποία πέρα από 3 διπλές προσκλήσεις τις οποίες και εξασφαλίσαμε αποκλειστικά για εσάς, τους αναγνώστες του IANOS Magazine, σας παραθέτουμε και ένα κείμενο -ματιά στα ενδότερα- από τον Σταύρο Λιλικάκη για την εμπειρία του αυτή, όντας ένας εκ των πρωταγωνιστών.

 

Για να λάβετε μέρος στον διαγωνισμό για τις 3 διπλές προσκλήσεις, για την παράσταση της Δευτέρας 26 Νοεμβρίου στις 21:30 δεν έχετε παρά να στείλετε email στο magazine@ianos.gr.

Ανοίγετε λοιπόν το mail σας, γράφετε το ονοματεπώνυμο σας και... καλή σας επιτυχία!

 

Τα ονόματα των νικητών θα ανακοινωθούν στο παρόν άρθρο την Δευτέρα 26/11 και θα σταλεί προσωπικό μήνυμα στο email τους!

Ο διαγωνισμός μας έληξε. Σας ευχαριστούμε όλους για την συμμετοχή σας!

ΝΙΚΗΤΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

1. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΠΑΝΑΣ

2. ΕΛΕΝΗ ΔΡΟΓΓΙΤΗ

3. ΜΑΡΙΑ ΧΑΝΤΖΙΚΟΥ

 

Το φαγητό στο θέατρο συνήθως δεν επιτρέπεται. Πέρα από την καθαρά βιολογική, η ανθρώπινη ανάγκη για τροφή αποκαλύπτει και παραπέμπει σε περισσότερες από μία μορφές πείνας.  Ένα δυνατό και ιδιότυπο κείμενο της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας. Για πρώτη φορά μεταφέρεται στη θεατρική σκηνή το έργο της  βραβευμένης ποιήτριας Μαρίας Λαϊνά. Με αφορμή την επικείμενη παράσταση και είκοσι χρόνια μετά την πρώτη του έκδοση η ίδια σημειώνει: «Ακόμη και τώρα το Φαγητό με τρομοκρατεί.»

 

Σκηνοθετικό Σημείωμα |.

«Ένας ανοιχτός διάλογος για το τι ορίζουμε ως φαγητό. «Το φαγητό είναι το αθώο θύμα μας και πρέπει να του το αναγνωρίσουμε αυτό.» Ένας θάνατος, η κατάφαση απέναντι στη ζωή. Πώς αντιλαμβανόμαστε τούτη την απώλεια και πόσο βίαιη μπορεί να γίνει άραγε η στιγμή της ενηλικίωσης του καθενός μας; Η ανθρωποφαγία του εαυτού. Τι χρειάστηκε να θυσιάσουμε και τι να υποκαταστήσουμε; Οι προβολές, τα σύμβολα και πως καταχρηστικά καταπίνουμε όλα εκείνα που νιώθουμε για να επιβιώσουμε, να χορτάσουμε. Δυο παράλληλες κι εντελώς διαφορετικές μαρτυρίες που ενώ εκ’ πρώτης  δε συγκλίνουν συνθέτουν ένα μοτίβο για το πως ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται και αντιμετωπίζει μια τραυματική εμπειρία. «Αγάπη μου, είπα.»

 

Ο Σταύρος Λιλικάκης, γράφει για την εμπειρία από «Το Φαγητό», τη θεατρική μεταφορά του μονολόγου της Μαρίας Λαϊνά.

O διάλογος με το κείμενο αυτό και η υπόκριση προς αυτό ,εννοώ η απάντηση, που χρειαζόταν να δώσω για να εκφέρω τις λέξεις ήταν μια μετατόπιση. Η διαδικασία του φαγητού δεν θα είναι ξανά η ίδια. Να μερικές σκέψεις που αποκόμισα…

 

Το φαγητό είναι ένας κατ' εξοχήν τρόπος να δείχνουμε την αγάπη μας. Η μαμά και η γιαγιά το ξέρουν καλά. Να ένα μικρό δείγμα ότι είμαστε θηλαστικά . Εμείς ξεχωρίζουμε από τα άλλα αφού το έχουμε αναγάγει σε τέχνη. Γεωργία, κτηνοτροφία κ.λπ. Έτσι δαμάσαμε την άγρια φύση. Την ανάγκη. Την καθυποτάξαμε με τη διάνοια μας. Τι συμβαίνει όμως με τη διαστροφή μας;

 

Ο αχόρταγος σκάβει το μνήμα του με τα δόντια λέει μια παροιμία. Δεν κινούμαστε πλέον από ανάγκη αλλά από μια λαίμαργη νόηση που ορέγεται να καταπιεί τα πάντα ακόμα και τον χρόνο. Μια αδέξια κίνηση προς την αθανασία. Να καταναλώσουμε περισσότερο, να έχουμε γεμάτη κοιλιά, να θωρακιστούμε στην μοναξιά μας με περίσσια υλικά . Στολίζουμε την οκνηρή, από το φόβο του λάθους, ζωή μας, πιάνουμε τα μαχαιροπίρουνα με χάρη για να ροκανίσουμε τον καιρό μας.

 

Ευχαριστημένοι νίπτουμε τας χείρας μας από το λεκέ της θυσίας, του θαύματος της ζωής. Κι αφού η κοιλιά προηγείται της ψυχής μια μέρα των ημερών φαγωμένοι και πιωμένοι, νηστικοί θα κοιμηθούμε.


Σταύρος Λιλικάκης

 

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη, από τις 5 Νοεμβρίου μέχρι και τις 11 Δεκεμβρίου.

Ώρα παράστασης: 21:30. | Στον Ειδικά Διαμορφωμένο Υπόγειο Χώρο (-2) του ΙΜΚ.

 

Ερμηνευτές |.

Σταύρος Λιλικάκης, Δημήτρης Λιόλιος

Μουσικός επί σκηνής: Αλέξανδρος Κυριακάκης

 

Συντελεστές |.

Κείμενο: Μαρία Λαϊνά

Σύλληψη | Σκηνοθεσία: Δημήτρης Λιόλιος

Σύμβουλος Δραματουργίας: Τζωρτζίνα Κακουδάκη

Σύνθεση Πρωτότυπης Μουσικής: Αλέξανδρος Κυριακάκης

Επιμέλεια Κίνησης: Γιάννης Νικολαΐδης

Ειδικές Κατασκευές Σκηνογραφίας | Εικονογράφηση: Όλγα  Μαυρομάτη

Κοστούμια: Απόστολος  Μητρόπουλος

Φωτισμοί: Δημήτρης  Μπαλτάς

Καλλιτεχνικός συνεργάτης | Βοηθός Σκηνοθέτη: Κωνσταντίνα  Νταντάμη

Φωτογραφίες: Γιώργος Στριφτάρης

Κινηματογράφηση | Trailer | Τeaser: Ελισάβετ Αλεξοπούλου

Γραφιστική Ανάπτυξη: Κωνσταντίνος  Αργυρίου

Επικοινωνία: OPUSIntegratedCommunication

Εκτέλεση Παραγωγής: d.l.p.

 

Περισσότερες πληροφορίες εδώ