Μες στην καρδιά μου κουβαλάω

σαν ένα μπαούλο που’ ναι γεμάτο και δεν κλείνει,

όλα τα μέρη που βρέθηκα,

όλα τα λιμάνια που έφτασα,

όλα τα τοπία που είχα μέσα από παράθυρα και

φινιστρίνια.

 

 

 

 

Ένα παιχνίδι λογοτεχνίας στην πόλη!

Κάθε μέρα ένας γρίφος!

Κάθε μέρα ένας νικητής!

 

Ο Φερνάντο Αντόνιο Νογκέιρα Πεσσόα (1888-1935) ένας από τους σημαντικότερους ποιητές του εικοστού αιώνα, γεννήθηκε και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος του ζωής του στη Λισαβόνα. Ποιητής και ποιητικός μύθος, έζησε την ζωή του στα όρια της ανυπαρξίας, δημοσίευσε ελάχιστο μέρος του τεράστιου έργου του, ενός έργου ανολοκλήρωτου και πολλαπλού, το οποίο κληροδότησε στις μέλλουσες γενιές κλεισμένο στο περίφημο μπαούλο, εξασφαλίζοντας έτσι την υστεροφημία του.

Τα τελευταία χρόνια, μέσα από μια σειρά επιμελημένων εκδόσεων, έρχεται και στο ελληνόφωνο κοινό ένα μεγάλο μέρος του έργου του, κατακτώντας ενήλικες,ακόμη και εφήβους, αποδεικνύοντας το πόσο σύγχρονος είναι, και αναγκαίος, ως φιλοσοφική πυξίδα, στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής.

Συμμετέχουν: Εκδόσεις Gutenberg, Ραδιοφωνική Εκπομπή « Καλημέρα » με την Αναστασία Γρηγοριάδου στον 9.58 ΕΡΤ3, Βιβλιοπωλείο IANOS (Αριστοτέλους 7), Παλαιοβιβλιοθήκη της Θεσσαλονίκης (Πλατεία Αγ.Παντελεήμονα 5, Καμάρα), Βιβλιοπωλείο Κεντρί (Δ. Γούναρη 22, Ναυαρίνου), Καφέ Ζώγια (Αλ. Σβώλου 54) και με την Υποστήριξη του MOMus - Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Προβλήτα Α, Λιμάνι).

 

Από το Μπαούλο του Πεσσόα ανασύρουμε θησαυρούς, παίζουμε, και κερδίζουμε κάθε μέρα ένα βιβλίο!

Ακολουθήστε μας στο Facebook & Instagram: Από το Μπαούλο του Πεσσόα, #ToMpaouloTouPessoa #ΤοΜπαούλοΤουΠεσσόα