x
NEW IANOS E-SHOP
Δείτε το νέο site του ΙΑΝΟΥ
x
Αγαπητοί μας πελάτες
Σας ενημερώνουμε ότι ο προβλεπόμενος χρόνος παράδοσης πλέον είναι 7-9 μέρες.
Λόγω του μεγάλου όγκου παραγγελιών καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να μειωθεί ο χρόνος εκτέλεσης της παραγγελίας.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση σας.
#μένουμε_σπίτι
 
 

του Ροβήρου Μανθούλη, από τις εκδόσεις IANOS

Ο γνωστός σκηνοθέτης ρίχνει φως στο ισραηλο-παλαιστινιακό ζήτημα

Ένα βιβλίο περισσότερο επίκαιρο από ποτέ. Με τον πόλεμο να μαίνεται ξανά στην πολύπαθη περιοχή της Γάζας και τις εικόνες φρίκης να διαδέχονται η μία την άλλη, μια βαθύτερη κατανόηση της περιπλοκότητας του προβλήματος μοιάζει επιτακτική.

Ο Ροβήρος Μανθούλης εξετάζει διεξοδικά ακριβώς αυτό το θέμα που κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα του ημερήσιου Τύπου, στα Μ.Μ.Ε. με εικόνες, καταστροφές και αιματοχυσίες από τη Μέση Ανατολή: οι Παλαιστίνιοι, οι Ισραηλινοί, και με κάθε λεπτομέρεια, όλα τα γεγονότα όπως ιστορικά έχουν καταγραφεί, από τον συγγραφέα του βιβλίου, από το 1948, έτος ιδρύσεως του κράτους του Ισραήλ, έως και σήμερα. 

Ο ίδιος ο Ροβήρος Μανθούλης γράφει στο εισαγωγικό σημείωμα: «Είναι τεράστια η βιβλιογραφία και το πάσης φύσεως αρχειακό υλικό που αναφέρεται στο ιστορικό της ισραηλο-παλαιστινιακής διένεξης. Επιλέγω εδώ τις πληροφορίες εκείνες που μπορούν να δώσουν μια όσο γίνεται πιο καθαρή, πιο πολιτική και πιο σύντομη εικόνα του δράματος (…) Το βιβλίο μου, πριν εκδοθεί, το έδειξα πρώτα σε τρεις Εβραίους φίλους μου, με τον κίνδυνο να τους χάσω. Ο πρώτος απόρησε που έγινα ξαφνικά… αντισημίτης και αραβόφιλος. Ο δεύτερος είπε μόνο: "Κι έτσι να είναι, η δημοκρατικότερη χώρα στον κόσμο, πάντως, είναι το Ισραήλ". Ο τρίτος μού ομολόγησε ότι από καιρό ήθελε να γίνει μέλος της εβραϊκής αντισιωνιστικής οργάνωσης Νατουρέι Κάρτα και τώρα αποφάσισε να το κάνει. Αντισημίτης δεν είμαι. Αν ήμουν, θα ήταν λίαν οξύμωρο να είμαι ταυτόχρονα φιλοάραβας, όταν ξέρουμε ότι οι περισσότεροι σημίτες στη γη είναι Άραβες. Το Ισραήλ είναι πράγματι δημοκρατικό, με πρότυπο την Αμερική, μόνο που διέρχεται κι αυτό μια μακρά μακαρθική περίοδο στο εσωτερικό και συμπεριφέρεται στις μειονότητες, εντός και εκτός του, το ίδιο αυταρχικά όσο και ο προστάτης του"».

Τα βασικά κεφάλαια-θεματικοί άξονες του βιβλίου –με επιπλέον υποδιαιρέσεις– είναι τα εξής: «Το δίκαιον του ισχυροτέρου», με μια ιστορική αναδρομή πάνω στο ισραηλο-παλαιστινιακό ζήτημα· «Υστερόγραφο (του Λιβάνου)», σχετικά με τις συνέπειες της επίθεσης του Ισραήλ στον Λίβανο· «Λίβανος: Κοινή γνώμη», όπου συγκεντρώνονται δημοσιεύματα επιφανών ανθρώπων με αφορμή την εξόρμηση των Ισραηλινών στον Λίβανο· «Μια εβραϊκή συζήτηση για το Ισραήλ», όπου καταγράφεται η συζήτηση που διευθύνει η εβραϊκής καταγωγής Αμερικανίδα δημοσιογράφος Amy Goodman, και στην οποία συμμετέχουν ο επίσης εβραϊκής καταγωγής καθηγητής Norman Finkelstein και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Shlomo Ben-Ami· «Data», με επιγραμματικές πληροφορίες για τις συνθήκες στα όμορα κράτη καθώς και για τον αντισιωνισμό και τις ισλαμιστικές οργανώσεις· Οι πρωθυπουργοί του Ισραήλ (1948-2006)»· και, τέλος, «Μέση Ανατολή. Χρονολόγιο γεγονότων της σιωνιστικής περιόδου», όπου ακριβώς παρουσιάζονται με τη μορφή ημερολογίου τα βασικότερα γεγονότα από το 1879 έως και το 2008.