ΜΑΡΙΑ ΒΟΥΝΑΡΑ

Συγγραφέας: ΒΟΝΑΠΑΡΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Εκδότης: ΚΑΣΤΑΛΙΑ

Γράψτε πρώτος μια αξιολόγηση για αυτό το προϊόν

Περίληψη - Η «Μαρία Βουνάρα» είναι η ιστορία της αγάπης δύο νέων στην Κάσο. Διαδραματίστηκε το 19ο με 20ό αιώνα. Η Μαρία ήταν πραγματικό πρόσωπο. Ήταν η Μαρία Μαυρικάκη. Οι γονείς της ήταν κτηνοτρόφοι. Ήταν νοικοκυραίοι. Κάποια καταστροφή τους αφάνισε. Η Μαρία μόνη της πια ζούσε έξω από την κατοικημένη περιοχή του νησιού, στην κορυφή ενός μικρού λόφου. Ο λόγ......

Αρχική Τιμή: 10.00 €

Τιμή IANOS: 9.00 (Κέρδος: 1.00 €)

Άμεσα διαθέσιμο. Αποστολή εντός 1-3 εργάσιμων ημερών.

Δωρεάν μεταφορικά

Για αγορές άνω των 25 €

Δωρεάν αντικαταβολή

Για αγορές άνω των 25 €

Άμεση παράδοση

Σε όλη την Ελλάδα

ΒΟΝΑΠΑΡΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Συγγραφέας
ΒΟΝΑΠΑΡΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Με καταγωγή των παππούδων του από την Κάσο, ο Δημήτρης Βοναπάρτης γεννήθηκε (1947) στην Κω,όπου τελείωσε το λύκειο.(τότε γυμνάσιο).Σπούδασε θέατρο στην Αθήνα κι αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή Γρηγόρη Βαφιά το 1970, οπότε επέστεψε στο νησί του για βιοποριστικούς λόγους,ετεροαπασχολήθηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας,ενώ παράλληλα υπό την ιδιότητα του σκηνοθέτη-ηθοποιού συγκρότησε θεατρική ομάδα,ανεβάζοντας στην Κω,τα έργα:"ΑΝΤΙΓΟΝΗ"(1975-Σοφοκλή,διασκ.Ζαν Ανούιγ),"Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ"(1976-Κ.Βάρναλη),"Ο ΦΩΤΕΙΝΟΣ"(1978-Γ.Κατηφόρη)'ΑΙΤΗΣΗ ΣΕ ΓΑΜΟ"(1980-Αντ. Τσέχωφ),"ΜΗΔΕΙΑ"(1983-Ευριπίδη) "Ο ΕΑΥΤΟΥΛΗΣ ΜΟΥ"(1987 Δημ. Ψαθά),"Η ΕΒΡΑΙΑ"(1994-Μπ.Μπρεχτ). Επίσης έγραψε κι ανέβασε δικά του έργα στην Κω.Σε τοπικό επίπεδο,διοργάνωσε πάμπολλες εκδηλώσεις στις εθνικές γιορτές κι επετείους(25η Μαρτίου,7η Μαρτίου,29η Μαίου) και συμμετείχε σε παρουσιάσεις βιβλίων,αξιόλογων συγγραφέων,στο κοινό της Κω με τελευταία την ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ του Μανόλη Γλέζου,το 2008.Άσκησε το επάγγελμα του εκδότη-δημοσιογράφου,εκδίδοντας με την σύζυγό του Κατερίνα,την ιδιόκτητη εφημερίδα ΠΑΓΚΩΑΚΗ.Έχουν τρία παιδιά που σπουδάζουν σε ΑΕΙ.

Περίληψη

Η «Μαρία Βουνάρα» είναι η ιστορία της αγάπης δύο νέων στην Κάσο. Διαδραματίστηκε το 19ο με 20ό αιώνα. Η Μαρία ήταν πραγματικό πρόσωπο. Ήταν η Μαρία Μαυρικάκη. Οι γονείς της ήταν κτηνοτρόφοι. Ήταν νοικοκυραίοι. Κάποια καταστροφή τους αφάνισε. Η Μαρία μόνη της πια ζούσε έξω από την κατοικημένη περιοχή του νησιού, στην κορυφή ενός μικρού λόφου. Ο λόγος των ανθρώπων του νησιού αυτόν τον λοφίσκο τον ήθελε ψηλό, τον ήθελε βουνό και μάλιστα μεγάλο βουνό. «Βουνάρα» ονόμαζαν τον λοφίσκο. Ευφημισμός ή έκφραση της επιθυμίας των κατοίκων να παρομοιάσει το λοφίσκο με ξεχωριστό βουνό; Ποιος ξέρει. Και οι δυο εκδοχές κατανοητές και δικαιολογημένες. Η έφηβη Μαρία αγάπησε ένα νέο. Το όνομα του άγνωστο. Ο ποιητής του έδωσε το όνομα Φωτεινός. Θέλησε έτσι ο αγαπημένος της Μαρίας να εκπέμπει φως, να είναι γεμάτος φως. Ο Φωτεινός ξενιτεύτηκε και από το πρώτο του «μπάρκο» χάθηκε και δεν γύρισε ποτέ στο νησί, αφήνοντας τη Μαρία να τον περιμένει. Μόνον αυτόν περίμενε παλεύοντας με το χρόνο, που ανυπόφορα περνούσε. Η βασανιστική αυτή αναμονή την έκαψε κι ο έρωτάς της για τον Φωτεινό την τρέλανε. Έβριζε θεούς κι ανθρώπους και η οιμωγή της έγινε θάνατος για την ίδια. Κατά τα ιστορούμενα, παραμελημένη, όπως η ίδια θέλησε, βρέθηκε νεκρή, κατασπαραγμένη από τα σκυλιά. Πραγματική η ιστορία της Μαρίας; Μπορεί. Ίσως η λαϊκή αφήγηση, μέσα στη διαδρομή του χρόνου, να πρόσθεσε στοιχεία και έδωσε ένα αφήγημα ύψιστου έρωτα και αφοσίωσης μιας γυναίκας στην αγάπη. Αυτή η ιστορία -και όπως παραδόθηκε- στάθηκε η αφορμή και η αιτία για τον ποιητή Δημήτρη Βοναπάρτη να γράψει ένα εξαίρετο λυρικό ποίημα" ένα τραγούδι για τον έρωτα. Για το ποίημά του ο Δημήτρης Βοναπάρτης χρησιμοποιεί τον ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο.

Πληροφορίες προϊόντος

 • SKU:
  0408934
 • ISBN:
  978-618-5279-01-1
 • ISBN2:
  9786185279011
 • Εκδότης:
  ΚΑΣΤΑΛΙΑ
 • Συγγραφέας:
  ΒΟΝΑΠΑΡΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
 • Έτος κυκλοφορίας:
  2017
 • Σελίδες:
  116
 • Διαστάσεις:
  17x24
 • Βάρος:
  0.3400 kg
 • Χώρα:
  ΕΛΛΑΔΑ

Αξιολογήσεις

Βαθμολογία
: Neil Diamond - No Words