ΜΕΛΕΤΩΝΤΑΣ ΒΙΟΛΙ

Συγγραφέας: ΤΣΑΚΑΛΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ

Εκδότης: UNIVERSITY STUDIO PRESS

Γράψτε πρώτος μια αξιολόγηση για αυτό το προϊόν

Περίληψη - Στην παρούσα έκδοση θα παρουσιάσουμε την πρότασή μας για μια σύγχρονη διαδικασία πάνω στην πρακτική της εκτέλεσης των εγχόρδων, με εφαρμογή στο Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα του Δημήτρη Δραγατάκη. Η αναζήτησή μας θα περάσει από τα στάδια του γενικού προβληματισμού γύρω από τις πτυχές της εκτελεστικής πρακτικής, ρίχνοντας φως στη νοητική και τ......

Αρχική Τιμή: 37.00 €

Τιμή Web: 29.60 (Κέρδος: 7.40 €)

Άμεσα διαθέσιμο. Αποστολή εντός 1-3 εργάσιμων ημερών.

Δωρεάν μεταφορικά

Για αγορές άνω των 25 €

Δωρεάν αντικαταβολή

Για αγορές άνω των 25 €

Άμεση παράδοση

Σε όλη την Ελλάδα

ΤΣΑΚΑΛΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ

Συγγραφέας
ΤΣΑΚΑΛΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ
Ο Δρ, Στυλιανός Τσακαλίδης ασχολείται με ενθουσιασμό με το βιολί από την παιδική του ηλικία. Πέρα από τις σπουδές του στη Folkwang Hochschule fur Musik στο Essen Γερμανίας, εκπονεί τη διδακτορική του διατριβή στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, επικεντρώνοντας την έρευνά του στην εισαγωγή μιας μοντέρνας διαδικασίας πρακτικής της εκτέλεσης για το σύγχρονο βιολιστή. Καλλιτεχνικά δραστήριος στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχει συμμετάσχει σε μικρά και μεγάλα συμφωνικά σχήματα σε συναυλίες και περιοδείες, έχει ηχογραφήσει έργα για σόλο βιολί και έχει συμμετάσχει σε ηχογραφήσεις συμφωνικών έργων. Από το 2002 είναι μόνιμο μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης. Παράλληλα εμφανίζεται σε συναυλίες με ποικίλα μουσικά σχήματα, εκτελώντας έργα μουσικής δωματίου και σόλο. Σημαντική δράση έχει αναπτύξει και στη διδασκαλία του βιολιού, έχοντας διδάξει σε μουσικά σχολεία, δημοτικά ωδεία και από το 2008 ως διδάσκων βιολιού στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Περίληψη

Στην παρούσα έκδοση θα παρουσιάσουμε την πρότασή μας για μια σύγχρονη διαδικασία πάνω στην πρακτική της εκτέλεσης των εγχόρδων, με εφαρμογή στο Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα του Δημήτρη Δραγατάκη. Η αναζήτησή μας θα περάσει από τα στάδια του γενικού προβληματισμού γύρω από τις πτυχές της εκτελεστικής πρακτικής, ρίχνοντας φως στη νοητική και την κινητική παράμετρο της προετοιμασίας της εκτέλεσης ενός μουσικού έργου. Κάθε νοητική διεργασία έχει τον αντίκτυπό της στην καλλιτεχνική δράση. Η σύλληψη μιας μελωδίας συμβαίνει στο νου του συνθέτη. Επίσης, η ρυθμική αίσθηση για ένα έργο γίνεται αντιληπτή νοητικά πρώτα και έπειτα εκφράζεται γραπτά ή ηχητικά. Η νοητική παράσταση που έχουμε ή σχηματίζουμε για τα πράγματα είναι αυτή που δίνει ζωή στα πράγματα αυτά, σε νοητικό επίπεδο. Μετά από αυτό, κάθε παράσταση μπορεί να υλοποιηθεί ή να παραμείνει στο νοητικό επίπεδο, αποθηκευμένη στη μνήμη. Είναι σημαντικό για μας, τους εκτελεστές, να συνειδητοποιήσουμε ότι η μουσική πρέπει να είναι ξεκάθαρη στο νου μας. Κάθε πτυχή της πρέπει να αναπαρίσταται νοητικά στο μυαλό μας, όπως όταν λέμε ότι έχουμε τη μουσική συνεχώς στο αυτί μας. Μετά από χρόνια προσωπικής αναζήτησης γύρω από την εκτέλεση του βιολιού και την αμεσότητα της νοητικής απεικόνισης της μουσικής, ένιωσα την ανάγκη να συστηματοποιήσω τις πληροφορίες που είχα συλλέξει και να τις θέσω σε ένα πλαίσιο το οποίο θα μπορούσε να είναι χρήσιμο σε κάθε βιολιστή, ιδιαίτερα κατά την απαιτητική διαδικασία της συμμετοχής σε μια συναυλία ή ακρόαση με στόχο την επαγγελματική αποκατάσταση. Με την παρούσα έκδοση επιχειρώ να θίξω τους προβληματισμούς που απασχολούν τους εκτελεστές εγχόρδων και να απαντήσω σε ερωτήματα που σχετίζονται με την πρακτική της εκτέλεσης.

Πληροφορίες προϊόντος

 • SKU:
  0305563
 • ISBN:
  978-960-12-2169-4
 • ISBN2:
  9789601221694
 • Εκδότης:
  UNIVERSITY STUDIO PRESS
 • Συγγραφέας:
  ΤΣΑΚΑΛΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ
 • Έτος κυκλοφορίας:
  2014
 • Σελίδες:
  340
 • Διαστάσεις:
  21x28
 • Βάρος:
  1.0500 kg
 • Χώρα:
  ΕΛΛΑΔΑ

Αξιολογήσεις

Βαθμολογία