x
NEW IANOS E-SHOP
Δείτε το νέο site του ΙΑΝΟΥ
 

ΜΙΚΡΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΣΕ ΠΕΖΟ

Συγγραφέας: ΜΠΩΝΤΛΑΙΡ ΣΑΡΛΣ

Εκδότης: OPOSITO

Γράψτε πρώτος μια αξιολόγηση για αυτό το προϊόν

Περίληψη - Τα Μικρά ποιήματα σε πεζό του Μπωντλέρ σηματοδοτούν την ευκρινή και ενσυνείδητη στροφή της σύγχρονης ποίησης προς μια ξεκάθαρα και γνήσια νέα αισθαντικότητα, που είναι το ψυχικό αποτύπωμα και η ουσιαστική έκφραση του νέου καπιταλιστικού κόσμου και των αστικών ηθών του. Είναι σαν φωτογραφικό άλμπουμ, μικρά ενσταντανέ που αιχμαλωτίζουν την παρισινή ζωή σε......

Αρχική Τιμή: 10.60 €

Τιμή IANOS: 9.54 (Κέρδος: 1.06 €)

Άμεσα διαθέσιμο. Αποστολή εντός 1-3 εργάσιμων ημερών.

Δωρεάν μεταφορικά

Για αγορές άνω των 25 €

Δωρεάν αντικαταβολή

Για αγορές άνω των 25 €

Άμεση παράδοση

Σε όλη την Ελλάδα

ΜΠΩΝΤΛΑΙΡ ΣΑΡΛΣ

Συγγραφέας
ΜΠΩΝΤΛΑΙΡ ΣΑΡΛΣ
Ο Σαρλ Πιερ Μπωντλαίρ (Charles Pierre Baudelaire), Παρίσι, 9 Απριλίου 1821 - 31 Αυγούστου 1867) ήταν ένας από τους σημαντικότερους ποιητές της γαλλικής αλλά και της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Κατά την διάρκεια της ζωής του, ο Μποντλαίρ υπέστη δριμεία κριτική για τις συγγραφές του και την θεματική του. Ελάχιστοι από τους σύγχρονούς του τον κατανόησαν. Η εφημερίδα Φιγκαρό της 5ης Ιουλίου 1857 έγραψε τα εξής σχετικά με την πρόσφατη εμφάνιση των Ανθέων του Κακού: «Σε ορισμένα σημεία αμφιβάλλουμε για την πνευματική υγεία του Κου Μποντλαίρ. Όμως ορισμένα άλλα δεν μας επιτρέπουν περαιτέρω αμφιβολίες. Κυριαρχεί, ως επί το πλείστον, η μονότονη και επιτηδευμένη επανάληψη των ίδιων πραγμάτων, των ίδιων σκέψεων. Η αηδία πνίγει την αχρειότητα—για να την καταπολεμήσει σμίγει με το μόλυσμα». Ο Μποντλαίρ σήμερα αναγνωρίζεται ως μέγας ποιητής της γαλλικής και της παγκόσμιας Λογοτεχνίας και συγκαταλέγεται μεταξύ των κλασικών. Χαρακτηριστικά, ο Μπαρμπέ ντ' Ορεβιγί τον αποκάλεσε «Δάντη μιας παρηκμασμένης εποχής». Σε ολόκληρο το έργο του, ο Μποντλαίρ προσπάθησε να ενυφάνει την Ομορφιά με την Κακία, την βία με την ηδονή (Une martyre), καθώς και να καταδείξει την σχέση μεταξύ τους. Παράλληλα με την συγγραφή ποιημάτων σοβαρών (Semper Eadem) και σκανδαλιστικών για την εποχή (Delphine et Hippolyte), κατόρθωσε επίσης να εκφράσει την μελαγχολία (Mœsta et errabunda) και την νοσταλγία (L' Invitation au voyage).

Περίληψη

Τα Μικρά ποιήματα σε πεζό του Μπωντλέρ σηματοδοτούν την ευκρινή και ενσυνείδητη στροφή της σύγχρονης ποίησης προς μια ξεκάθαρα και γνήσια νέα αισθαντικότητα, που είναι το ψυχικό αποτύπωμα και η ουσιαστική έκφραση του νέου καπιταλιστικού κόσμου και των αστικών ηθών του. Είναι σαν φωτογραφικό άλμπουμ, μικρά ενσταντανέ που αιχμαλωτίζουν την παρισινή ζωή σε κάθε της λεπτομέρεια, όπως τη βλέπει και την προσλαμβάνει ο ίδιος ο Μπωντλέρ καθώς κινείται περιπλανώμενος ατέρμονα στις οδούς της μεγαλούπολης. ​Η αναπαράσταση του Παρισιού έχει κάτι το εξωπραγματικό και μοιάζει σαν να έχει βγει από κάποιον δυστοπικό εφιάλτη. Και βέβαια δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το βιβλίο, αγνοημένο ολωσδιόλου μέχρι τότε, επανανακαλύφθηκε ουσιαστικά τη δεκαετία του 1960, στο χρονικό εκείνο σημείο όπου συναντιόνταν όλες οι δυστοπίες και ακριβώς πριν τη μεγαλύτερη πολιτιστική κρίση, έξαρση κι εξέγερση που ο Δυτικός κόσμος γνώρισε μετά τον Ρομαντισμό. ​Ο Μπωντλέρ ως περιπατητής που παρατηρεί τη ζωή στη μεγάλη μητρόπολη, ως flâneur, δραπετεύει από την εποχή του και, περνώντας μέσα από το ταραγμένο Παρίσι του ‘60, τους Καταστασιακούς, τον Guy Debord, τα σύγχρονα κινήματα αμφισβήτησης, την αντικουλτούρα και την ψυχογεωγραφία, φτάνει κουβαλώντας τις διεστραμμένες μελοποιίες του μέχρι τις ολοκληρωτικές μητροπόλεις του σήμερα.

Πληροφορίες προϊόντος

 • Ξενόγλωσσος Τίτλος:
  LE SPLEEN DE PARIS , PETITS POEMES EN PROSE
 • SKU:
  0450957
 • ISBN:
  978-618-83429-5-8
 • ISBN2:
  9786188342958
 • Εκδότης:
  OPOSITO
 • Συγγραφέας:
  ΜΠΩΝΤΛΑΙΡ ΣΑΡΛΣ
 • Μεταφραστής:
  ΑΙΝΑΛΗΣ Ζ.Δ.
 • Συντελεστής:
  ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ
 • Έτος κυκλοφορίας:
  2018
 • Σελίδες:
  160
 • Διαστάσεις:
  13x21
 • Βάρος:
  0.2300 kg
 • Χώρα:
  ΓΑΛΛΙΑ

Αξιολογήσεις

Βαθμολογία