Ο ΛΑΜΠΟΝ Α ΣΟ ΚΑΡΣ

Συγγραφέας: ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

Εκδότης: ΣΤΟΧΑΣΤΗΣ

Γράψτε πρώτος μια αξιολόγηση για αυτό το προϊόν

Υπότιτλος - Η ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΕΝΟΣ ΠΟΝΤΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΥΚΑΣΟ
Περίληψη - Το βιβλίο αυτό, γραμμένο από έναν Έλληνα του Πόντου, αποτελεί μιαν ακόμη αυθεντική μαρτυρία για το βάρος και το βάθος της ελληνικής παρουσίας στην Μ. Ασία, τον Καύκασο, την Ν. Ρωσία και τον Εύξεινο Πόντο. Γραμμένη λίγο πριν από τον θάνατό του, η σύντομη αυτή αυτοβιογραφία του Χαράλαμπου Βασιλειάδη περιγράφει τις οδυσσειακού χαρακτήρα περιπέτειές του μέχ......

Αρχική Τιμή: 10.60 €

Τιμή IANOS: 9.54 (Κέρδος: 1.06 €)

Υπό την προϋπόθεση διαθεσιμότητας στον εκδότη. Αποστολή εντός 2-5 εργάσιμων ημερών.

Δωρεάν μεταφορικά

Για αγορές άνω των 25 €

Δωρεάν αντικαταβολή

Για αγορές άνω των 25 €

Άμεση παράδοση

Σε όλη την Ελλάδα

ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

Συγγραφέας
ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
Γεννήθηκε στις 10 Απριλίου 1898 στο χωριό Τσατάχ, του υπό τσαρική διοίκηση Επαρχείου του Καρς. Οι γονείς του κατέφυγαν στην περιοχή, ως πρόσφυγες από την τουρκοκρατούμενη περιοχή της Αργυρούπολης του Πόντου, για να σωθούν σπό το ζυγό των Τούρκων. Δεκαπέντε χρονών κατετάγη στον τσαρικό στρατό και πήρε μέρος κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο εναντίον των Αυστρο - Γερμανών. Έζησε την κατάρρευση του τσαρικού στρατού κσι τα τραγικά γεγονότα της Επανάστασης το 1917 στο μέτωπο. Μετά την παράδοση του Επαρχείου του Καρς από τον Λένιν στους Τούρκους το 1918 οδήγησε , κάτω από ανείπωτες συνθήκες, σύσσωμο το χωριό του στον Βόρειο Καύκασο, στην περιοχή των Κοζάκων του Κουμπάν, για να αποφύγει την σφαγή. Οι εμφύλιες διαμάχες των έταξαν στις γραμμές των Λευκών εναντίων τον Μπολσεβίκων. Το 1920, μετά την ήττα των Λευκών υπό τον στρατηγό Ντενίκιν, με μέρος των συγγενών και χωριανώνω του, αναχωρεί μετά από πολλές περιπέτειες για την Ελλάδα, βιώνοντας το δράμα των προσφύγων. Υπήρξε ο ίδιος και οι συγγενείς του πέντες φορές πρόσφυγες, με τελική κατάληξη τη Φλώρινα, όπου έζησε με την οικογένειά του, αποτελούμενη από τέσσερα παιδιά, έως το τέλος της ζωής του.Η σύντομη αυτοβιογραφία του, που συνέγραψε ο ίδιος, λίγο πριν τον θάνατό του, αποτελεί μιαν αντιπροσωπευτική βιωματική αφήγηση της μοίρας του ποντιακού Ελληνισμού, την οποία και ο ίδιος εβίωσε δραματικά. Απεβίωσε στις 22 Ιουνίου 1985.

Περίληψη

Το βιβλίο αυτό, γραμμένο από έναν Έλληνα του Πόντου, αποτελεί μιαν ακόμη αυθεντική μαρτυρία για το βάρος και το βάθος της ελληνικής παρουσίας στην Μ. Ασία, τον Καύκασο, την Ν. Ρωσία και τον Εύξεινο Πόντο. Γραμμένη λίγο πριν από τον θάνατό του, η σύντομη αυτή αυτοβιογραφία του Χαράλαμπου Βασιλειάδη περιγράφει τις οδυσσειακού χαρακτήρα περιπέτειές του μέχρι να καταλήξει για πέμπτη και τελευταία φορά πρόσφυγας στην ακριτική Φλώρινα. Σαν κινηματογραφική ταινία τρέχουν τα χρόνια με την ζωή του στον Καύκασο, την παιδική ηλικία, την ξεχωριστής έντασης σχέση με τον πατέρα του, τον πρώτο του έρωτα και την πρώτη φυγή του στα ποντιακά χωριά του Νοβοροσίσκ, όπου η συνάντησή του με τον θείο του Στάθιο αποτέλεσε το τελευταίο στάδιο πριν την οριστική φυγή του από το πατρικό σπίτι για να καταταγεί στον ρωσικό στρατό. Σε αυτήν την πλέον χαρακτηριστική περίοδο της ζωής του ως Κοζάκος ανθυπολοχαγός, θα ζήσει από τα μέσα τα συγκλονιστικά γεγονότα του ρωσο-γερμανικού μετώπου, την Οκτωβριανή Επανάσταση και τον ανελέητο αγώνα Λευκών και Μπολσεβίκων μέχρι την επικράτηση των τελευταίων, που τον οδήγησαν στην τελευταία προσφυγιά "μετά από πολλές περιπέτειες με νεκρούς και τραυματίες σε κάθε μεριά που περνούσα και πολλές μεταμφιέσεις", στην Ελλάδα. Σε αυτό το τελευταίο ουσιαστικά της ζωής του προσόρμισμα θα βρει μόνιμο πλέον καταφύγιο, όπου και θα περάσει το μεγαλύτερο μέρος του βίου του, όπως λιτά το αποτυπώνει στο τέταρτο μέρος της αυτοβιογραφίας του. Ένα βιβλίο μνήμης, αλλά όχι μόνον. Μια αυτοβιογραφία που πέρα από την καθαρά προσωπική ιστορία, περιγράφει με τρόπο απλό, βιωματικό και ανεπιτήδευτο μια σημαντική περίοδο που συμπίπτει με την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, αυτού του Έλληνα ακρίτα, ριζωμένου στην περιοχή του Πόντου και του Καυκάσου για περισσότερο από τρεις χιλιετίες.

Πληροφορίες προϊόντος

 • Σειρά:
  ΣΤΟΧΑΣΤΗΣ
 • SKU:
  0287307
 • ISBN:
  978-960-303-201-4
 • ISBN2:
  9789603032014
 • Γλώσσα:
  Ελληνικά
 • Εκδότης:
  ΣΤΟΧΑΣΤΗΣ
 • Συγγραφέας:
  ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
 • Συντελεστής:
  ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ ΔΑΜΙΑΝΟΣ
 • Έτος κυκλοφορίας:
  2013
 • Σελίδες:
  159
 • Διαστάσεις:
  15x21
 • Βάρος:
  0.2100 kg
 • Χώρα:
  ΕΛΛΑΔΑ

Αξιολογήσεις

Βαθμολογία