Ο ΛΟΥΣΗΡΟΣ

Συγγραφέας: ΧΑΛΚΙΤΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ

Εκδότης: ΖΗΤΗ

Περίληψη - «ΛΟΥΣΗΡΟΣ», ένα μυθιστόρημα γεμάτο μυστήριο, πάθος, ένταση και με μια πλοκή που συναρπάζει τον αναγνώστη χάρη στην άψογη τεχνική του, με την οποία ο συγγραφέας καταφέρνει να συνδυάσει την έκφραση μιας μυστικής και βιωματικής εμπειρίας με τις εικόνες ενός κόσμου που αλλάζει με ποικίλους τρόπους. Οι ήρωές του -ο Αντώνης, η Σάρα, ο Στέφανος, η Ραλλού- είναι ......

Αρχική Τιμή: 15.92 €

Τιμή IANOS: 14.33 (Κέρδος: 1.59 €)

Άμεσα διαθέσιμο. Αποστολή εντός 1-3 εργάσιμων ημερών.

Δωρεάν μεταφορικά

Για αγορές άνω των 25 €

Δωρεάν αντικαταβολή

Για αγορές άνω των 25 €

Άμεση παράδοση

Σε όλη την Ελλάδα

ΧΑΛΚΙΤΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ

Συγγραφέας
ΧΑΛΚΙΤΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ
Ο Στέλιος Χαλκίτης γεννήθηκε στην Κάλυµνο όπου ζει, εργάζεται και συγγράφει. Κατά τη διάρκεια των εγκύκλιων σπουδών του, αλλά και αργότερα, σε µια προσπάθεια να βρει απαντήσεις στις υπαρξιακές του ανησυχίες, ταξίδεψε σε Ινδίες, Θιβέτ, Ιµαλάια, Άγ. Όρος κ.λπ. Επί σειρά ετών αρθρογραφούσε σε ελληνικές εφηµερίδες για πολιτικά, φιλοσοφικά και κοινωνικά θέµατα, υποστηρίζοντας µε θέρµη τα ανθρώπινα δικαιώµατα, την ισότητα των γυναικών και την ισότητα εν γένει, όπως και την ανάγκη αναθεώρησης πάσης φύσεως βεβαιοτήτων. Συχνά προσκαλείται σε πνευµατικά ιδρύµατα, φιλοσοφικά συµπόσια ή άλλες εκδηλώσεις όπου δίνει διαλέξεις φιλοσοφικού ή ψυχολογικού χαρακτήρα που τυγχάνουν µεγάλης αποδοχής από το ευρύ κοινό και µέλη της πανεπιστηµιακής κοινότητας. Έχουν εκδοθεί τρία βιβλία του, το Μάργκινους Μόριους, 2012, εκδόσεις Ζήτη, Ο Λούσηρος, 2013, εκδόσεις Ζήτη και ANTE TRACTATUM Φιλοσοφικές Σηµειώσεις, 2015, εκδόσεις Ρώµη, µε το πρώτο από αυτά να έχει κάνει ήδη δεύτερη έκδοση στην Ελλάδα (2015) και αγγλική έκδοση στη Μεγάλη Βρετανία, Marginus Morius, Vanguard Press, 2014. Το ANTE TRACTATUM Φιλοσοφικές Σηµειώσεις διδάσκεται στο Τµήµα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. και το De Profundis, Αναµάρτητοι Έρωτες είναι το τέταρτο βιβλίο του και επίκειται η έκδοση ενός θεατρικού έργου. Επίσης, σε αναµονή βρίσκονται ένα ακόµα µυθιστόρηµα, µια φιλοσοφική πραγµατεία και δυο φιλοσοφικά δοκίµια. Ο συγγραφέας Στέλιος Χαλκίτης είναι Μέλος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και Μέλος της Συντακτικής Επιστηµονικής Επιτροπής του περιοδικού Φιλοσοφίας και Λογοτεχνίας Substantia Philosophica.

Περίληψη

«ΛΟΥΣΗΡΟΣ», ένα μυθιστόρημα γεμάτο μυστήριο, πάθος, ένταση και με μια πλοκή που συναρπάζει τον αναγνώστη χάρη στην άψογη τεχνική του, με την οποία ο συγγραφέας καταφέρνει να συνδυάσει την έκφραση μιας μυστικής και βιωματικής εμπειρίας με τις εικόνες ενός κόσμου που αλλάζει με ποικίλους τρόπους. Οι ήρωές του -ο Αντώνης, η Σάρα, ο Στέφανος, η Ραλλού- είναι πρόσωπα που διακρίνονται είτε για έναν αφελή ενθουσιασμό, αλλά και με μία απέραντη αγάπη για τους άλλους, είτε είναι πρόσωπα-αρχέτυπα, με στοιχεία ανώτερης συμπεριφοράς, τα οποία προσωποποιούν τη νοσταλγική ανάγκη του ανθρώπου για έναν ουσιαστικό, πρωτόγονο τρόπο ζωής. Από τις πρώτες σελίδες του βιβλίου διακρίνει κανείς την προσπάθεια να εκφραστούν τα ανθρώπινα πάθη, οι εφιάλτες και οι φόβοι, οι κλειστοφοβικού τύπου περιορισμοί και οι συγκρούσεις χαρακτήρων. Ωστόσο, εκείνο που μένει ως εντύπωση και κυρίαρχη εικόνα είναι τα λυτρωτικά όνειρα και οράματα, καθώς και οι υπεραισθητές εμπειρίες που αποτυπώνουν με τρόπο σχολαστικό την παθιασμένη αγάπη για τον άνθρωπο. Μιλτιάδης Παπανικολάου Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης - Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. Με ιδιαίτερη αφήγηση, με εξαιρετική τη χρήση της γλώσσας, ο συγγραφέας τολμά μια δύσκολη κατάδυση στα βάθη της ανθρώπινης ψυχής χρησιμοποιώντας ακόμα και ακραίες ψυχογενείς καταστάσεις, εμβαθύνει σε συναισθήματα, αναλύει, προβληματίζεται, αμφισβητεί_ και περιγράφει έναν κόσμο που στην υπερβολή του παριστά τον ψυχισμό μιας κοινωνίας, ίσως και της δικής μας. Ένα μυθιστόρημα για πολλές αναγνώσεις. Ζαΐρα Παπαληγούρα Αν. Καθηγήτρια, Τμήμα Ψυχολογίας, Α.Π.Θ.

Πληροφορίες προϊόντος

 • SKU:
  0289489
 • ISBN:
  978-960-456-381-4
 • ISBN2:
  9789604563814
 • Γλώσσα:
  Ελληνικά
 • Εκδότης:
  ΖΗΤΗ
 • Συγγραφέας:
  ΧΑΛΚΙΤΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ
 • Έτος κυκλοφορίας:
  2013
 • Σελίδες:
  366
 • Διαστάσεις:
  14x21
 • Βάρος:
  0.5100 kg
 • Χώρα:
  ΕΛΛΑΔΑ

Αξιολογήσεις

Κάθε φορά που πεθαίνει ένας νέος θα έπρεπε να πεθαίνει και ο Θεός..Review by Σεβαστή-Άννα Κωνσταντοπούλου
Ο ΛΟΥΣΗΡΟΣ αποτελεί ένα εξαίρετο δυνατό, ρεαλιστικό, ηθογραφικό μυθιστόρημα-ψυχογράφημα. Ο κ. Χαλκίτης επιχειρώντας να αποτυπώσει τη ζωή του Στέφανου εμπεριέχει στο κείμενο του πληθώρα ηθογραφικών στοιχείων μιας μικρής κοινωνίας. Δε μένει μόνο στις περιγραφές και στα στοιχεία που αφορούν τον τρόπο ζωής των κατοίκων του νησιού αλλά προχωρά βαθύτερα και μας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε την ιδιαίτερη ψυχολογία των ηρώων του. Αλήθειες, ψέμματα, σκέψεις, συναισθήματα, διλήμματα, κρυμμένα μυστικά, ξεδιπλώνονται στις σελίδες του βιβλίου μη διστάζοντας ο συγγραφέας δια μέσου των μορφών που δημιούργησε, να αποκαλύψει ακόμη και τις πιο διεφθαρμένες και σκληρές πλευρές της κοινωνίας.
Γνωρίζει σε βάθος ο κ. Χαλκίτης τους ανθρώπους κι αυτό του επιτρέπει να προχωρά σε μια ειλικρινή πολλές φορές σκληρή ψυχογράφηση των ηρώων του. Δεν αρνείται στους ήρωες του την αλήθεια τους, όσο άσχημη και αν είναι αυτή.
Κλείνοντας το βιβλίο ο αναγνώστης νοιώθει μία αφόρητη πικρία για τη σκληρότητα της κοινωνίας και τα τραγικά παιχνίδια της μοίρας. Καλείται ταυτόχρονα να απαντήσει και σε κάποια ερωτηματικά που δημιουργεί η μυστηριώδης πλοκή.
Υπήρξε ο Στέφανος θύμα ή θύτης; Ήταν κατά βάθος ένα εγωπαθές άτομο, ανίκανο να προσεγγίσει τους ανθρώπους με αγάπη και συμπόνοια,συγχώρεση; Η επιλογή του να καλυφθεί για χρόνια πίσω από το προσωπείο της προσποιητής παραφροσύνης, ήταν το αποτέλεσμα μιας αυτοθέλητης κακουργίας που τον πλήγωσε βαθιά; Ήταν η προσποιητή παραφροσύνη του το αποκορύφωμα της εμμονής του να εκδικηθεί όσους τον πλήγωσαν παρασέρνοντας στη μανία της αθώους όπως η Ραλού; Ή μήπως κατά βάθος ήταν η αδυναμία του να αντιμετωπίσει κατά πρόσωπο τις αλήθειες της ζωής του; Είναι οι επιλογές του Στέφανου η αιτία του αφόρητου πόνου, της κοινωνικής κατακραυγής, της σωματικής ταλαιπωρίας και του θανάτου της γυναίκας που τον αγάπησε αψηφώντας το στίγμα της τρέλας ή η νοσηρή νοοτροπία της αναληθοεπούς κοινωνίας; Η ζωή της μητέρας του θα είχε εξελιχθεί ομαλότερα, οι σχέσεις μάνας-γιου θα ήταν αδιατάρακτες, αν ο Στέφανος δεν είχε λιποτακτήσει από τη ζωή της; Ερωτήματα που καλούν τον αναγνώστη να διαβάσει ξανά και ξανά κάθε σελίδα του βιβλίου πάντα με ένα δάκρυ στα μάτια και ένα σφίξιμο στο στομάχι αναλογιζόμενος δικά του λάθη και τα φριχτά ταμπού της κοινωνίας.
(Αναρτήθηκε στις 4/6/2017)
Βαθμολογία