x
NEW IANOS E-SHOP
Δείτε το νέο site του ΙΑΝΟΥ
 

Ο MARTIN BUBER ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

Συγγραφέας: ΜΠΟΥΜΠΕΡ ΜΑΡΤΙΝ

Εκδότης: GUTENBERG

Γράψτε πρώτος μια αξιολόγηση για αυτό το προϊόν

Υπότιτλος - ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ, ΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ
Περίληψη - Το πρόβλημα του ανθρώπου αποκρυσταλλώνεται στον M. Buber ως πρόβλημα του άλλου, του "πλησίον". Τι σημαίνει η ύπαρξη του άλλου για μένα; Είναι δυνατή η ουσιαστική πρόσβαση σ' αυτήν; Ή μήπως είμαστε όλοι καταδικασμένοι να κινούμαστε "γύρω" της, χωρίς την ελπίδα μιας πραγματικής επικοινωνίας; Ο Buber δέχεται τη δυνατότητα μιας άμεσης επικοινωνίας, ......

Αρχική Τιμή: 9.87 €

Τιμή IANOS: 8.88 (Κέρδος: 0.99 €)

Άμεσα διαθέσιμο. Αποστολή εντός 1-3 εργάσιμων ημερών.

Δωρεάν μεταφορικά

Για αγορές άνω των 25 €

Δωρεάν αντικαταβολή

Για αγορές άνω των 25 €

Άμεση παράδοση

Σε όλη την Ελλάδα

ΜΠΟΥΜΠΕΡ ΜΑΡΤΙΝ

Συγγραφέας
ΜΠΟΥΜΠΕΡ ΜΑΡΤΙΝ
Ο Μάρτιν Μπούμπερ γεννήθηκε το 1878 στη Βιέννη, αλλά μεγάλωσε στο Λβοφ της τέως Σοβιετικής Ένωσης με τους γονείς του πατέρα του (οι γονείς του είχαν χωρίσει το 1890). Σπούδασε φιλοσοφία και ιστορία της τέχνης στα πανεπιστήμια της Βιέννης, της Λειψίας, της Ζυρίχης και του Βερολίνου. Διετέλεσε καθηγητής θρησκειών και ηθικής στο πανεπιστήμιο της Φραγκφούρτης από το 1924 μέχρι το 1933, όταν κατέλαβε την εξουσία ο Χίτλερ. Έφυγε τότε από τη Γερμανία και, μέχρι την συνταξιοδότησή του, το 1951, δίδαξε κοινωνική φιλοσοφία στο πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ. Πέθανε το 1965 στην Ιερουσαλήμ, σε ηλικία εβδομήντα οκτώ ετών. Το 1898 ασπάζεται τον σιωνισμό. Διαφωνεί, όμως, με τον σιωνιστή ηγέτη Τέοντορ Χερτσλ, για τους στόχους του κινήματος: ο Μπούμπερ ήθελε εγκατάσταση συνεταιριστικών αποικιών στην Παλαιστίνη -ενώ ο Χερτσλ εξ αρχής την ίδρυση ενός εβραϊκού κράτους. Γι' αυτό και, μεταπολεμικά, ήταν αντιδημοφιλής στην πατρίδα του, το Ισραήλ, επειδή υποστήριζε την συνδιαλλαγή με τους Άραβες. Επηρεάστηκε πολύ από το μυστικιστικό ρεύμα του χασιδισμού, που τόνιζε την αξία της μυστικιστικής εμπειρίας της χαρισματικής προσωπικότητας στη διαμόρφωση και ιεράρχηση της θρησκευτικής κοινότητας. Μετέφρασε την Βίβλο στα γερμανικά και έγραψε πολλά βιβλία, από τα οποία αναφέρουμε τα ακόλουθα: "Έκλειψη του Θεού", "Λόγοι για την παιδεία", "Εγώ κι εσύ", "Συμβολές σε μια φιλοσοφική ανθρωπολογία", "Το πρόβλημα του ανθρώπου".

Περίληψη

Το πρόβλημα του ανθρώπου αποκρυσταλλώνεται στον M. Buber ως πρόβλημα του άλλου, του "πλησίον". Τι σημαίνει η ύπαρξη του άλλου για μένα; Είναι δυνατή η ουσιαστική πρόσβαση σ' αυτήν; Ή μήπως είμαστε όλοι καταδικασμένοι να κινούμαστε "γύρω" της, χωρίς την ελπίδα μιας πραγματικής επικοινωνίας; Ο Buber δέχεται τη δυνατότητα μιας άμεσης επικοινωνίας, βλέποντας ως γνώρισμα της ανθρώπινης υπόστασης τον διάλογο. Η διαλογικότητα του ανθρώπου, ως συνάρτηση και ουσιαστική σχέση του εγώ και συ που πραγματώνεται στο χώρο του "μεταξύ", αποτελεί μάλιστα για τον κορυφαίο εκπρόσωπο της διαλογικής φιλοσοφίας ένα οντικό μυστηριακό γεγονός με κοσμικές σχεδόν διαστάσεις: γίνομαι εγώ από τη συνάντηση με το συ (πού, αντανακλώντας το άπειρο και την υπερβατικότητα του αιώνιου συ, επεμβαίνει στη ζωή μου - κατά τρόπο απόλυτο, αποκαλυπτικό, λυτρωτικό), μια συνάντηση που λαμβάνει χώρα στην ταυτόσημη με την πραγματικότητα σφαίρα του "μεταξύ". Τι διάρκεια, όμως, και τι συνοχή μπορεί να έχει αφεαυτής ή ίδια η πραγματικότητα του "μεταξύ", εφόσον όχι μόνο εκδηλώνεται κατά τρόπο αναπάντεχο και σποραδικό (ως συμβάν της συνάντησης), παρά χτίζεται επίσης πάνω στη βάση ενός πασίδηλου εξοβελισμού του "κοινού" μας κόσμου, προσπερνώντας την πραγματικότητα καθημερινών φαινομένων, όπως είναι η υπαρξιακή εχθρότητα μεταξύ των ανθρώπων, ή η διαμάχη για επικράτηση και κοινωνική ισχύ; Ιδού το κεντρικό ερώτημα που διαπραγματεύεται αυτή η μελέτη.

Πληροφορίες προϊόντος

 • Ξενόγλωσσος Τίτλος:
  DAS PROBLEM DES MENSCHEN
 • Σειρά:
  ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
 • SKU:
  0043227
 • ISBN:
  960-01-0281-3
 • ISBN2:
  9600102813
 • Γλώσσα:
  Ελληνικά
 • Εκδότης:
  GUTENBERG
 • Συγγραφέας:
  ΜΠΟΥΜΠΕΡ ΜΑΡΤΙΝ
 • Μεταφραστής:
  ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
 • Έτος κυκλοφορίας:
  1987
 • Σελίδες:
  142
 • Διαστάσεις:
  14x21
 • Βάρος:
  0.2300 kg
 • Χώρα:
  ΑΥΣΤΡΙΑ

Αξιολογήσεις

Βαθμολογία