Ο ΣΠΑΘΟΓΙΑΝΝΟΣ - Ο ΕΚΔΙΚΗΤΗΣ

Συγγραφέας: ΚΑΡΚΑΒΙΤΣΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

Εκδότης: ΑΙΓΑΙΟΝ

Γράψτε πρώτος μια αξιολόγηση για αυτό το προϊόν

Περίληψη - Δεν μπορεί να φανταστεί κανείς τον Ανδρέα Καρκαβίτσα παρά ταξιδευτή, στην πλώρη ενός πλοίου, να γράφει ή να λέει ιστορίες, παρέα με τους ήρωες του, να συνομιλεί με τον Καββαδία και να συνδιαλέγεται με τον Χέμινγουέη και τον Φλωμπέρ, να φωτίζει τους ήρωές του με αυτή τη σπάνια ικανότητα των σπουδαίων συγγραφέων να ρίχνουν φως ή σκιά εκεί όπου ακριβώς χρειάζ......

Αρχική Τιμή: 5.33 €

Τιμή IANOS: 4.80 (Κέρδος: 0.53 €)

Άμεσα διαθέσιμο. Αποστολή εντός 1-3 εργάσιμων ημερών.

Δωρεάν μεταφορικά

Για αγορές άνω των 25 €

Δωρεάν αντικαταβολή

Για αγορές άνω των 25 €

Άμεση παράδοση

Σε όλη την Ελλάδα

ΚΑΡΚΑΒΙΤΣΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

Συγγραφέας
ΚΑΡΚΑΒΙΤΣΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
Ο Ανδρέας Καρκαβίτσας είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες πεζογράφους. Γεννήθηκε το 1865 στα Λεχαινά Ηλείας. Ήταν το μεγαλύτερο παιδί μιας πολυμελούς οικογένειας, καθώς είχε άλλα οχτώ αδέλφια. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών από την οποία αποφοίτησε το 1888. Το 1889 στρατεύτηκε και κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Μεσολόγγι γνώρισε τις ομορφιές αλλά και τη δύσκολη ζωή της ελληνικής υπαίθρου. Θα καταγράψει τις εντυπώσεις του αυτές σε ένα από τα σημαντικότερα έργα του, τον Ζητιάνο, που ολοκλήρωσε το 1897. Μετά τη λήξη της στρατιωτικής του θητείας, διορίστηκε γιατρός στο ατμόπλοιο Αθήναι, με το οποίο πραγματοποίησε ταξίδια στη Μεσόγειο, τη Μαύρη Θάλασσα, τα παράλια της Μικράς Ασίας και τον Ελλήσποντο. Οι εμπειρίες του από την περίοδο αυτή και την επαφή του με τους ναυτικούς και τη θάλασσα περιέχονται στο ταξιδιωτικό ημερολόγιο Σ’ Ανατολή και Δύση και θα αποτελέσουν τη βάση της συλλογής διηγημάτων Λόγια της πλώρης, που εκδόθηκαν το 1899. Από τον Αύγουστο του 1896 και ως το 1921 υπήρξε μόνιμος αξιωματικός του ελληνικού στρατού, φτάνοντας ως τον βαθμό του γενικού αρχίατρου. Λίγο πριν φύγει από τη ζωή, στις 22 Οκτωβρίου του 1922, ο Καρκαβίτσας είχε βάλει στόχο να τελειώσει τη συγγραφή του έργου του Ο αρματωλός, το οποίο είχε ξεκινήσει να γράφει από το 1894. Δυστυχώς, οι κακουχίες των πολέμων και οι ασθένειες επιβάρυναν την υγεία του και δεν του επέτρεψαν να το ολοκληρώσει, αφήνοντας τον Αρχαιολόγο, που έγραψε το 1903, την τελευταία του ολοκληρωμένη δουλειά. Ο Ανδρέας Καρκαβίτσας θεωρείται, μαζί με τους Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη και Γεώργιο Βιζυηνό, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ηθογραφίας και κύριος εκπρόσωπος της ρεαλιστικής πεζογραφίας στη νεοελληνική λογοτεχνία.

Περίληψη

Δεν μπορεί να φανταστεί κανείς τον Ανδρέα Καρκαβίτσα παρά ταξιδευτή, στην πλώρη ενός πλοίου, να γράφει ή να λέει ιστορίες, παρέα με τους ήρωες του, να συνομιλεί με τον Καββαδία και να συνδιαλέγεται με τον Χέμινγουέη και τον Φλωμπέρ, να φωτίζει τους ήρωές του με αυτή τη σπάνια ικανότητα των σπουδαίων συγγραφέων να ρίχνουν φως ή σκιά εκεί όπου ακριβώς χρειάζεται, και να ισορροπούν ανάμεσα στο γλωσσικό παιχνίδι, την αφήγηση και την ουσία. Αέναος και ακούραστος ταξιδευτής ο Ανδρέας Καρκαβίτσας, μάγος της γλώσσας και γιατρός, θεραπευτής -ψυχών τε και σωμάτων. Τα χάδια του λόγου του έχουν στόχο, υπάρχει μύθος, αρχή, μέση και τέλος. Χωρίς τέλος είναι η ευχαρίστηση του αναγνώστη, η χαρά. Η αγάπη του Καρκαβίτσα για το λόγο είναι ταυτόσημη με την αγάπη του για την Ελλάδα, τα γράμματα, τον πολιτισμό και τον άνθρωπο, μαζί με την αγωνία να αναδειχθούν τα σπουδαία στοιχεία, να επιστρέψει ο Ιανός Λάσκαρις στη χώρα του, μαζί με τα σχολειά που δομήθηκαν με τα ελληνικά γράμματα και το ελληνικό μεγαλείο, για να σταματήσουν να στοιχειώνουν τη φυλή η φαυλότητα και η μικροψυχία. Για τα έργα του Καρκαβίτσα, όπως για όλα τα σπουδαία λογοτεχνικά έργα, δεν υπάρχει χρόνος. […] Ραλλού Κυριακοπούλου (Από τον πρόλογο της έκδοσης)

Πληροφορίες προϊόντος

 • Σειρά:
  ΚΕΙΜΕΝΑ-ΚΕΙΜΗΛΙΑ
 • SKU:
  0267025
 • ISBN:
  978-9963-692-75-0
 • ISBN2:
  9789963692750
 • Γλώσσα:
  Ελληνικά
 • Εκδότης:
  ΑΙΓΑΙΟΝ
 • Συγγραφέας:
  ΚΑΡΚΑΒΙΤΣΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
 • Έτος κυκλοφορίας:
  2011
 • Σελίδες:
  59
 • Διαστάσεις:
  12x17
 • Βάρος:
  0.0700 kg
 • Χώρα:
  ΚΥΠΡΟΣ

Αξιολογήσεις

Βαθμολογία