Ο ΖΗΤΙΑΝΟΣ

Συγγραφέας: ΚΑΡΚΑΒΙΤΣΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

Εκδότης: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γράψτε πρώτος μια αξιολόγηση για αυτό το προϊόν

Περίληψη - Ο ζητιάνος μέσα από μια ωμή και άκρως νατουραλιστική διάθεση αποτυπώνει παραστατικότατα την εξαθλίωση της ελληνικής επαρχίας, προβάλλοντας έναν τερατόμορφο αδίστακτο ζητιάνο ως πνεύμα του κακού, που κυριαρχεί μέσα στην αμορφωσιά και τις φοβίες των ανθρώπων της δεισιδαίμονος αγροτιάς. Καθόλου μακριά από την πραγματικότητα, το κείμενο βοηθάει τον σημερινό αναγνώστη να......

Αρχική Τιμή: 8.40 €

Τιμή IANOS: 7.56 (Κέρδος: 0.84 €)

Υπό την προϋπόθεση διαθεσιμότητας στον εκδότη. Αποστολή εντός 2-5 εργάσιμων ημερών.

Δωρεάν μεταφορικά

Για αγορές άνω των 25 €

Δωρεάν αντικαταβολή

Για αγορές άνω των 25 €

Άμεση παράδοση

Σε όλη την Ελλάδα

ΚΑΡΚΑΒΙΤΣΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

Συγγραφέας
ΚΑΡΚΑΒΙΤΣΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
Ο Ανδρέας Καρκαβίτσας είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες πεζογράφους. Γεννήθηκε το 1865 στα Λεχαινά Ηλείας. Ήταν το μεγαλύτερο παιδί μιας πολυμελούς οικογένειας, καθώς είχε άλλα οχτώ αδέλφια. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών από την οποία αποφοίτησε το 1888. Το 1889 στρατεύτηκε και κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Μεσολόγγι γνώρισε τις ομορφιές αλλά και τη δύσκολη ζωή της ελληνικής υπαίθρου. Θα καταγράψει τις εντυπώσεις του αυτές σε ένα από τα σημαντικότερα έργα του, τον Ζητιάνο, που ολοκλήρωσε το 1897. Μετά τη λήξη της στρατιωτικής του θητείας, διορίστηκε γιατρός στο ατμόπλοιο Αθήναι, με το οποίο πραγματοποίησε ταξίδια στη Μεσόγειο, τη Μαύρη Θάλασσα, τα παράλια της Μικράς Ασίας και τον Ελλήσποντο. Οι εμπειρίες του από την περίοδο αυτή και την επαφή του με τους ναυτικούς και τη θάλασσα περιέχονται στο ταξιδιωτικό ημερολόγιο Σ’ Ανατολή και Δύση και θα αποτελέσουν τη βάση της συλλογής διηγημάτων Λόγια της πλώρης, που εκδόθηκαν το 1899. Από τον Αύγουστο του 1896 και ως το 1921 υπήρξε μόνιμος αξιωματικός του ελληνικού στρατού, φτάνοντας ως τον βαθμό του γενικού αρχίατρου. Λίγο πριν φύγει από τη ζωή, στις 22 Οκτωβρίου του 1922, ο Καρκαβίτσας είχε βάλει στόχο να τελειώσει τη συγγραφή του έργου του Ο αρματωλός, το οποίο είχε ξεκινήσει να γράφει από το 1894. Δυστυχώς, οι κακουχίες των πολέμων και οι ασθένειες επιβάρυναν την υγεία του και δεν του επέτρεψαν να το ολοκληρώσει, αφήνοντας τον Αρχαιολόγο, που έγραψε το 1903, την τελευταία του ολοκληρωμένη δουλειά. Ο Ανδρέας Καρκαβίτσας θεωρείται, μαζί με τους Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη και Γεώργιο Βιζυηνό, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ηθογραφίας και κύριος εκπρόσωπος της ρεαλιστικής πεζογραφίας στη νεοελληνική λογοτεχνία.

Περίληψη

Ο ζητιάνος μέσα από μια ωμή και άκρως νατουραλιστική διάθεση αποτυπώνει παραστατικότατα την εξαθλίωση της ελληνικής επαρχίας, προβάλλοντας έναν τερατόμορφο αδίστακτο ζητιάνο ως πνεύμα του κακού, που κυριαρχεί μέσα στην αμορφωσιά και τις φοβίες των ανθρώπων της δεισιδαίμονος αγροτιάς. Καθόλου μακριά από την πραγματικότητα, το κείμενο βοηθάει τον σημερινό αναγνώστη να ξεπεράσει τις όποιες τάσεις άκριτης εξιδανίκευσης του παρελθόντος. Δεν ήταν όλα ωραία παλιά, ούτε είναι όλα άσχημα όνειρα.

Πληροφορίες προϊόντος

 • Σειρά:
  ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ
 • SKU:
  0006860
 • ISBN:
  960-205-419-0
 • ISBN2:
  9602054190
 • Γλώσσα:
  Ελληνικά
 • Εκδότης:
  ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
 • Συγγραφέας:
  ΚΑΡΚΑΒΙΤΣΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
 • Συντελεστής:
  ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΡ. ΦΩΤΗΣ
 • Έτος κυκλοφορίας:
  2003
 • Σελίδες:
  245
 • Διαστάσεις:
  11x17
 • Βάρος:
  0.1900 kg
 • Χώρα:
  ΕΛΛΑΔΑ

Αξιολογήσεις

Βαθμολογία
: Roberto Murolo - Na Tazzulella e Caffe