ΠΑΡΑΙΣΘΗΣΙΟΓΟΝΑ ΚΑΙ ΣΑΜΑΝΙΣΜΟΣ

Συγγραφέας: ΧΑΡΝΕΡ ΜΑΙΚΛ

Εκδότης: ΗΡΙΔΑΝΟΣ

Γράψτε πρώτος μια αξιολόγηση για αυτό το προϊόν

Περίληψη - Το πρόσφατο ενδιαφέρον για τις παραισθησιογόνες ουσίες στον πολιτισμό μας αρχίζει να συμβάλλει σε μια σημαντικά ενισχυμένη ευαισθησία της ανθρωπολογίας αναφορικά με τον ρόλο τέτοιων ουσιών σε άλλες κοινωνίες. Η χρήση παραισθησιογόνων ουσιών για την επίτευξη καταστάσεων καταληψίας στις οποίες κάποιος έρχεται σε επαφή με τον υπερφυσικό κόσμο είναι προφανώς μια αρχαία......

Αρχική Τιμή: 18.03 €

Τιμή Web: 16.22 (Κέρδος: 1.81 €)

Άμεσα διαθέσιμο. Αποστολή εντός 1-3 εργάσιμων ημερών.

Δωρεάν μεταφορικά

Για αγορές άνω των 25 €

Δωρεάν αντικαταβολή

Για αγορές άνω των 25 €

Άμεση παράδοση

Σε όλη την Ελλάδα

ΧΑΡΝΕΡ ΜΑΙΚΛ

Συγγραφέας
ΧΑΡΝΕΡ ΜΑΙΚΛ
Ο διδάκτωρ Μάικλ Χάρνερ ασκεί το σαμανισμό και τη σαμανική θεραπεία από το 1961, και είναι πρωτοπόρος της επιστροφής τους στη σύγχρονη ζωή, ενώ διδάσκει σαμανικές μεθόδους από τις αρχές της δεκαετίας του 1970. Ιδρυτής και διευθυντής του Ιδρύματος Σαμανικών Μελετών στο Νόργουοκ - Κονέκτικατ -είναι πρώην καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Ανθρωπολογίας στη Διεύθυνση Αποφοίτων της Νέας Σχολής Κοινωνικών Ερευνών στη Νέα Υόρκη, και έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Μπέρκλεϊ, απ' όπου πήρε το διδακτορικό του, καθώς και στα Κολούμπια και Γιέιλ, ενώ υπήρξε ένας από τους διευθυντές του Τομέα Ανθρωπολογίας στην Ακαδημία Επιστημών της Νέας Υόρκης. Έχει κάνει επιτόπια επιστημονική παρατήρηση στον άνω Αμαζόνιο, στο Μεξικό, στη δυτική Βόρεια Αμερική, στην Καναδική Αρκτική και στο Σάμιλαντ (Λαπωνία). Έχει εκδώσει τα βιβλία Οι Χίβαρο, Παραισθησιογόνα και Σαμανισμός, και ένα μυθιστόρημα, Κανίβαλος, του οποίου ήταν ένας από τους συγγραφείς. Διδάσκει σε εργαστήρι σαμανικής εξάσκησης, σε τμήματα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Περίληψη

Το πρόσφατο ενδιαφέρον για τις παραισθησιογόνες ουσίες στον πολιτισμό μας αρχίζει να συμβάλλει σε μια σημαντικά ενισχυμένη ευαισθησία της ανθρωπολογίας αναφορικά με τον ρόλο τέτοιων ουσιών σε άλλες κοινωνίες. Η χρήση παραισθησιογόνων ουσιών για την επίτευξη καταστάσεων καταληψίας στις οποίες κάποιος έρχεται σε επαφή με τον υπερφυσικό κόσμο είναι προφανώς μια αρχαία και ευρύτατα διαδεδομένη ανθρώπινη πρακτική. Στις μη εγγράμματες κοινωνίες, οι ειδικοί που έρχονται άμεσα αντιμέτωποι με το υπερφυσικό ονομάζονται από τους ανθρωπολόγους "σαμάνοι". Μία από τις πιο χαρακτηριστικές όψεις της σαμανιστικής εμπειρίας είναι η μετάβαση σε μια άλλη συνειδησιακή κατάσταση, η οποία αποκαλείται συχνά καταληψία. Η θεωρητική γραμματεία έχει εν πολλοίς παραγνωρίσει το γεγονός ότι παντού σχεδόν ο σαμανισμός, ακόμα και στις "κλασικές" του μορφές, περιλάμβανε τη χρήση παραισθησιογόνων. Με υπομονετική έρευνα σε βιβλιοθήκες μπορεί κάποιος να βρει συντριπτικά στοιχεία για τη χρήση τέτοιων ουσιών σε σύνδεση με το υπερφυσικό σε πλήθος πολιτισμούς. Μόλις τις τελευταίες δεκαετίες αρχίζουν να διεξάγονται τέτοιες έρευνες και, πράγμα που είναι ακόμη πιο σημαντικό, οι ανθρωπολόγοι μόλις αρχίζουν να πραγματοποιούν έρευνες πεδίου σχετικά με τη χρήση και άλλων παραισθησιογόνων πέραν του πεγιότ, όπως αποδεικνύουν τα περιεχόμενα του ανά χείρας τόμου. Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους οι ανθρωπολόγοι υποτίμησαν τόσον καιρό τη σημασία των παραισθησιογόνων ουσιών στον σαμανισμό και τη θρησκευτική εμπειρία ήταν ότι πολύ λίγοι είχαν δοκιμάσει οι ίδιοι τα ψυχοτρόπα υλικά των ιθαγενών. Οι περισσότεροι από τους συγγραφείς του ανά χείρας τόμου, που εργάστηκαν αποκλειστικά στον Νέο Κόσμο, αποτελούν εξαίρεση, και η πλειονότητα των άρθρων είναι από νεότερους ανθρωπολόγους που περιγράφουν τα αποτελέσματα της πρόσφατης έρευνας πεδίου που διεξήγαγαν αυτοπροσώπως.

Πληροφορίες προϊόντος

 • Σειρά:
  ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
 • SKU:
  0351251
 • ISBN:
  978-960-335-342-3
 • ISBN2:
  9789603353423
 • Εκδότης:
  ΗΡΙΔΑΝΟΣ
 • Συγγραφέας:
  ΧΑΡΝΕΡ ΜΑΙΚΛ
 • Μεταφραστής:
  ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
 • Συντελεστής:
  ΜΠΛΑΖΟΥΔΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ
 • Έτος κυκλοφορίας:
  2015
 • Σελίδες:
  262
 • Διαστάσεις:
  14x21
 • Βάρος:
  0.4200 kg
 • Χώρα:
  ΑΓΓΛΙΑ

Αξιολογήσεις

Βαθμολογία