ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΤΡΑΤΟ

Συγγραφέας: ΧΑΣΕΚ ΓΙΑΡΟΣΛΑΒ

Εκδότης: ΚΟΡΟΝΤΖΗΣ

Περίληψη - Στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, στις αρχές του 1915, ο Γιαροσλάβ Χάσεκ επιστρατεύεται στο 91ο σύνταγμα πεζικού, και τον Απρίλιο του ίδιου έτους βρίσκεται κιόλας στο μέτωπο. Μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση, δραπετεύει και κατατάσσεται στον Κόκκινο Στρατό. Αγωνίζεται με τους Ρώσους επαναστάτες και ζει από κοντά τον εμφύλιο πόλεμο μέχρι τις 19 Δ......

Αρχική Τιμή: 8.48 €

Τιμή IANOS: 7.63 (Κέρδος: 0.85 €)

Άμεσα διαθέσιμο. Αποστολή εντός 1-3 εργάσιμων ημερών.

Δωρεάν μεταφορικά

Για αγορές άνω των 25 €

Δωρεάν αντικαταβολή

Για αγορές άνω των 25 €

Άμεση παράδοση

Σε όλη την Ελλάδα

ΧΑΣΕΚ ΓΙΑΡΟΣΛΑΒ

Συγγραφέας
ΧΑΣΕΚ ΓΙΑΡΟΣΛΑΒ
Ο Γιάροσλαβ Χάσεκ γεννήθηκε στην Πράγα το 1883. Ο πατέρας του ήταν δάσκαλος μαθηματικών. Έζησε δύσκολα παιδικά χρόνια, καθώς η οικογένειά του λόγω οικονομικών προβλημάτων ήταν αναγκασμένη να μετακομίζει συχνά. Ο Χάσεκ έζησε σε μια εποχή όπου η Πράγα ανήκε στην Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία. Μαθητής ακόμη, αποβλήθηκε από το γυμνάσιο, γιατί συμμετείχε σε διαδηλώσεις εναντίον της αυστριακής κυριαρχίας. Τελικά εγκατέλειψε το σχολείο σε ηλικία δεκαπέντε ετών για να γίνει φαρμακοποιός και στη συνέχεια σπούδασε οικονομικά. Για μικρό χρονικό διάστημα εργάστηκε ως τραπεζικός υπάλληλος και ως πωλητής σκυλιών (το ίδιο επάγγελμα που ακολούθησε και ο μυθιστορηματικός ήρωας Σβέικ). Εργάστηκε με επιτυχία σε εφημερίδες και περιοδικά, γράφοντας σατιρικές ιστορίες και άρθρα. Κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου λιποτάκτησε για να πολεμήσει στο πλευρό των Τσέχων ανταρτών εναντίον της Αυστρίας. Έπειτα προσχώρησε στην Οκτωβριανή Επανάσταση. Τον Δεκέμβριο του 1920 επέστρεψε στην πατρίδα του. Πέθανε το 1923.

Περίληψη

Στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, στις αρχές του 1915, ο Γιαροσλάβ Χάσεκ επιστρατεύεται στο 91ο σύνταγμα πεζικού, και τον Απρίλιο του ίδιου έτους βρίσκεται κιόλας στο μέτωπο. Μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση, δραπετεύει και κατατάσσεται στον Κόκκινο Στρατό. Αγωνίζεται με τους Ρώσους επαναστάτες και ζει από κοντά τον εμφύλιο πόλεμο μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου 1920, που επιστρέφει παράνομος στην πατρίδα του. Το 1921 δημοσιεύει στον τύπο μια σειρά από κείμενα με τίτλο: "Οι περιπέτειές μου στον Κόκκινο Στρατό". Πρόκειται για τις εμπειρίες του από τον εμφύλιο πόλεμο -πέρα για πέρα αληθινές- όπως τις έζησε σαν στρατιωτικός Διοικητής της πόλης Μπουγκούλμα, θέση, στην οποία τον είχε διορίσει ο Κόκκινος Στρατός. Η αφήγηση γίνεται σε πρώτο πρόσωπο και δεν λείπει απ' αυτή το γνωστό σατυρικό, χιουμοριστικό και ανατρεπτικό του χιούμορ. Τα σκίτσα του βιβλίου, όπως και του εξωφύλλου, ανήκουν στον μεγάλο ζωγράφο Γιόζεφ Λάντα.

Πληροφορίες προϊόντος

 • SKU:
  0347694
 • ISBN:
  978-618-5042-16-5
 • ISBN2:
  9786185042165
 • Εκδότης:
  ΚΟΡΟΝΤΖΗΣ
 • Συγγραφέας:
  ΧΑΣΕΚ ΓΙΑΡΟΣΛΑΒ
 • Μεταφραστής:
  ΚΟΡΟΝΤΖΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
 • Εικονογράφος:
  ΛΑΝΤΑ ΓΙΟΖΕΦ
 • Έτος κυκλοφορίας:
  2015
 • Σελίδες:
  77
 • Διαστάσεις:
  14x21
 • Βάρος:
  0.1100 kg
 • Χώρα:
  ΤΣΕΧΙΑ

Αξιολογήσεις

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ:Review by ΣΙΜΟΣ
To βιβλίο 'Περιπέτειες στον Κόκκινο Στρατό', του Τσέχου Γιάροσλαβ Χάσεκ, αποτελεί μία από 'τα μέσα' περιγραφή της δράσης του Κόκκινου Στρατού, μετά την εκδήλωση του επαναστατικού συμβάντος τον Οκτώβριο του 1917 και το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου. Με την 'λεπτή' και ενίοτε 'διεισδυτική' του ειρωνεία, ο Χάσεκ, όντας μέλος του περιώνυμου Κόκκινου Στρατού, και πιο συγκεκριμένα στρατιωτικός διοικητής της πόλης Μπουγκούλμα, προσδιορίζει γεγονότα και τους όρους εκδίπλωσης της Οκτωβριανής Επανάστασης ην εποχή του εμφυλίου πολέμου στη Ρωσία. Με μία γραφή αβίαστη, ο συγγραφέας 'μυεί' στους επαναστατικούς συμβολισμούς, εμπλέκεται σε μία 'χαώδη' καθημερινότητα η οποία φέρει 'πύργους' από διατάγματα και εντολές, διατάγματα που αναφέρονται σε μία ορατή και 'αόρατη' ιεραρχία, σε μία πρωτόλεια μορφή 'γραφειοκρατικοποίησης' πριν την κρατική-κομματική γραφειοκρατία. Ο Χάσεκ λαμβάνει και δίδει εντολές, στέκεται μετέωρος, σχεδόν 'τρομαγμένος' μπροστά στον 'πύργο' από χαρτιά, αναφέροντας τους τρόπους προσέγγισης του πληθυσμού της πόλης από την διοίκηση του Κόκκινου Στρατού, εκεί όπου ο αναγνώστης δύναται να 'ανακαλύψει' το υπόστρωμα του κυνισμού, καθώς και τις ιδιότητες εκείνες που χαρακτηρίζουν την λογοτεχνικότητα του Γιάροσλαβ Χάσεκ: την έκκεντρη ειρωνεία, την 'απροσποίητη' καταγραφή-γραφή, μία ιδιαίτερη 'συγγνωστή' αφέλεια που ενσκήπτει πάνω στη 'θύελλα' της ιστορίας, των γεγονότων που επι-καθόρισαν τον 'μακρύ' 20ο αιώνα. Στο κέντρο της προσοχής, ο διοικητής Χάσεκ δεν επικαλύπτει τον παρατηρητή και συγγραφέα Χάσεκ, ο οποίος, διαπερνώντας τα όρια της 'ιερότητας', ασκεί κριτική στην 'από τα πάνω' επιδίωξη επιβολής της επανάστασης, στην έκδοση επάλληλων στρατιωτικών διαταγμάτων και ημερησίων αναφορών, που προσιδιάζουν στη συγκρότηση ενός πλαισίου 'στρατιωτικοποίησης' της επανάστασης, ενέχοντας τα 'σπέρματα' μίας άλλης πορείας που ήδη χαράζεται. Η γραφή του Τσέχου συγγραφέα καθίσταται ελλειπτική, προσφέροντας τις εκφάνσεις ενός οράματος την στιγμή που προσλαμβάνει 'σάρκα και οστά'. (Αναρτήθηκε στις 3/11/2017)
Βαθμολογία