x
NEW IANOS E-SHOP
Δείτε το νέο site του ΙΑΝΟΥ
 

ΠΛΑΤΩΝΟΣ ΤΥΧΑΙ

Συγγραφέας: ΑΓΓΕΛΟΥ ΑΛΚΗΣ

Εκδότης: ΕΡΜΗΣ

Γράψτε πρώτος μια αξιολόγηση για αυτό το προϊόν

Υπότιτλος - Η ΛΟΓΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ
Περίληψη - Η μελέτη αυτή θέτει ένα πρόβλημα που έχει για αφετηρία μία αρνητική και μία θετική διαπίστωση: Ο Πλάτων απουσιάζει από τη νεοελληνική παιδεία, αντίθετα ο Αριστοτέλης δίνει συνεχώς το «παρών». Οι επιβιώσεις της βυζαντινής παράδοσης στον νέο ελληνισμό, που καλύπτουν το διάστημα από την Άλωση έως στα τέλη του ΙΣΤ' αιώνα, δεν δίνουν απάντηση στο ερώτημα πότ......

Αρχική Τιμή: 7.35 €

Τιμή IANOS: 6.62 (Κέρδος: 0.73 €)

Άμεσα διαθέσιμο. Αποστολή εντός 1-3 εργάσιμων ημερών.

Δωρεάν μεταφορικά

Για αγορές άνω των 25 €

Δωρεάν αντικαταβολή

Για αγορές άνω των 25 €

Άμεση παράδοση

Σε όλη την Ελλάδα

ΑΓΓΕΛΟΥ ΑΛΚΗΣ

Συγγραφέας, Συντελεστής
ΑΓΓΕΛΟΥ ΑΛΚΗΣ
Ο Άλκης Αγγέλου γεννήθηκε το 1917 στην Aθήνα. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Aθηνών και έλαβε διδακτορικό από το Aριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Eδίδαξε στην ιδιωτική μέση εκπαίδευση και εχρημάτισε διευθυντής στο Ίδρυμα Kρατικών Yποτροφιών (1951-1967). Tο 1969 ίδρυσε τον εκδοτικό οίκο "Eρμής" με τη Λένα Σαββίδη, στον οποίο δημιούργησε τη σειρά της "Νέας Ελληνικής Βιβλιοθήκης" με σχολιασμένες εκδόσεις κλασικών νεοελληνικών κειμένων, από τον οποίο απεχώρησε το 1994. Διετέλεσε καθηγητής της συγκριτικής φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1975-1984), του οποίου υπήρξε ομότιμος καθηγητής, και δίδαξε στο Iόνιο Πανεπιστήμιο (1985-86). Πέθανε στην Αθήνα το 2001.

Περίληψη

Η μελέτη αυτή θέτει ένα πρόβλημα που έχει για αφετηρία μία αρνητική και μία θετική διαπίστωση: Ο Πλάτων απουσιάζει από τη νεοελληνική παιδεία, αντίθετα ο Αριστοτέλης δίνει συνεχώς το «παρών». Οι επιβιώσεις της βυζαντινής παράδοσης στον νέο ελληνισμό, που καλύπτουν το διάστημα από την Άλωση έως στα τέλη του ΙΣΤ' αιώνα, δεν δίνουν απάντηση στο ερώτημα πότε πραγματοποιείται και σε τι οφείλεται ο διαφορισμός αυτός είναι πενιχρές και αμφίβολες και μας οδηγούν στις βενετοκρατούμενες ελληνικές περιοχές και στην Ιταλία της Αναγέννησης. Η ιταλική παιδεία, από την οποία ξεκινάει η αναμόρφωση της νεοελληνικής, δίνει τον τόνο στην ανανέωση της φιλοσοφίας στην Ελλάδα, με κέντρο τη φιλελεύθερη και ανεξίθρησκη Πάδοβα και με πυρήνα τον νεοαριστοτελισμό. Ο φιλόσοφος Κορυδελέας και ο Πατριάρχης Λούκαρης μεταλαμπαδεύουν το νέο αυτό πνεύμα ελευθεροφροσύνης. Η επικράτηση όμως του ιταλικού στοιχείου είναι φανερή ακόμη και σε περιπτώσεις όπου η ανανέωση παίρνει αναδρομικό χαρακτήρα: ο Φαναριώτης Νικόλαος Μαυροκορδάτος εκπροσωπεί μια καθυστερημένη Αναγέννηση και στην πολιτική πράξη και στη θεωρητική θεραπεία του πλατωνισμού. Τέλος, με τον ΙΗ' αιώνα η νεοελληνική σκέψη τρέπεται και ευθυγραμμίζεται ολοένα και περισσότερο πρός την ευρωπαική σκέψη, με αποτέλεσμα να παρουσιάσει ένα πλήθος από ανισότητες στίς εκδηλώσεις των εκπροσώπων της απέναντι στο έργο του Πλάτωνα. Έτσι, το πρόβλημα που ξεκίνησε από μια αρνητική διαπίστωση για μια μονωμένη περίπτωση, επανέφερε ένα γενικότερο θέμα: τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνεται η λόγια παράδοση στην Τουρκοκρατία.

Πληροφορίες προϊόντος

 • SKU:
  0047098
 • Γλώσσα:
  Ελληνικά
 • Εκδότης:
  ΕΡΜΗΣ
 • Συγγραφέας:
  ΑΓΓΕΛΟΥ ΑΛΚΗΣ
 • Έτος κυκλοφορίας:
  1961
 • Σελίδες:
  146
 • Διαστάσεις:
  14x20,5
 • Βάρος:
  0.5500 kg
 • Χώρα:
  ΕΛΛΑΔΑ

Αξιολογήσεις

Βαθμολογία