x
NEW IANOS E-SHOP
Δείτε το νέο site του ΙΑΝΟΥ
 

ΠΟΙΗΜΑΤΑ

Συγγραφέας: ΣΑΡΑΝΤΑΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Εκδότης: ΖΗΤΡΟΣ

Γράψτε πρώτος μια αξιολόγηση για αυτό το προϊόν

Περίληψη - Στην παρούσα έκδοση συμπεριλάβαμε 643 ποιήματα του Γιώργου Σαραντάρη. Όσα είναι άτιτλα, τιτλοφορούνται με τον πρώτο τους στίχο Ο Γιώργος Σαραντάρης κατατάσσεται στους διανοούμενους της γενιάς του ΄30. Το έργο του είναι γραμμένο στη δεκαετία 1931 – 1940. Η ποίησή του βαθιά φιλοσοφημένη, έχει αδρά τα γνωρίσματα της ελληνικής γης και παράδοσης. Τα στοιχεία του......

Αρχική Τιμή: 16.96 €

Τιμή IANOS: 15.26 (Κέρδος: 1.70 €)

Άμεσα διαθέσιμο. Αποστολή εντός 1-3 εργάσιμων ημερών.

Δωρεάν μεταφορικά

Για αγορές άνω των 25 €

Δωρεάν αντικαταβολή

Για αγορές άνω των 25 €

Άμεση παράδοση

Σε όλη την Ελλάδα

ΣΑΡΑΝΤΑΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Συγγραφέας
ΣΑΡΑΝΤΑΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Γιώργος Σαραντάρης (1908-1941). Ο Γιώργος Σαραντάρης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, γιος του Δημήτρη Σαραντάρη και της Μαλθίντας το γένος Σωτηρίου, καταγόμενων από το Λεωνίδι της Κυνουρίας. Από το 1912 ως το 1931 έζησε στην Ιταλία, όπου εγκαταστάθηκε η οικογένειά του. Από νεανική ηλικία στράφηκε στη λογοτεχνία και τη μελέτη της φιλοσοφίας, ενώ παράλληλα ασχολήθηκε με τις ξένες γλώσσες. Σπούδασε νομικά στα πανεπιστήμια της Μπολώνια και της Ματσεράτα, και πήρε διδακτορικό δίπλωμα. Στην Ιταλία έγραψε τους πρώτους στίχους του, στα ιταλικά και στα ελληνικά και δημοσίευσε ποιήματα στην ιταλική και γαλλική γλώσσα. Το 1931 επέστρεψε στην Ελλάδα και μπήκε στους λογοτεχνικούς κύκλους. Κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1940 στρατεύτηκε στην Αλβανία και αρρώστησε από κοιλιακό τύφο. Μεταφέρθηκε στην Αθήνα, όπου πέθανε το 1941. Την πρώτη του εμφάνιση στο χώρο της ελληνικής λογοτεχνίας έκανε το 1933 μέσα απ’ τις σελίδες του περιοδικού Νέα Ζωή με το διήγημα Μάρθας βίος, με το οποίο εισήγαγε στον ελληνικό χώρο το είδος του γαλλικού αντι - μυθιστορήματος (antiroman). Τον ίδιο χρόνο δημοσίευσε και την πρώτη του ποιητική συλλογή Οι Αγάπες του χρόνου. Ακολούθησαν τα Ουράνια (1934) και τα Αστέρια (1935) και πολλά ακόμη ποιήματα δημοσιευμένα στα περιοδικά Νέα Γράμματα, Νέα Εστία, Κύκλος, και Μακεδονικές Ημέρες (Θεσσαλονίκης). Τελευταία του ποιητική συλλογή ήταν η Στους φίλους μιας άλλης χαράς, δημοσιευμένη στις αρχές του 1940, που έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από το Μήτσο Παπανικολάου. Ο Γιώργος Σαραντάρης υπήρξε ένας από τους πρώτους ανανεωτές έλληνες ποιητές του μεσοπολέμου και ένας από τους πρώτους εισηγητές του υπαρξισμού στη χώρα μας. Ο φιλοσοφικός του στοχασμός κινήθηκε στα πλαίσια της αναζήτησης του απολύτου ενάντια στη φθορά της ανθρώπινης υπόστασης, εκφρασμένης μέσω της κατάργησης της παραδοσιακής ποιητικής φόρμας και γλωσσικής έκφρασης. Επιδράσεις δέχτηκε μεταξύ άλλων δέχτηκε από τη σκέψη των Ουνγκαρέττι, Νίτσε, Κίρκεγκωρ, Ντοστογιέφσκι, Σεστώφ και Μπερντιάγιεφ. Ασχολήθηκε επίσης με το φιλοσοφικό δοκίμιο και τις ποιητικές μεταφράσεις. Για περισσότερα βιογραφικά στοιχεία του Γιώργου Σαραντάρη βλ. Κόρφης Τάσος, «Σαραντάρης Γιώργος», Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας 12. Αθήνα, Χάρη Πάτση, χ.χ., Μαρινάκης Γιώργος Γ., «Εισαγωγή», Γιώργος Σαραντάρης · Ποιήματα Α΄ - Δ΄ · Παρουσίαση, Εισαγωγή, Επιμέλεια, Σχόλια & Σημειώσεις Γιώργος Γ. Μαρινάκης, σ.ιγ’-ξδ’. Αθήνα, Gutenberg, 1987 και Ζήρας Αλεξ., «Σαραντάρης Γιώργος», Παγκόσμιο Βιογραφικό Λεξικό 9α. Αθήνα, Εκδοτική Αθηνών, 1988. (Πηγή: Αρχείο Ελλήνων Λογοτεχνών, Ε.ΚΕ.ΒΙ.).

Περίληψη

Στην παρούσα έκδοση συμπεριλάβαμε 643 ποιήματα του Γιώργου Σαραντάρη. Όσα είναι άτιτλα, τιτλοφορούνται με τον πρώτο τους στίχο Ο Γιώργος Σαραντάρης κατατάσσεται στους διανοούμενους της γενιάς του ΄30. Το έργο του είναι γραμμένο στη δεκαετία 1931 – 1940. Η ποίησή του βαθιά φιλοσοφημένη, έχει αδρά τα γνωρίσματα της ελληνικής γης και παράδοσης. Τα στοιχεία του έργου του – πεζό και ποιητικό – είναι η ευπρέπεια, η ευγένεια, ο ρομαντισμός και ο λυρισμός πάντα γύρω από έναν εξ αρχής δεδομένο ηθικοπλαστικό άξονα. Δανείζεται όλες τις λέξεις της καθημερινότητας για να τις μετουσιώσει και να τις δώσει μια άλλη διάσταση, τη διάσταση των δικών του νοημάτων. Ο Γιώργος Σαραντάρης γεννήθηκε το 1908 στην Κωνσταντινούπολη, μεταναστεύει με την οικογένειά του στην Μπολώνια της Ιταλίας, γύρω στα 1912. Τα πρώτα γράμματα – ελληνικά, ίσως και ιταλικά, του τα μαθαίνει η μητέρα του. Μεγαλώνοντας διαβάζει άπληστα φιλοσοφία και λογοτεχνία και φαίνεται ότι ζει κλεισμένος στον εαυτό του, χωρίς συντροφιές και φιλίες. Η σχέση του με τον κόσμο που ζει είναι ό,τι γράφει κι ό,τι στοχάζεται. Το ότι τέλειωσε τα Νομικά ήταν αποτέλεσμα της πίεσης που του ασκήθηκε από την οικογένειά του. Δεν άσκησε όμως ποτέ το επάγγελμα του δικηγόρου ούτε εργάστηκε ποτέ σε άλλη δουλειά. Το 1930 έγινε διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ματσεράτα της Ιταλίας και το 1931 ήρθε στην Ελλάδα για να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία και στη συνέχεια να μείνει στη χώρα. Είναι ευεπίφορος και καταδεκτικός σε όσους πρωτογράφουν ή σκέφτονται να γράψουν. Τους ενθαρρύνει και τους προτρέπει χωρίς να τους ζηλεύει και χωρίς να τους βλέπει αφ’ υψηλού. Με τον Οδυσσέα Ελύτη γνωρίζεται από πολύ νωρίς και αλληλογραφεί. Τον παρουσιάζει ο ίδιος στη λογοτεχνική συντροφιά του. Το ίδιο ενθάρρυνε με τις κριτικές του όπως τον Νίκο Γαβριήλ Πεντζίκη, τη Ζωή Καρέλλη και πολλούς άλλους. Δυστυχώς έζησε μόνο 33 χρόνια .

Πληροφορίες προϊόντος

 • SKU:
  0497657
 • ISBN:
  978-960-649-019-4
 • ISBN2:
  9789606490194
 • Εκδότης:
  ΖΗΤΡΟΣ
 • Συγγραφέας:
  ΣΑΡΑΝΤΑΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
 • Έτος κυκλοφορίας:
  2020
 • Σελίδες:
  516
 • Διαστάσεις:
  12x17
 • Βάρος:
  0.5100 kg
 • Χώρα:
  ΕΛΛΑΔΑ

Αξιολογήσεις

Βαθμολογία