Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις IANOS το βιβλίο-CD «Επιτάφιος», μια απέριττη, γοητευτική εκδοχή του θρυλικού έργου των Μίκη Θεοδωράκη και Γιάννη Ρίτσου, με τη φωνή του Παναγιώτη Καραδημήτρη και την κιθάρα του Μιχαηλάγγελου Τουμανίδη. Δεύτερη φωνή η Φωτεινή Νιάρχουν. Εκτός της ηχογράφησης, η καλαίσθητη έκδοση περιλαμβάνει τα ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου, εικαστικά έργα του Βασίλη Βαφειάδη, κείμενα του συνθέτη και του ερμηνευτή, καθώς και κείμενα για τη λογοτεχνική αξία του Επιταφίου και για τα ιστορικά γεγονότα του Μάη του ’36 που ενέπνευσαν το έργο. 

Φωτογραφίες έκδοσης: Κώστας Φινές (Γιάννης Ρίτσος, Αθήνα 1973), Studio Costakis (Μίκης Θεοδωράκης), Γιάννης Αντωνίου (Παναγιώτης Καραδηµήτρης), Στυλιανός ∆ανιήλ (Μιχαηλάγγελος Τουµανίδης).

Μέρος του κειμένου του Μίκη Θεοδωράκη:

Η ιδιομορφία αυτής της ηχογράφησης είναι η λιτότητα της ασπρόμαυρης «γραφής» της. Μια φωνή και μια κιθάρα αποκαλύπτουν την ποιότητα της μουσικής σε όλο της το βάθος. Ως συνθέτης του «Επιτάφιου» δεν μπορώ παρά να συγκινηθώ και να χαρώ όταν διαπιστώνω ότι το έργο αυτό, αν και πέρασαν εξήντα ολόκληρα χρόνια από τη γέννησή του, εξακολουθεί να έχει αντοχές, ώστε να μπορεί να υπάρξει γυμνό και απέριττο χωρίς ψιμύθια. Και νομίζω ότι ακριβώς αυτή είναι η γοητεία που έφεραν στην επιφάνεια οι δυο άξιοι ερμηνευτές αυτής της ηχογράφησης, ο Παναγιώτης Καραδημήτρης και ο Μιχαηλάγγελος Τουμανίδης, με την καθ’ όλα ωραία και ουσιαστική ερμηνεία του έργου.

 

Βιογραφικό Παναγιώτη Καραδημήτρη

Ο Παναγιώτης Καραδηµήτρης γεννήθηκε και µεγάλωσε στην Άνω Τούµπα Θεσσαλονίκης. Ξεκίνησε να τραγουδάει επαγγελµατικά το 1982, εµφανιζόµενος στις µπουάτ και στις διάφορες µουσικές σκηνές της Ελλάδας, και από τότε υπηρετεί µε αγάπη και συνέπεια το ελληνικό τραγούδι. Το 1985 γνωρίζει τον Ντίνο Χριστιανόπουλο και συνεργάζεται µαζί του, µε αποτέλεσµα τη συµµετοχή του στη δισκογραφική δουλειά «Αιώνιο παράπονο». Το 1994 συµπράττει µε την Ορχήστρα της ΕΡΤ3 σε µια συνεργασία που διήρκεσε δύο χρόνια, ενώ την ίδια χρονιά συναντά τον Μίκη Θεοδωράκη. Από τότε συµµετέχει σε κύκλους συναυλιών του συνθέτη, καθώς και σε συναυλίες της Λαϊκής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης». Το 2000, σε µια σηµαντική στιγµή της καριέρας του, ερµηνεύει µε τη Συµφωνική Ορχήστρα του Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης το «Πνευµατικό εµβατήριο», υπό τη διεύθυνση του Μίκη Θεοδωράκη, σε συναυλία η οποία πραγµατοποιήθηκε κατά την αναγόρευση του συνθέτη σε επίτιµο διδάκτορα του ιδρύµατος, και η οποία ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε από το Α.Π.Θ. σε cd. Ύστερα από επιθυµία του ίδιου του Μίκη Θεοδωράκη, την ίδια χρονιά ηχογραφεί και κυκλοφορεί σε cd τον κύκλο τραγουδιών «Τα πικροσάββατα και µία σερενάτα». Έχει εµφανιστεί σε πλήθος συναυλιών στην Ελλάδα, στην Κύπρο και στο εξωτερικό (µεταξύ άλλων, στο Μέγαρο Μουσικής της Όπερας Αλεξάνδρειας και στις Πυραµίδες του Καΐρου στην Αίγυπτο, στο Μέγαρο Μουσικής του Μονάχου στη Γερµανία, στον Εθνικό Οίκο Πολιτισµού στη Σόφια της Βουλγαρίας, στην Τιφλίδα, στο Κουτάισι και στο Βατούµ της Γεωργίας κ.α.). Έχει συνεργαστεί και έχει συµπράξει επί σκηνής µε σηµαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες, όπως ο Αντώνης Καλογιάννης, η Μαρία ∆ηµητριάδη, ο Μανόλης Μητσιάς, η Σωτηρία Λεονάρδου, η Αλέξια, η Αφροδίτη Μάνου, ο µεγάλος ερµηνευτής του µπουζουκιού Κώστας Παπαδόπουλος κ.ά.

 

Βιογραφικό Μιχαηλάγγελου Τουμανίδη

Ο Μιχαηλάγγελος Τουµανίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1989. Ξεκίνησε µαθήµατα κιθάρας σε ηλικία 6 ετών µε δάσκαλο τον ∆ηµήτρη Τουµανίδη και ολοκλήρωσε τη σπουδή του οργάνου στην τάξη του Κώστα Κοτσιώλη το 2009. Έχει διακριθεί σε διεθνείς διαγωνισµούς κλασικής κιθάρας (µε κορυφαία διάκριση το 1ο βραβείο στο ∆ιεθνή ∆ιαγωνισµό Κιθάρας στη Νάξο το 2009) και έχει εµφανιστεί ως σολίστ σε µουσικά φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Ισπανία, Ιταλία, Γερµανία, Αυστρία, Τουρκία και Σερβία). Τον Οκτώβριο του 2013 συνέπραξε µε την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, ερµηνεύοντας το «Κονσέρτο Νο. 1» του Mario Castelnuovo-Tedesco. Έχει συµπράξει µε µουσικούς και καλλιτέχνες όπως ο Al Di Meola (κιθάρα), ο Γιώτης Κιουρτσόγλου (µπάσο), ο Γιώργος Νιάρχος (πιάνο), ο Σάµι Αµίρης (πιάνο), ο ∆ηµήτρης Παπαγγελίδης (κιθάρα), ο Παναγιώτης Καραδηµήτρης (τραγούδι), η Janet Kapuya (τραγούδι), ο Βασίλης Λέκκας (τραγούδι), ο Νίκος Νικολόπουλος (φλάουτο), ο Κωνσταντίνος Μπουντούνης (βιολοντσέλο), ο Aλέξανδρος Τζιαφάς (κρουστά), ο Λευτέρης Κατσιφέρης (βιολί Κ.Ο.Α.), η Κατερίνα Βούλγαρη (χορός Flamenco) κ.ά. Από το 2016 συνεργάζεται µε τον Μίκη Θεοδωράκη αναλαµβάνοντας τη διασκευή έργων του συνθέτη για κλασική κιθάρα. Από το 2007 µέχρι σήµερα, διδάσκει ως καθηγητής κιθάρας σε µουσικές σχολές, ωδεία και µουσικά φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού. Αποτελεί µέλος του Ευρωπαϊκού Συλλόγου Καθηγητών Κιθάρας (EGTA-Hellas) και µέλος της Kαλλιτεχνικής Επιτροπής του ∆ιεθνούς Φεστιβάλ Κιθάρας Βόλου.