Κυκλοφορεί το ημερολόγιο του ΙΑΝΟΥ για το 2018, με τίτλο «Περί αξιοπρέπειας». Στο φετινό ημερολόγιο, βιβλιοπώλες και συνεργάτες του ΙΑΝΟΥ επιλέγουν να μας ξαναθυμίσουν κείμενα και ποιήματα για την αξιοπρέπεια, γραπτό λόγο πολύ σημαντικών και διαχρονικών συγγραφέων και ποιητών.

Από τον Όμηρο, τον Πλάτωνα, τον Σοφοκλή και τον Πλούταρχο έως τον Κ. Π. Καβάφη, τον Νίκο Καζαντζάκη, τον Μανόλη Αναγνωστάκη, τον Ναζίµ Χικµέτ, τον Ντίνο Χριστιανόπουλο, τον Οδυσσέα Ελύτη και τον Χρήστο Γιανναρά. Και από τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη έως τον Φρίντριχ  Νίτσε, τον Χόρχε Μπουκάι, τον Ουίλλιαµ Σαίξπηρ, τον Μαξ Έξελµαν και τον Αλµπέρ Καµύ και πολλούς αγαπημένους σύγχρονους συγγραφείς.

 

Απόσπασμα κειμένου του Χρήστου Γιανναρά, από το βιβλίο «Το πολιτικό ζητούμενο στην Ελλάδα σήμερα», εκδόσεις IANOS, με τίτλο: Αξιοπρέπεια

Τα κοινωνικά κινήµατα που τελεσφορούν, έχουν πρώτο στόχο την αξιοπρέπεια, όχι την ευπορία. Γι’ αυτό και τέτοια «κινήµατα» δεν σχεδιάζονται «επί χάρτου», γεννιώνται από την κοινή ανάγκη. Ανάγκη να διασωθεί η ελευθερία, ο αυτοσεβασµός, η κοινωνία των σχέσεων – δηλαδή να περισώσουµε την πολιτική από τις ολοκληρωτικές αξιώσεις της οικονοµίας. Είναι σκοταδισµός, διασυρµός και εξευτελισµός του ανθρώπου να µονοπωλούν οι χρηµατολάγνοι το πολιτικό πεδίο.

Για να σωθεί η αξιοπρέπεια των Ελλήνων, δεν χρειαζόµαστε χρήµα, δάνειο ή ελεηµοσύνες. Χρειαζόµαστε άλλα, διαφορετικά σχολειά, άλλον, διαφορετικό συνδικαλισµό, άλλη δηµοσιοϋπαλληλία, άλλα «µίντια». Να ξαναγίνει κοινή συνείδηση ότι η ζωή χωρίς αξιοπρέπεια είναι ο πιο µακάβριος θάνατος.