Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Θερμαϊκός το μυθιστόρημα του Κώστα Γαρύφαλλου με τίτλο «Λιποτάχτες κι εθελοντές».

Έργο εξωφύλλου: Γαρύφαλλος Κώστας, «Εσωτερικός Χώρος», 2004,ελαιογραφία σε καµβά, 80x65εκ.

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Με φόντο την κλειστή κοινωνία ενός νησιού στα πολύπαθα χρόνια των πολέμων στην Ελλάδα, ξεδιπλώνεται η ιστορία μιας οικογένειας όπου κυριαρχούν έντονα τα ανθρώπινα πάθη, οι ανθρώπινες αδυναμίες, σκιαγραφούνται οι πολιτικές αντιπαραθέσεις και τα ένστικτα επιβίωσης στις δύσκολες αυτές εποχές. Παράλληλα με τον πολυετή εθελοντικό εγκλεισμό του λιποτάχτη ήρωα, διαγράφονται παραστατικά και οι ριζικές αλλαγές στα ήθη και στον τρόπο ζωής των Νεοελλήνων στα χρόνια που ακολουθούν.   

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο καθηγητής  Φυσικής, αυτοδίδακτος ζωγράφος και συγγραφέας Κώστας Γαρύφαλλος γεννήθηκε στο Συνετί της Άνδρου το 1959, όπου και µένει µόνιµα. Αποφοίτησε από το δηµοτικό σχολείο του χωριού του και κατόπιν από το εξατάξιο «Εµπειρίκειο Γυµνάσιο Άνδρου». Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Τµήµα Φυσικής του Πανεπιστηµίου Αθηνών, απ’ όπου αποφοίτησε το 1981. Εργάστηκε ως ωροµίσθιος στο «Εµπειρίκειο Ναυτικό Λύκειο Άνδρου» τα έτη 1984-1986. Το 1986 έγινε συνιδρυτής φροντιστηρίου µέσης εκπαίδευσης και το 1989 διορίστηκε µόνιµα. Από το 1991 έως σήµερα υπηρετεί στο «Γενικό Λύκειο Άνδρου». Είναι παντρεµένος µε τη δασκάλα Μαργαρίτα Κορκοδείλου. Έχουν αποκτήσει δύο παιδιά, την Ελεονώρα και τον Γιώργο. Άρχισε να ασχολείται µε τη ζωγραφική από τα φοιτητικά του χρόνια οπότε και µελέτησε την ιστορία της τέχνης. Στα θέµατά του κυριαρχούν τα φυσικά στοιχεία (γη, φως και ύδωρ), η διαλεκτική σχέση µεταξύ τους και η επίδραση του χρόνου στα αντικείµενα. Έχει στο ενεργητικό του είκοσι τέσσερις ατοµικές εκθέσεις στην Άνδρο, τη Σύρο και την Αθήνα κι έχει λάβει µέρος σε έξι οµαδικές.

Παράλληλα, ασχολείται και µε τη λογοτεχνία. Το καλοκαίρι του 2010 παρουσιάστηκε στο «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης» της Άνδρου ένα λεύκωµά του µε φωτογραφίες, ζωγραφικά έργα, κείµενά του, αλλά κυρίως κείµενα µεγάλων Ελλήνων λογοτεχνών (Παπαδιαµάντη, Ελύτη, Σεφέρη, Ρίτσου, Εµπειρίκου κ.ά.), του οποίου τον πρόλογο έχει γράψει ο Μανώλης Γλέζος, σηµαντικό πρόσωπο της νεότερης ιστορίας µας. Το λεύκωµα εκδόθηκε από τις εκδόσεις «Ergo», έχει τίτλο Ηχώ εικόνες είδωλα… κάπου στην Άνδρο και παρουσιάζει «εκ βαθέων» κάποια περιοχή του νησιού. ∆ιηγήµατά του έχουν επίσης δηµοσιευτεί από το περιοδικό Νήσος Άνδρος (Εκδόσεις Τυπωθήτω).Οι Λιποτάχτες κι εθελοντές είναι το πρώτο µυθιστόρηµά του.