Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Θερμαϊκός το πρώτο βιβλίο του Λάζαρου Αθανασιάδη με τίτλο  «Μικροχώρι. Το οδοιπορικό της πρώτης γενιάς».  Ένα βιβλίο που έρχεται για να μας θυμίσει τη μακρά και εξαντλητική πορεία των ξεριζωμένων από τα βάθη της Ανατολική Τουρκίας Ποντίων και τον καθημερινό αγώνα για να φτιάξουν την καινούργια τους ζωή στα ευλογημένα χώματα της μητέρας πατρίδας. Παράλληλα, αναλύει και υπενθυμίζει τους λόγους για τους οποίους πρέπει ως λαός να δείξουμε ευαισθησία απέναντι σ’ αυτό το τεράστιο προσφυγικό κύμα που βρίσκει στις μέρες μας δίοδο ή καταφύγιο στη χώρα μας.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Οι άνθρωποι που στήσανε από την αρχή το χωριό τους στη νέα πατρίδα, την αιώνια Ελλάδα, κουβαλούσαν μαζί τους, ο καθένας χωριστά, και μια ιστορία πόνου κι αγωνίας για τον ξεριζωμό τους από τη γη των προγόνων τους, τον Πόντο της Τουρκίας. Η λαχτάρα για ζωή τούς έδωσε τη δύναμη να γαντζωθούν από τα χώματα της πατρίδος και με την απαράμιλλη δημιουργική εργασία τους αξιώθηκαν να υπερβούν όλα τα εμπόδια που συνάντησαν στον κακοτράχαλο δρόμο της προσφυγιάς.

Αντιμετωπίζοντας με αισιοδοξία και γενναιότητα τη σκληρή δουλειά της καλλιέργειας της χέρσας γης, τις συνέπειες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, την Κατοχή –ιδιαίτερα τη βουλγαρική κατοχή–, τον Εμφύλιο του 1946-1949 και ύστερα από μια μακρά περίοδο οικονομικής προόδου, φτάσανε στη σημερινή επτάχρονη λιτότητα που μας επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Και σαν να μην έφτανε η μακρόχρονη αυτή λιτότητα, μας προέκυψε και η προσφυγική κρίση από τον εμφύλιο σπαραγμό των χωρών της Μέσης Ανατολής.

«Με το πόνηµα αυτό, µου δίδεται η ευκαιρία να αναφερθώ σ’ ένα µικρό κοµµάτι της ιστορικής πορείας του ξεριζωµένου ποντιακού ελληνισµού, στη µετεγκατάστασή του στην ελληνική –µακεδονική κυρίως– γη και στο ρίζωµά του στις καλλιεργήσιµες εκτάσεις που του διατέθηκαν, µε τέτοιο πάθος και εργατικότητα, που είναι αδύνατον να το φαντασθούν οι νεότερες, σηµερινές γενιές»Λάζαρος Αθανασιάδης

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Λάζαρος Αθανασιάδης γεννήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου του 1930 στο Μικροχώρι Δράμας, φοίτησε στην Οδοντιατρική Σχολή της Κωνσταντινούπολης και ολοκλήρωσε τις σπουδές του το 1963 στην Οδοντιατρική Σχολή των Αθηνών. Το 1965 προσελήφθη ως βοηθός καθηγητή στην Οδοντιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης, αλλά το 1970 εξαναγκάστηκε από τη χούντα των συνταγματαρχών να παραιτηθεί, λόγω των αντικαθεστωτικών φρονημάτων του. Το 1971 κατάφερε να ιδρύσει μαζί με δύο φίλους του τη σχολή «Γαληνός» (Βοηθών Ιατρικών Επαγγελμάτων), της οποίας διετέλεσε διευθυντής για εφτά χρόνια. Έγραψε το βιβλίο Ολικαί και μερικαί οδοντοστοιχίαι για το Τμήμα Οδοντοτεχνιτών. 

Κατά τη Μεταπολίτευση επανήλθε στην Οδοντιατρική Σχολή και εξελέγη πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης συμβάλλοντας και στην έκδοση του περιοδικού του συλλόγου Αναβαθμός. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του «Συνεταιρισμού Οδοντιάτρων Θεσσαλονίκης» (1980), του οποίου διετέλεσε και πρώτος πρόεδρος.

Από το 1993 ασχολείται με την εύρυθμη λειτουργία του ξενοδοχείου του «Alkinoos Beach Hotel» στη Γερακινή Χαλκιδικής.