Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΙΑΝΟS το βιβλίο «Πολύκλειτος Ρέγκος». Πολύκλειτος Ρέγκος (1903 - 1984). Ο βίος και το έργο του. Χειρόγραφες σελίδες αυτοβιογραφίας. Την συγγραφή έχει κάνει η Κατερίνα Περπινιώτη Αγκαζίρ και την επιμέλεια ο Κωνσταντίνος Πολ. Ρέγκος, γιος του ζωγράφου. Υπάρχουν ακόμη χειρόγραφες σελίδες αυτοβιογραφίας του Πολύκλειτου Ρέγκου.

Το φωτογραφικό υλικό - ντοκουμέντα της έκδοσης είναι από το προσωπικό αρχείο του Κωνσταντίνου Ρέγκου. Το έργο του εξωφύλλου έχει τίτλο «Αυτοπροσωπογραφία», Άγιον Όρος, 1927, λάδι σε χαρτί, 33.3 Χ 30.0 εκ.

 

Μέρος της «Εισαγωγής», της Kατερίνας Περπινιώτη-Aγκαζίρ

Το πρώτο πράγµα που αποκοµίζει κάποιος από τη µελέτη του βίου και του έργου του Πολύκλειτου Ρέγκου είναι ότι πρόκειται για έναν καλλιτέχνη «πλήρη». […] Σεµνός και µετριόφρων, εγκαταστηµένος µόνιµα στη θετή του γενέτειρα, τη Θεσσαλονίκη, αφοσιώθηκε στη δουλειά και την οικογένειά του και δεν καλλιέργησε τους µηχανισµούς εκείνους που θα τον αναδείκνυαν και θα τον καθιέρωναν. […] O Πολύκλειτος Pέγκος αξιώνει αναµφίβολα περισσότερη προσοχή από όση του δόθηκε ως τώρα στην ελληνική ιστορία της τέχνης. […] Οι καλλιτεχνικές του ανησυχίες τον ώθησαν να πειραµατιστεί µε διάφορες τεχνικές όπως ελαιογραφία, ωογραφία, υδατογραφία, ξυλογραφία, νωπογραφία, καθώς και µικτές τεχνικές, φιλοτεχνώντας ένα σύνολο έργων που καλύπτει µιαν ευρύτατη θεµατογραφία: προσωπογραφίες, τοπία, γυµνογραφίες, νεκρές φύσεις, συνθέσεις µε λαογραφικό, ιστορικό ή συµβολικό περιεχόµενο. […] Η µονογραφία αυτή επιχειρεί µια «εφ’ όλης της ύλης» παρουσίαση του Πολύκλειτου Pέγκου, µε σκοπό να γίνει εφαλτήριο για µια βαθύτερη προσέγγιση µε τον άνθρωπο, τον καλλιτέχνη και τις δηµιουργίες του.

 

Από τις εκδόσεις IANOSκυκλοφορεί επίσης το βιβλίο :

  • Αυτοβιογραφική αναφορά στον ζωγράφο Πολύκλειτο Ρέγκο (2015)

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Η Κατερίνα Περπινιώτη-Αγκαζίρ γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών και, παράλληλα, Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήµιο Paris X - Nanterre. Έκανε µεταπτυχιακές σπουδές στην Ιστορία της Τέχνης και Αισθητικής (D.E.A.), στο Πανεπιστήµιο Paris 1 - Pantheon / Sorbonne και στο ίδιο Πανεπιστήµιο εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή, µε θέµα «Η οµάδα “Τέχνη”».

Εργάστηκε ως επιµελήτρια της εικαστικής συλλογής της Εµπορικής Τράπεζας της Ελλάδας και ως ερευνήτρια στο Centre Georges Pompidou, στο Παρίσι. ∆ηµοσίευσε µελέτες σε συλλογικούς τόµους, όπως «Παρίσι-Αθήνα,1863-1940», 2007, εκδ. Ε.Π.Μ.Α.Σ., «Αγήνωρ Αστεριάδης 1898-1977», 2011, εκδ. Μουσείου Μπενάκη, «Φώτης Κόντογλου. Από τον “Λόγο” στην “Έκφρασι”», 2015, εκδ. Μουσείου Μπενάκη καθώς και άρθρα σε καταλόγους εκθέσεων και περιοδικά. Έχει συµµετάσχει µε ανακοινώσεις σε συνέδρια και επιστηµονικές ηµερίδες Ιστορίας της Τέχνης στην Ελλάδα και τη Γαλλία. Aυτοτελείς µελέτες της που έχουν εκδοθεί είναι: «Ο Μπρανκούζι στην εξερεύνησή του προς το “Όλον”», 1994, εκδ. Ιστός, «Νίκος Εγγονόπουλος: Μυθολογία», 2006, εκδ. Ύψιλον, «Νίκος Εγγονόπουλος. Ο ζωγραφικός του κόσµος», 2007, εκδ. Μουσείου Μπενάκη.

Είναι µέλος της ∆ιεθνούς Ένωσης Τεχνοκριτών (A.I.C.A.) και της Ένωσης Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης.

 

Ο Κωνσταντίνος Ρέγκος γεννήθηκε και µεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι ο δευτερότοκος γιος του ζωγράφου Πολύκλειτου Ρέγκου. Αποφοίτησε από το Αµερικανικό Κολέγιο «Ανατόλια» το 1965 και έπειτα σπούδασε Ναυπηγική και Ναυτική Μηχανολογία στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης, Μ.Ι.Τ. ∆ίδαξε Ναυπηγική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και εργάστηκε στα Ναυπηγεία Austin & Pickersgill της Βορειοανατολικής Αγγλίας. 

Ανέλαβε την προβολή του µεγάλου καλλιτεχνικού έργου του πατέρα του, πραγματοποιώντας έτσι την επιστηµονική, µελετηµένη και τεκµηριωµένη παρουσίασή του σε συνεργασία µε την Εθνική Πινακοθήκη, το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Μεγάλης Βρετανίας, το Βαφοπούλειο Πνευµατικό Κέντρο, το Βρετανικό Συµβούλιο στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης (δύο φορές), το Αµερικανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και το Ινστιτούτο Γκαίτε. Για δέκα χρόνια (1989-1999) διέθετε µόνιµο εκθετήριο του Πολύκλειτου Ρέγκου, όπου µπορούσε κανείς να επισκεφθεί το έργο του µεγάλου ζωγράφου πατέρα του, µέχρι να δηµιουργηθεί µόνιµο Μουσείο Πολύκλειτου Ρέγκου από κρατικό φορέα. 

Η συµβολή του στις µεταθανάτιες εκθέσεις ήταν καθοριστική, ιδιαίτερα στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο στην Αθήνα (2010) και στο Ίδρυµα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή στην Άνδρο (2013), πράγµα που αναγνωρίστηκε από τους υπεύθυνους της συγγραφής των αντίστοιχων Καταλόγων. Έχει εκδώσει το βιβλίο «Αυτοβιογραφική αναφορά στον ζωγράφο Πολύκλειτο Ρέγκο», Ιούνιος 2015, που κυκλοφορεί από τις ΕΚ∆ΟΣΕΙΣ ΙΑΝΟS.

Από το 1996 είναι παντρεµένος µε την Έλενα Τέγουτζικ-Ρέγκου και έχει δύο γιους, τον Πολύκλειτο-Ηλία και τον Αθανάσιο.

 
: Bjork - The Anchor Song