ΡΟΛΑΝ ΜΠΑΡΤ ΑΠΟ ΤΟΝ ΡΟΛΑΝ ΜΠΑΡΤ

Συγγραφέας: ΜΠΑΡΤ ΡΟΛΑΝ

Εκδότης: ΡΑΠΠΑ

Γράψτε πρώτος μια αξιολόγηση για αυτό το προϊόν

Περίληψη - Παιδί, έπληττα συχνά και πολύ. Το πράγμα άρχισε προφανώς πολύ νωρίς και συνεχίστηκε σ' όλη μου τη ζωή, με ξαφνικές εξάψεις (όλοι και πιο σπάνιες αλήθεια, χάρη στην εργασία και στους φίλους), κι αυτό ήταν πάντα αισθητό. Πρόκειται για μια ανία πανικόβλητη που φτάνει ως την απόγνωση: σαν αυτή που αισθάνομαι στα συμπόσια, στις διαλέξεις, στις βραδινές συγκε......

Αρχική Τιμή: 14.20 €

Τιμή IANOS: 12.78 (Κέρδος: 1.42 €)

Άμεσα διαθέσιμο. Αποστολή εντός 1-3 εργάσιμων ημερών.

Δωρεάν μεταφορικά

Για αγορές άνω των 25 €

Δωρεάν αντικαταβολή

Για αγορές άνω των 25 €

Άμεση παράδοση

Σε όλη την Ελλάδα

ΜΠΑΡΤ ΡΟΛΑΝ

Συγγραφέας
ΜΠΑΡΤ ΡΟΛΑΝ
Ο Ρολάν Μπαρτ γεννήθηκε στην Μπαγιόν της Γαλλίας το 1915. Το 1924 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου φοίτησε στα λύκεια Montaigne και Louis-Le-Grand. Κατά το διάστημα 1935-1939 φοίτησε στη Σορβόννη, όπου πήρε το δίπλωμα της Κλασικής Φιλολογίας. Για μικρό διάστημα δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου και στην Αίγυπτο (Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας). Διετέλεσε υπεύθυνος ερευνών στο C.N.R.S. καθώς και διευθυντής –από το 1962– ενός σεμιναρίου κοινωνιολογίας στο τμήμα Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών της Ècole Pratique. Το έργο του, εμπνευσμένο από τη γλωσσολογία των Σωσσύρ και Μπλούμφηλντ και από τη δομική ανθρωπολογία, η οποία επηρεάστηκε αργότερα από την ψυχανάλυση του Λακάν, αρχίζει απο το Βαθμός μηδέν της γραφής (1953), μία μελέτη των σχέσεων λογοτεχνίας και εξουσίας. Η ιδέα μιας ουδέτερης γλώσσας, αποκομμένης από τις νοθεύσεις του κοινωνικού πλαισίου, υπάρχει ως και στο εναρκτήριο μάθημά του στην έδρα Σημειολογίας του Κολλεγίου της Γαλλίας (1977), και δεσπόζει στην ανάλυση των χαρακτηριστικών και των μύθων της σύγχρονης κοινωνίας (Μυθολογίες [1957], Το σύστημα της Μόδας [1967]), στην επεξεργασία των όρων μιας επιστήμης της λογοτεχνίας (Για τον Ρακίνα [1963], Κριτική και Αλήθεια [1966], στις έννοιες του γραφόμενου (scriptable) και του αναγνώσιμου (lisible) (S/Z [1970]), στην ποητική του ελεύθερου σημείου (Η επικράτεια των σημείων [1970]) και στην αφομοίωση μιας ρητορικής του έργου με την εφεύρεση ενός πλήρους γλωσσικού ιδιώματος και ενός αυτόνομου σύμπαντος (Σαντ, Φουριέ, Λογιόλα [1971], Η απόλαυση του κειμένου [1973]). Όλες αυτές τις προσκτήσεις ο Mπαρτ τις ανασυνθέτει με αναφορές στο σώμα και την επιθυμία, ενώ το Ο Ρολάν Μπαρτ από τον Ρολάν Μπαρτ (1975) συγκροτεί μια αρχαιολογία της ολόψυχης αφιέρωσης στην κριτική. Τα Αποσπάσματα ενός ερωτικού λόγου (1977) προσεγγίζουν μια θεωρία του συνομιλισιακού (conversationnel), ενώ ο Φωτεινός θάλαμος (1980) επιζητεί, μέσω της μελέτης της φωτογραφίας, να προσδιορίσει μια νέα σχέση ανάμεσα στον χώρο και τον χρόνο. Ο Ρολάν Μπαρτ, ένας από τους μεγαλύτερους διανοητές της εποχής μας, θα βρει τραγικό θάνατο το 1980 σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Η αξιολόγηση του έργου του σήμερα τον τοποθετεί σε μια ξεχωριστή θέση στο χώρο της κοινωνιολογικής κριτικής, της σημειολογίας, του Λόγου και –γιατί όχι– της μόδας.

Περίληψη

Παιδί, έπληττα συχνά και πολύ. Το πράγμα άρχισε προφανώς πολύ νωρίς και συνεχίστηκε σ' όλη μου τη ζωή, με ξαφνικές εξάψεις (όλοι και πιο σπάνιες αλήθεια, χάρη στην εργασία και στους φίλους), κι αυτό ήταν πάντα αισθητό. Πρόκειται για μια ανία πανικόβλητη που φτάνει ως την απόγνωση: σαν αυτή που αισθάνομαι στα συμπόσια, στις διαλέξεις, στις βραδινές συγκεντρώσεις με ξένους, στις ομαδικές διασκεδάσεις: παντού όπου η πλήξη μπορεί να ιδωθεί. Είναι λοιπόν η πλήξη η υστερία μου; (ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ)

Πληροφορίες προϊόντος

 • Ξενόγλωσσος Τίτλος:
  ROLAND BARTHES PAR ROLAND BARTHES
 • SKU:
  0060579
 • Γλώσσα:
  Ελληνικά
 • Εκδότης:
  ΡΑΠΠΑ
 • Συγγραφέας:
  ΜΠΑΡΤ ΡΟΛΑΝ
 • Μεταφραστής:
  ΠΟΥΑΝΙΑΝ ΦΛΟΡΑΝΣ
 • Συντελεστής:
  ΣΤΑΥΡΟΥ ΑΛΚΗΣ
 • Έτος κυκλοφορίας:
  1975
 • Σελίδες:
  213
 • Διαστάσεις:
  14x21
 • Βάρος:
  0.4000 kg
 • Χώρα:
  ΓΑΛΛΙΑ

Αξιολογήσεις

Βαθμολογία