x
NEW IANOS E-SHOP
Δείτε το νέο site του ΙΑΝΟΥ
 

ΡΩΣΙΚΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ ΚΑΙ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗΣ

Συγγραφέας: ΡΩΜΑΝΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Εκδότης: ΓΚΟΒΟΣΤΗΣ

Γράψτε πρώτος μια αξιολόγηση για αυτό το προϊόν

Υπότιτλος - ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Περίληψη - Η μελέτη αυτή καταλήγει με την παρουσίαση είκοσι συγκεκριμένων Κριτηρίων Κριτικής, μετά από συγκριτική σπουδή των επιφανέστερων θεωριών Αφηγηματολογίας και με επίκεντρο τη θεωρία του Ζεράρντ Ζενέτ. Ο συγγραφέας εξετάζει μια πρωτότυπη σύνθεση δεδομένων, τα οποία ξεκινούν από το 1840-1860, με αναφορές στους Ντοστογιέφσκι, Τσερνιτσέφσκι. κ.ά. Διερευνά τα γεγονότα της απ......

Αρχική Τιμή: 5.00 €

Τιμή IANOS: 4.50 (Κέρδος: 0.50 €)

Άμεσα διαθέσιμο. Αποστολή εντός 1-3 εργάσιμων ημερών.

Δωρεάν μεταφορικά

Για αγορές άνω των 25 €

Δωρεάν αντικαταβολή

Για αγορές άνω των 25 €

Άμεση παράδοση

Σε όλη την Ελλάδα

ΡΩΜΑΝΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Συγγραφέας, Συντελεστής, Καλλιτέχνης
ΡΩΜΑΝΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Ο Γιώργος Ρωμανός γράφει Διήγημα, Μυθιστόρημα, Δοκίμια θεωρίας–κριτικής, και διδάσκει λογοτεχνία στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης και Λογοτεχνίας. Είναι επιμελητής βιβλίων από το 1974, και από το 1997 εκδότης του λογοτεχνικού περιοδικού Πανδώρα. Mέχρι σήμερα έχει εκδώσει 5 συλλογές διηγημάτων, ένα μυθιστόρημα, μία μελέτη, αισθητική– ιστορική, και μία μετάφραση διηγημάτων του Dylan Thomas. Έχει δημοσιεύσει διηγήματα και δοκίμια σε εφημερίδες (Καθημερινή, Αυγή, κ.α.), και σε όλα τα γνωστά λογοτεχνικά περιοδικά. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, και του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Πήρε πτυχίο ιατρικής (Α. Π. Θ.) και ει­­δικότητα, (Ε. Κ. Π. Α.) και κατόπιν φοί­τη­σε στη Φιλοσοφική Σχολή του Ε. Κ. Π. Αθηνών. Εργάστηκε ως γιατρός μέχρι το 1992. Έκτοτε αφοσιώθηκε στη λογοτεχνία, στη ζωγραφική, και στην επιμέλεια βιβλίων. Διηγήματά του έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά. Το τελευταίο του βιβλίο: Δέκα ροκ κι ένα μπλουζ για τρεις, Διηγήματα, Μεταίχμιο, 2004, εισήχθη για διδασκαλία στα πανεπιστήμια του Βερολίνου και της Τυφλίδας.

Περίληψη

Η μελέτη αυτή καταλήγει με την παρουσίαση είκοσι συγκεκριμένων Κριτηρίων Κριτικής, μετά από συγκριτική σπουδή των επιφανέστερων θεωριών Αφηγηματολογίας και με επίκεντρο τη θεωρία του Ζεράρντ Ζενέτ. Ο συγγραφέας εξετάζει μια πρωτότυπη σύνθεση δεδομένων, τα οποία ξεκινούν από το 1840-1860, με αναφορές στους Ντοστογιέφσκι, Τσερνιτσέφσκι. κ.ά. Διερευνά τα γεγονότα της απόρριψης του Συμβολισμού στα 1890. Καταγράφει κριτικά τα όσα συνέβησαν στα επόμενα εκρηκτικά χρόνια που οδήγησαν στη <<Ρωσική Πρωτοπορία>>, στο διάστημα 1909-1920. Και, παρουσιάζει σύμφυτα θέματα σχετικά με: την οργανικότητα λόγου και εικόνας, τη λογοτεχνικότητα, τη μικροδομή, τη μακροδομή, κ.ά., όπως αυτά αποκρυσταλλώνονται από το 1970 μέχρι σήμερα. Αναφορές γίνονται και στους: Αριστοτέλη, Δημήτριο Φαληρέα και Διονύσιο Λογγίνο, αφού η ανάγκη αξιολογικής κριτικής με κριτήρια ξεκινά από την αρχαιότητα. Γενεσιουργός αιτία του όλου προβληματισμού είναι ότι στις ημέρες μας, σχεδόν στο σύνολο των έντυπων ή και άλλων Μ.Μ.Ε., δεν υπάρχει αξιολογική λογοτεχνική κριτική με συγκεκριμένα κριτήρια, όπως συνέβαινε και στον Συμβολισμό μέχρι το 1890. Τότε, όπως και σήμερα, η <<κριτική>> αποφαινόταν για το <<νόημα>>, την <<υπόθεση του έργου>> βάσει υποκειμενικού αισθητισμού, συχνά με ποιητικίζοντα τρόπο και, κυρίως, με ιδεολογικές-ιδεοληπτικές ερμηνείες βολικές στην εκάστοτε εξουσία.

Πληροφορίες προϊόντος

 • SKU:
  0368769
 • ISBN:
  978-960-606-000-7
 • ISBN2:
  9789606060007
 • Εκδότης:
  ΓΚΟΒΟΣΤΗΣ
 • Συγγραφέας:
  ΡΩΜΑΝΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
 • Συντελεστής:
  ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ
 • Έτος κυκλοφορίας:
  2016
 • Σελίδες:
  87
 • Διαστάσεις:
  14x21
 • Βάρος:
  0.1600 kg
 • Χώρα:
  ΕΛΛΑΔΑ

Αξιολογήσεις

Βαθμολογία