ΣΕ ΒΡΙΣΚΕΙ Η ΠΟΙΗΣΗ

Συγγραφέας: ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ ΤΙΤΟΣ

Εκδότης: ΚΙΧΛΗ

Περίληψη - Η ποιητική σύνθεση με τον τίτλο "Σε βρίσκει η ποίηση" εντάσσεται στην κατηγορία των ποιημάτων ποιητικής. Στις εννέα ενότητες που απαρτίζουν το έργο ο ποιητής επικεντρώνεται στα σημεία εκείνα όπου διασταυρώνονται η ζωή και η ποίηση: η ποίηση συναντά τον ποιητή, έστω και φευγαλέα, είτε εν θερμώ, όταν έρχεται αντιμέτωπος με τα μικρά ή τα μεγάλα, τα ιδιωτικά ή......

Αρχική Τιμή: 7.46 €

Τιμή Web: 5.20 (Κέρδος: 2.26 €)

Άμεσα διαθέσιμο. Αποστολή εντός 1-3 εργάσιμων ημερών.

Δωρεάν μεταφορικά

Για αγορές άνω των 25 €

Δωρεάν αντικαταβολή

Για αγορές άνω των 25 €

Άμεση παράδοση

Σε όλη την Ελλάδα

ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ ΤΙΤΟΣ

Συγγραφέας, Μεταφραστής
ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ ΤΙΤΟΣ
Ο Τίτος Πατρίκιος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1928. Τελείωσε το γυμνάσιο στο Βαρβάκειο και σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στην Κατοχή έλαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση και το 1944 κινδύνεψε να εκτελεστεί από συνεργάτες των Γερμανών. Kατά τη δεκαετία του ’50 στάλθηκε ως στρατιώτης στην απομόνωση της Μακρονήσου, κατόπιν εκτοπίστηκε στο στρατόπεδο του Άη-Στράτη και από το 1954 έως το 1959 έζησε στην Αθήνα ως αδειούχος εξόριστος. Το 1959 πήγε στο Παρίσι όπου έμεινε έως το 1964. Εκεί σπούδασε κοινωνιολογία και φιλοσοφία. Το 1967, για να μη συλληφθεί από τη Χούντα, έφυγε από την Ελλάδα και διέμεινε στο Παρίσι, στη Ρώμη και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Για την αντιδικτατορική δράση του η τότε κυβέρνηση είχε ζητήσει να του αφαιρεθεί η ελληνική υπηκοότητα. Το 1975 επέστρεψε στην Αθήνα, όπου και ζει. Έχει εργαστεί ως δικηγόρος, κοινωνιολόγος και μεταφραστής. Πρωτοδημοσίευσε ποίημα το 1943, αλλά η ουσιαστική παρουσία του στα γράμματα αρχίζει με την έκδοση της συλλογής ποιημάτων Χωματόδρομος, το 1954. Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε το περιοδικό Επιθεώρηση Τέχνης, του οποίου υπήρξε ένας από τους συνιδρυτές και βασικούς συνεργάτες. Από τότε έχουν εκδοθεί στην Αθήνα δεκαέξι ποιητικά βιβλία του, τέσσερα με πεζά και τέσσερα βιβλία κοινωνιολογίας γραμμένα στα γαλλικά και στα αγγλικά [FAO (Ρώμη), UNESCO (Παρίσι)]. Έχει επίσης δημοσιεύσει πολλά άρθρα, δοκίμια και μεταφράσεις. Βιβλία με ποιήματά του έχουν εκδοθεί στη Γαλλία (1991, 1996), στη Γερμανία (1993), στη Σερβία (1996, 2006), στις HΠA (2006), στην Ιταλία (2007) και στην Αλβανία (2007). Το 1994 του απονεμήθηκε το Κρατικό Βραβείο για το σύνολο του έργου του.

Περίληψη

Η ποιητική σύνθεση με τον τίτλο "Σε βρίσκει η ποίηση" εντάσσεται στην κατηγορία των ποιημάτων ποιητικής. Στις εννέα ενότητες που απαρτίζουν το έργο ο ποιητής επικεντρώνεται στα σημεία εκείνα όπου διασταυρώνονται η ζωή και η ποίηση: η ποίηση συναντά τον ποιητή, έστω και φευγαλέα, είτε εν θερμώ, όταν έρχεται αντιμέτωπος με τα μικρά ή τα μεγάλα, τα ιδιωτικά ή τα δημόσια γεγονότα του πολυκύμαντου βίου του, είτε στη φάση του αναστοχασμού που επέρχεται με το πέρασμα του χρόνου. Έτσι, στον απολογισμό ζωής που επιχειρεί, ο Τίτος Πατρίκιος επιστρέφει επίμονα στο παρελθόν και μιλάει για όσα τον σημάδεψαν, αλλού σε τόνο εξομολογητικό, αλλού με ελεγχόμενη συγκίνηση και αλλού με κριτική ματιά για πράξεις και παραλείψεις οδυνηρές. Στην τελευταία ενότητα η υπόρρητη προσδοκία του ποιητή για την οριστική κατάκτηση της ποίησης διαψεύδεται, καθώς εκείνη παραμένει απατηλή μέσα στις συνεχείς μεταμφιέσεις της, άπιστη στις υποσχέσεις της, παραπλανητική, αινιγματική: σε πείθει σαν άπιστη ερωμένη πως είναι δική σου μόνο (...) σου φουσκώνει τις ουτοπίες όσο να σκάσουν σαν μπαλόνι (...) σου ψιθυρίζει μυστικά που πρέπει εσύ να εξιχνιάσεις (...) Και όταν στο τέλος η ποίηση αποφασίζει να ανταμείψει τον ποιητή για την αφοσίωσή του, τότε, κατά σχήμα οξύμωρο, "[τ]ου αποκαλύπτει την αλήθεια, [τ]ου λέει καθαρά πως ανήκει σε όλους". Η κατακλείδα της ποιητικής σύνθεσης "Εκεί απάνω η ποίηση βρίσκει τον καθένα μας" φωτίζει αναδρομικά το έργο και μας αποκαλύπτει ότι η ποίηση δεν αποτελεί προνόμιο του ποιητή· η ποίηση συναντά τον καθένα μας, βρίσκεται παντού, αρκεί να μπορείς να την αναγνωρίσεις. Η αιρετική αυτή θέση συνιστά την πρωτοτυπία του "Σε βρίσκει η ποίηση" ως ποιήματος ποιητικής, ή με άλλα λόγια: αυτό ακριβώς είναι το σημείο που ο αυτοβιογραφούμενος ποιοητής συναντά τη βιογραφία του καθενός, το σημείο όπου συναντώνται η ποιητική και η πολιτική ηθική. Γ.Κ.

Πληροφορίες προϊόντος

 • Σειρά:
  ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ
 • SKU:
  0281115
 • ISBN:
  978-618-5004-02-6
 • ISBN2:
  9786185004026
 • Γλώσσα:
  Ελληνικά
 • Εκδότης:
  ΚΙΧΛΗ
 • Συγγραφέας:
  ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ ΤΙΤΟΣ
 • Συντελεστής:
  ΚΡΙΤΣΕΛΗ ΓΙΩΤΑ
 • Έτος κυκλοφορίας:
  2012
 • Σελίδες:
  24
 • Διαστάσεις:
  14x23
 • Βάρος:
  0.1000 kg
 • Χώρα:
  ΕΛΛΑΔΑ

Αξιολογήσεις

ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ: Review by ΣΙΜΟΣ
Η ποιητική συλλογή του Τίτου Πατρίκιου, με τίτλο 'Σε Βρίσκει η Ποίηση', δύναται να αρθρώσει τα πολλαπλά 'προσωπεία' της ποίησης, να απο-καλύψει τις εκφάνσεις ανατροπής που υποκρύπτει, εγγράφοντας την παράλληλα στην χορεία του απροσδόκητου, στην τροχιά συνάντησης με μία διάστικτη καθημερινότητα. Μία συνάντηση, μία 'επικοινωνία' των ίσων και των άνισων στοιχείων που παραγάγει 'εκρήξεις'.. Ο ποιητής προσδιορίζει μία ποιητικότητα που εκφράζει τους 'ψιθύρους', τις επιθυμίες φραγής των συμβολισμών, ενέχοντας την εντός & εκτός οικίας, ενώπιον της 'μνήμης', της οριακά απροϋπόθετης κατάθεσης λέξεων.. Δίχως να την κατηγοριοποιεί, ο Τίτος Πατρίκιος καθιστά την ποίηση ανα-πλαισίωση της πρωταρχικής πράξης, μομφή που ΄διεισδύοντας' στην ανθρώπινη ζωτικότητα την εκφέρει ως διαρκή παρουσία. Σημαίνοντας τα 'μυστικά' της, η ποιητική λογική του Τίτου Πατρίκιου ενσκήπτει στην ίδια την νοηματοδότηση της απρόβλεπτης ύλης, εκείνης της εκ-φοράς που, εντός των αναφορών της, πίνεται σαν ένα ποτήρι νερό.. (Αναρτήθηκε στις 16/12/2017)
Βαθμολογία