ΤΑΚΙΤΟΣ ΤΟΜΟΣ Α

Συγγραφέας: ΤΑΚΙΤΟΣ ΚΟΡΝΗΛΙΟΣ

Εκδότης: ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΤΕ

Γράψτε πρώτος μια αξιολόγηση για αυτό το προϊόν

Περίληψη - Ο Τάκιτος, ο σπουδαιότερος ίσως ιστορικός του ρωμαϊκού κόσμου, γεννήθηκε στα μέσα του 1ου μ.Χ. αιώνα, πιθανότατα το 56 μ.Χ. Έλαβε δημόσια αξιώματα όσο βρίσκονταν στην εξουσία οι τρεις αυτοκράτορες της δυναστείας των Φλαβίων. Παντρεύτηκε το 77 με την κόρη του Ιουλίου Αγρικόλα, του πιο διακεκριμένου από τους κυβερνήτες της Βρετανίας στον καιρό του Δομιτ......

Αρχική Τιμή: 21.89 €

Τιμή IANOS: 19.70 (Κέρδος: 2.19 €)

Άμεσα διαθέσιμο. Αποστολή εντός 1-3 εργάσιμων ημερών.

Δωρεάν μεταφορικά

Για αγορές άνω των 25 €

Δωρεάν αντικαταβολή

Για αγορές άνω των 25 €

Άμεση παράδοση

Σε όλη την Ελλάδα

ΤΑΚΙΤΟΣ ΚΟΡΝΗΛΙΟΣ

Συγγραφέας
ΤΑΚΙΤΟΣ ΚΟΡΝΗΛΙΟΣ
Ο Γάιος Κορνήλιος Τάκιτος (Gaius Cornelius Tacitus) περ. (55- 120) περ. ήταν ο τελευταίος μεγάλος ιστορικός της ρωμαϊκής λογοτεχνίας. Τη φήμη του ως ιστορικού οφείλει κυρίως στα δύο εκτενέστερα και σημαντικότερα έργα του: τις Ιστορίες (Historiae) και τα Χρονικά (Annales). Πολλά πρόσωπα σε έργα των Γάλλων κλασικών προέρχονται από το έργο του Τάκιτου (Όθων του Κορνέιγ, Βρετανικός του Ρασίν), ενώ ο Μακιαβέλλι θεωρούσε τα χρονικά πηγή πολιτικής γνώσης. Στους χρόνους της Γαλλικής Επανάστασης θεωρήθηκε ως ο πρόσφορος υπερασπιστής της δημοκρατίας, ο ανυποχώρητος εχθρός των τυράννων. Η έντονη όμως επίδρασή του μετριάστηκε το 19ο αι. και ο Μόμσεν αρνήθηκε την αντικειμενικότητά του ως ιστορικού. Ωστόσο το έργο του παραμένει πάντοτε πολύτιμη πηγή για την ιστορία της εποχής εκείνης αλλά και γενικότερα για τον μελετητή της ιστορικής και πολιτικής συμπεριφοράς των ατόμων και των ομάδων.

Περίληψη

Ο Τάκιτος, ο σπουδαιότερος ίσως ιστορικός του ρωμαϊκού κόσμου, γεννήθηκε στα μέσα του 1ου μ.Χ. αιώνα, πιθανότατα το 56 μ.Χ. Έλαβε δημόσια αξιώματα όσο βρίσκονταν στην εξουσία οι τρεις αυτοκράτορες της δυναστείας των Φλαβίων. Παντρεύτηκε το 77 με την κόρη του Ιουλίου Αγρικόλα, του πιο διακεκριμένου από τους κυβερνήτες της Βρετανίας στον καιρό του Δομιτιανού και βρισκόταν μακριά από τη Ρώμη, ασφαλώς σε κάποιου είδους δημόσια υπηρεσία, όταν πέθανε ο πεθερός του το 93. Όταν, τον ίδιο χρόνο, γύρισε πίσω στην πρωτεύουσα, έζησε την τρομοκρατία που σημάδεψε τις τελευταίες ημέρες του Δομιτιανού. Ορίστηκε ύπατος το 97 επί Νέρβα. Και περί το 112, επί Τραϊανού, έγινε έπαρχος της Ασίας. Στα Χρονικά ο Τάκιτος ασχολείται με μια περίοδο πενήντα περίπου χρόνων, με αφετηρία το 14 μ.Χ. Δεν γνωρίζουμε πόσα βιβλία αριθμούσε αρχικά το έργο. Σήμερα μας είναι γνωστή η ύπαρξη μόνο δεκαέξι βιβλίων, από τα οποία το πέμπτο και το έκτο είναι ελλιπή, το δέκατο έκτο διακόπτεται στο 66 μ.Χ., δηλαδή πριν από το θάνατο του Νέρωνα, ενώ τέσσερα βιβλία έχουν χαθεί (από το έβδομο ως το δέκατο). Όσο κι αν τα χάσματα είναι μεγάλα, αναντίρρητα έχουμε στα χέρια μας το ιστορικό έργο ενός μεγαλοφυούς πνεύματος, που διεισδύει στην ουσία των ανθρώπινων πραγμάτων και εκφράζεται γι’ αυτά με τρόπο απαράμιλλο. Η ποικιλία των θεμάτων με τα οποία ασχολείται είναι εκπληκτική, ενώ πάντοτε του περισσεύει χώρος για να θίξει τα σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα της εποχής, λόγου χάρη τις ακρότητες της πολυτελούς διαβίωσης, τις σιτοδείες, τις οικονομικές κρίσεις, τις πυρκαγιές στην πόλη, την αύξηση του αριθμού των δούλων και την αντίστοιχη αύξηση των ενδιαιτημάτων τους, τα προβλήματα που δημιουργούσαν οι ανατολικές θρησκείες και οι διδασκαλίες της αστρολογίας. Ο Τάκιτος περιγράφει αριστοτεχνικά τις δολοπλοκίες στην αυτοκρατορική αυλή, αποκαλύπτοντας μια τρομερή τοιχογραφία ανθρώπινων παθών που συναρπάζει τον αναγνώστη: φαυλότητα, μεγαλομανία, ωμότητα, αβουλία, καχυποψία, ματαιοδοξία, ακολασία κ.λπ.

Πληροφορίες προϊόντος

 • Σειρά:
  ΛΑΤΙΝΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ
 • SKU:
  0280141
 • ISBN:
  978-960-250-515-1
 • ISBN2:
  9789602505151
 • Εκδότης:
  ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΤΕ
 • Συγγραφέας:
  ΤΑΚΙΤΟΣ ΚΟΡΝΗΛΙΟΣ
 • Συντελεστής:
  ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΑΔΟΥ ΕΛΙΑΝΑ
 • Έτος κυκλοφορίας:
  2012
 • Σελίδες:
  573
 • Διαστάσεις:
  13x19
 • Βάρος:
  0.6200 kg
 • Χώρα:
  ΕΛΛΑΔΑ

Αξιολογήσεις

Βαθμολογία