ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΣΚΑΛ

Συγγραφέας: ΤΣΙΝΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Εκδότης: ΕΝ ΠΛΩ

Γράψτε πρώτος μια αξιολόγηση για αυτό το προϊόν

Υπότιτλος - ΔΟΚΙΜΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟ-ΑΘΕΪΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΝΕΩΤΕΡΙΚΟΤΗΤΑΣ
Περίληψη - "Δεν ξέρω ποιος μ' έφερε στον κόσμο, ούτε τι είναι ο κόσμος, ούτε τι είμαι εγώ ο ίδιος. Βρίσκομαι μέσα σε μια τρομερή άγνοια όλων των πραγμάτων... Βλέπω αυτά τα τρομακτικά διαστήματα του σύμπαντος που με κυκλώνουν και με περικλείουν και βρίσκομαι καθηλωμένος σε μια γωνιά της τεράστιας αυτής έκτασης, χωρίς να ξέρω γιατί τοποθετήθηκα εδώ και όχι κάπου......

Αρχική Τιμή: 13.92 €

Τιμή IANOS: 12.53 (Κέρδος: 1.39 €)

Άμεσα διαθέσιμο. Αποστολή εντός 1-3 εργάσιμων ημερών.

Δωρεάν μεταφορικά

Για αγορές άνω των 25 €

Δωρεάν αντικαταβολή

Για αγορές άνω των 25 €

Άμεση παράδοση

Σε όλη την Ελλάδα

ΤΣΙΝΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Συγγραφέας
ΤΣΙΝΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Ο Δημήτρης Τσινικόπουλος είναι ερευνητής, μελετητής, ποιητής, διηγηματογράφος και δοκιμιογράφος. Σπούδασε νομικά και συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μελέτησε φιλοσοφία, φιλολογία, θεολογία κ.α. Επί σειρά ετών παρακολούθησε σεμινάρια βιβλικής θεολογίας. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με θέματα δικαίου και φιλολογίας της αρχαίας Εγγύς Ανατολής. Έγραψε και δημοσίευσε δεκάδες δοκίμια, άρθρα και μελετήματα φιλοσοφικού, ιστορικού, λογοτεχνικού και μεταφυσικού περιεχομένου. Στα γράμματα εμφανίστηκε το 1982 με μια πρωτότυπη μελέτη. Μέχρι σήμερα έχει εκδώσει πέντε ποιητικές συλλογές, δύο συλλογές γνωμικών, πέντε μελέτες και τέσσερις τόμους δοκιμίων και ένα εκτενές διήγημα. Έχει μεταφράσει κείμενα και ποιήματα συγχρόνων συγγραφέων, όπως G. Mistral, J. Brodsky, O. Paz, C. S. Lewis, W. H. Auden, G. Herbert, P. Tillich, E. L?-vinas, P. Claudel, E. Pound, κ.α. Βιβλία, δοκίμια και ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στην αγγλική, γερμανική, γαλλική και ιταλική γλώσσα. Έλαβε μέρος σε συνέδρια και ημερίδες και έχει δώσει διαλέξεις με λογοτεχνικά, επιστημονικά και μεταφυσικά θέματα. Κατά καιρούς δημοσιογραφεί στον ημερήσιο τύπο (εφημερίδα Μακεδονία, Τύπος Θεσσαλονίκης). Είναι συνεργάτης πολλών περιοδικών λόγου και τέχνης, όπως Νέα Εστία, Ευθύνη, Νέα Πορεία, Σύγχρονη Σκέψη, Πνευματική Ζωή, Άβατον, Χρονικά, Φιλολογική Πρωτοχρονιά, Ένεκεν, Οδός Πανός, Ενώπιον, Πόρφυρας, Ίαμβος, Πάροδος, Παρέμβαση, Νέα Ευθύνη, Φρέαρ, Ζενίθ, Strange, Μυστική Ελλάδα, Κοράλι, Συνάντηση κ.ά. Συμμετείχε σε ομαδικές εκδόσεις βιβλίων καθώς και σε ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας. Μέρος του έργου του προβλήθηκε από τον Τύπο και την τηλεόραση. Τιμήθηκε με βραβείο δοκιμίου από το Δήμο Θεσσαλονίκης (1984) και από την Ελληνική Εταιρεία Χριστιανικών Γραμμάτων (1994)

Περίληψη

"Δεν ξέρω ποιος μ' έφερε στον κόσμο, ούτε τι είναι ο κόσμος, ούτε τι είμαι εγώ ο ίδιος. Βρίσκομαι μέσα σε μια τρομερή άγνοια όλων των πραγμάτων... Βλέπω αυτά τα τρομακτικά διαστήματα του σύμπαντος που με κυκλώνουν και με περικλείουν και βρίσκομαι καθηλωμένος σε μια γωνιά της τεράστιας αυτής έκτασης, χωρίς να ξέρω γιατί τοποθετήθηκα εδώ και όχι κάπου αλλού... Διότι στο κάτω-κάτω, τι είναι ο άνθρωπος μέσα στη φύση, παρά ένα τίποτα σε σχέση με το άπειρο, το παν σε σχέση με το μηδέν, κάτι ανάμεσα στο τίποτα και στο παν... Αν υπάρχει ένας Θεός, είναι απεριόριστα ακατανόητος, αφού, μη έχοντας ούτε μέλη ούτε όρια, δεν έχει καμία σχέση με μας. Δεν έχουμε λοιπόν, την ικανότητα να ξέρουμε ή να μάθουμε ούτε τι είναι ούτε αν υπάρχει. Μ' αυτό το δεδομένο, ποιος θα τολμούσε ν' αναλάβει να εξηγήσει αυτή την απορία;... Ας εξετάσουμε λοιπόν αυτό το σημείο κι ας πούμε: Ο Θεός υπάρχει ή δεν υπάρχει; Προς ποια πλευρά θα κλίνουμε; Πάνω σ' αυτό η λογική δεν μπορεί τίποτα να καθορίσει. Υπάρχει ένα άπειρο χάος που μας χωρίζει... Τι θα στοιχηματίσετε; Το καλύτερο είναι να μην στοιχηματίσει κανείς... Ναι, αλλά πρέπει να στοιχηματίσετε. Αυτό φυσικά δεν θα γίνει με την θέλησή σας, αλλά μπλέξατε... Αφού πρέπει να διαλέξετε... Έχετε δυο πράγματα να χρησιμοποιήσετε: τη λογική σας και τη θέλησή σας... Και η φύση σας έχει δυο πράγματα ν' αποφύγει: την πλάνη και την αθλιότητα. Ας ζυγίσουμε λοιπόν το κέρδος και την ζημία, πιστεύοντας πως ο Θεός υπάρχει. Κι ας εκτιμήσουμε αυτές τις δύο περιπτώσεις. Αν κερδίσετε, τα κερδίζετε όλα. Αν χάσετε, δεν χάνετε τίποτα. Στοιχηματίστε, λοιπόν, χωρίς δισταγμό ότι υπάρχει Θεός".

Πληροφορίες προϊόντος

 • SKU:
  0346512
 • ISBN:
  978-960-9550-58-1
 • ISBN2:
  9789609550581
 • Εκδότης:
  ΕΝ ΠΛΩ
 • Συγγραφέας:
  ΤΣΙΝΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
 • Έτος κυκλοφορίας:
  2015
 • Σελίδες:
  407
 • Διαστάσεις:
  15x22
 • Βάρος:
  0.7000 kg
 • Χώρα:
  ΕΛΛΑΔΑ

Αξιολογήσεις

Βαθμολογία